Diari digital d'Andorra Bondia
 Imatge de com quedaria l’arc lluminós un cop construït.
Imatge de com quedaria l’arc lluminós un cop construït.

Raons per ‘demolir’ l’arc de leds


Escrit per: 
A. D. / Foto: C.A.L.V.

Només després d’haver tret a concurs el projecte per a la construcció de l’arc de leds a la Margineda, quan el projecte ja feia un any que anava fent passes i com a resposta a un recordatori de la mateixa ministra de Cultura, Sílvia Riva, el comú d’Andorra la Vella va trametre informació a Patrimoni Cultural sobre un element que, per aixecar-se, hauria de comptar amb el beneplàcit del departament, ja que es troba en l’entorn de protecció del pont de la Margineda, un monument protegit. Tramesa la informació i examinada pels tècnics de Patrimoni, l’informe conclou amb una demolidora sentència de “desfavorable” i convida el comú a atendre “al seu deure” de preservació i difusió del patrimoni cultural de la parròquia executant el projecte d’il·luminació del monument.

No menys demolidores són algunes de les conclusions del document de Patrimoni Cultural, a l’esborrany del qual ha tingut accés el BonDia. Començant pel fet que el projecte no inclogués cap referència al fet de trobar-se en una zona protegida per un perímetre de protecció. L’entorn, recorden, va ser publicat al BOPA el 7 de gener de 2009 i el comú el va incorporar al POUP l’any següent.

Força incomprensible
Així doncs, apunta el redactor de l’informe, “vist que el Comú d’Andorra la Vella va fer l’adaptació del seu POUP als entorns definits de la Margineda i ens consta que en la revisió del POUP també han estat inclosos, resulta força incomprensible que el comú i el redactor del projecte que ens ocupa no ho reflecteixin en la documentació entregada”.

A banda, prossegueix el document, “analitzat el projecte, es constata que no s’adequa a les prescripcions definides” per a la zona 2 de l’entorn de protecció del pont del segle XV, que reclama “la instal·lació mínima de mobiliari urbà i senyalística, tot vetllant que sigui la més discreta possible”. Cosa que sembla incompatible amb un arc lluminós de 30 metres d’amplada i 9 d’alçada i una pantalla led de 50 metres quadrats. L’entorn també exigeix, recorda el document, “una preocupació en la composició de tota mena d’equipaments amb el paisatge característic del sector” en atenció a la preservació i revalorització del monument. De fet, el decret que regula el perímetre de protecció demana que “es desplaci als límits exteriors de la zona tota infraestructura per no entrar en competència visual amb la percepció del monument”.

Pel que fa als tempos amb què el comú va presentar la documentació preceptiva a Patrimoni Cultural, el departament recorda que el 6 de març passat la ministra va haver de trametre una carta a la cònsol major, Conxita Marsol, “amb la finalitat de recordar que qualsevol projecte que se situï en un entorn de protecció requereix un informe” del ministeri. El comú havia tirat pel dret i dos dies abans ja s’havia convocat el concurs de construcció de l’arc ornamental. No va ser fins al 12 de març passat que Cultura va rebre la carta de resposta que incloïa els detalls del projecte.

Gran impacte visual
Examinat el projecte, Patrimoni considera que no s’adequa a les prescripcions de la zona 2 de l’entorn de protecció del pont i “atenent al gran impacte visual” que tindrà sobre el monument (protegit com a Bé d’Interès Cultural) i la “covisibilitat” existent entre el BIC i el nou element, insta el comú a ubicar l’arc en un altre punt.

Patrimoni proposa al comú que, “atenent també al seu deure de preservació del patrimoni cultural de la parròquia”, col·labori en la posada en valor del Pont de la Margineda mitjançant del projecte ja existent d’il·luminació del monument.Convida el comú a “obrir una via de treball conjunt per avaluar les opcions integradores” per adaptar el projecte a les regulacions del decret de protecció.

Raons
demolir
arc
leds
Comentaris: 2

Comentaris

Home si l’integreu molt i no destaca, de poc servirà.
No m'agrada gens aquest projecte, però reconec que per la mateixa regla s'hauria de demolir el NYAP de la benzinera. Només cal mirar la foto.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic