Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JBartumeu_excap

Jaume Bartumeu

Excap de Govern

 

 

La crida europea




Diversos diaris europeus, a Bèlgica, Polònia, Portugal, França, Alemanya i Espanya, publiquen avui la crida europea 3 solucions per al clima i l’ocupació que he signat amb moltes altres persones d’arreu d’Europa.
Comparteixo aquesta crida amb altres antics primers ministres com Enrico Letta (Itàlia) i Petre Roman (Romania) i amb Pascal Lamy, ex-comissari europeu pel Comerç.
Han signat la crida Sergei Stanishev, president del Partit dels Socialistes Europeus, Giorgios Papandreu, president de la Internacional Socialista, Cristina Narbona, presidenta del PSOE, Olivier Faure, primer secretari del PS francès, i Paul Magnette, president del Partit Socialista Belga.
Empenyen la iniciativa els dirigents dels grups polítics progressistes al Parlament Europeu (Socialista i Demòcrata, Verds, Esquerra Unida Europea i Renew Europe) junt amb més d’un centenar d’eurodiputats.
Hi ha també l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, els alcaldes italians de Palerm, Bolonya, Nàpols i Torí i l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas.
Les signatures van més enllà del món polític amb molta presència de representants de fundacions, d’ONG i de la societat civil, com l’exjugador de futbol Lilian Thuram, el dibuixant Philippe Geluck, i les actrius franceses Cecile de France, Josiane Balasco i Emma de Caunes.
Adrecem la crida a la senyora Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea i als caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea perquè la nostra societat s’enfronta a un xoc brutal. La prioritat és salvar vides, evidentment, i també els llocs de treball, però aquesta crisi no ens hauria de fer oblidar l’emergència climàtica.
Els que hem signat la crida som estudiants, climatòlegs, economistes, sindicalistes, empresaris i representants elegits a nivell local, nacional i europeu, antics parlamentaris i antics primers ministres, ciutadans d’orígens i entorns molt diferents. Estem convençuts que la transició ecològica no és només una qüestió de supervivència, és també una obligació moral i una oportunitat per tal que Europa es reinventi tot recuperant-se de la crisi de la Covid-19.
L’emergència climàtica requereix que aïllem tots els edificis, fomentem el transport públic i les energies renovables, transformen el nostre model agrícola, protegim la biodiversitat, protegim i netegem els boscos i els oceans, i desenvolupem polítiques d’adaptació i fins i tot de reparació. Tots aquests projectes es troben, però, davant del mateix obstacle: qui pagarà la factura?
Amb aquesta finalitat proposem tres solucions eficaces capaces de finançar un veritable Green Deal que pugui crear cinc milions de llocs de treball a Europa.
1. Llei FATCA del clima.
2. Banca europea del clima.
3. Pressupost de la Unió Europea per al clima.
Aquestes tres solucions proporcionarien suficients diners per a finançar una transició justa que ho seria també per als treballadors, les comunitats i els ciutadans. Facilitarien que el Pacte Verd creés més de cinc milions de llocs de treball a Europa, i també millorarien la vida de milions de famílies i impulsarien les inversions en una economia sense carboni. Davant l’emergència climàtica, independentment de la nostra orientació política, tots hem de lluitar per al seu èxit.
La Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir el juliol passat que “la passió, la convicció i l’energia dels milions de joves que han fet sentir la seva veu en els nostres carrers i han trobat el camí dels nostres cors” l’havia inspirat. I va afegir: “La nostra generació té l’obligació de no decebre’ls”.
La Unió Europea va néixer amb el carbó i l’acer. Pot renéixer amb un pacte europeu per al clima i per als llocs de treball.
Invitem a tots i cadascun dels ciutadans d’Europa a afegir-se a aquesta crida en el lloc web GreenResiliencePact.eu/Call, on n’està disponible la versió original.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Perquè comparteixo aquesta preocupació per la natura, perquè som natura, i perquè sóc i em sento europeu he volgut signar aquest Green Deal del que ens informa. Amb l’A d’Andorra però no he pogut.

La llista de països signants que comença amb l’A d’Àustria i acaba amb l’U d’United Kingdom of Great Brytain and Northern Ireland. Andorra, ni amb l’A de l’Apple que va crear Steve Jobs de la que el senyor Delfí Roca està tant enamorat, apareix com opció a triar entre la llista desplegable de països firmants.

Amb la voluntat de sumar però pots signar des de França o Espanya o fins i tot Àustria amb codi 2469, 2472 o qualsevol altre número que t’agradi dels codis que utilitza el país i participar en l’objectiu d’arribar a les 2.000.000 firmes. En el moment que escric en tenen ja 1007024.

Cap sorpresa. Perquè si obviem el fet que Andorra forma part de l’ONU, gràcies al nostre Óscar Ribes i tots els homes polítics i no-polítics que li van ser costat, és molt difícil veure Andorra formant part de plataformes internacionals globals creades per ciutadans o des d’una societat cívica no-prostituïda. L’Absència andorrana en aquest fòrums internacionals no dona ni per inventar un titular sexy si no és deformant la sabata perduda de d’una rosa tenyida de Ventafocs o deformant el seu peu.

I siguem transparents: La natura no necessita de l’home. Sense homes, sense països o Estats : la natura sobreviurà. D’entre l’asfalt trencat neixen també els pixallits o xicoires de burro Qui vol un món verd fet per homes amb cor de pedra tosca i visa d’or que ni tant sols valora l’ artesania i treball que hi darrera d’un diamant tallat amb precisió?

blackchevalier winstonchurchill-doisneau

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte