Diari digital d'Andorra Bondia
Gent amb mascareta caminant per l’avinguda Meritxell.
Gent amb mascareta caminant per l’avinguda Meritxell.

100 euros per no portar mascareta


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

L’ús de la mascareta és obligatori a partir d’aquest dimecres i el fet de no portar-la suposarà una multa de 100 euros. En el cas que hi hagi una reiteració en la infracció d’aquesta norma, la sanció serà de 1.001 euros. Segons el decret aprovat aquest dimarts pel Govern, el port de mascareta és obligatori en els infants de més de 10 anys i recomanable per als de sis o més anys. Caldrà dur-la posada a la via pública i als espais públics oberts i tancats.

Amb tot, n’estaran exemptes les persones que tinguin alguna contraindicació a aquesta peça (en cas de discapacitat, per exemple) i tampoc caldrà dur-la en cas de força major i en les activitats que es facin a l’aire lliure. On sí que s’haurà d’utilitzar és en la pràctica del ciclisme en zona urbana i si no es pot guardar una distància mínima de quatre metres quan es corre. També es podrà evitar l’ús en les activitats infantils, si dins d’un vehicle es va sol o amb els convivents, si se circula amb moto amb casc integral (i en els altres casos fora del nucli urbà), i en activitats incompatibles amb aquesta peça com ara la restauració.

A banda, es limita l’aforament al 50% de la capacitat al transport públic; fins a 50 persones en els actes lúdics, culturals i esportius (també inclou funerals i celebracions familiars) que tinguin lloc en espais tancats i a 200 si són a l’exterior, fet que obligarà ara a revisar amb els comuns les activitats de les festes majors. També es fixa l’obligació als propietaris dels restaurants, bars i pubs d’evitar l’acumulació de persones a l’exterior i garantir l’ús de la mascareta entre la clientela.

Quant als centres sociosanitaris, es prohibeix la sortida dels residents quan comporti pernoctació i es restringeixen les sortides a un cop per setmana per un màxim de dues hores, sense la possibilitat de fer cap àpat ni anar enlloc concorregut mentre que es mantenen les visites dels familiars. Així mateix segueixen oberts els centres de dia però es tanquen les llars de jubilats i menjadors socials però es permeten les activitats a l’aire lliure per a la gent gran.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha remarcat que la situació “no és alarmant en absolut” però ha avisat que “cal estar alerta”. Considera que una segona onada de coronavirus no ha de tenir les mateixes conseqüències que la primera ja que hi ha més capacitat de ventilació mecànica i diagnòstica, més coneixement de la malaltia, els sanitaris estan més entrenats, i hi ha reserves d’elements de protecció personal per aguantar dues onades com la del març. Benazet ha subratllat que les mesures adoptades aquest dimarts van encaminades a prevenir possibles rebrots i a detectar més casos asimptomàtics i els contactes dels infectats.

Tres nous positius eleven a sis el nombre de casos actius de coronavirus

Aquest dimarts s'han diagnosticat tres nous casos de coronavirus que sumats als tres de dilluns situen en sis els casos actius. Dos d’aquests estan relacionats amb la mateixa obra d’Escaldes-Engordany en què es van registrar els tres primers mentre que un no té cap relació (és una persona amb pocs contactes perquè ha estat de baixa i es podria haver infectat per algun familiar que va passar la malaltia). Tots aquests casos són simptomàtics i lleus (no hi ha cap malalt hospitalitzat). Així mateix, es troben en quarantena més d’un centenar de persones, que són contactes dels diagnosticats. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que encara es desconeix l’inici del brot al mateix temps que no ha descartat que pugui haver estat un virus que ha ressorgit dins del país. Amb aquests sis nous infectats el nombre de casos totals registrats al Principat puja a 861. Benazet creu que el brot no anirà a més però ha afegit que “cal ser molt curosos, i més quan cal tenir les fronteres obertes”.

TMA per pròpia iniciativa en cas de risc

Les persones que creuen que han viscut una situació de risc que permeti el contagi del coronavirus (com ara un viatge, una activitat en què no s’hagin respectat les mesures o haver estat al costat d’algú amb símptomes) poden fer-se una prova TMA per pròpia iniciativa sense la necessitat de passar pel metge ni per recomanació de les autoritats sanitàries. Cal demanar cita prèvia al 821955. Per poder-ho fer, s’habilitarà un stop lab a la caserna de bombers amb capacitat per fer 600 mostres al dia. Així es vol trobar els asimptomàtics.

 

mascareta
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Com es pot fer obligatòria en espais públics si els mateixos col·legis de metges diuen que és inoperant, que no serveix per a res. Que volem ser més papistes que el Papa?
Estic treballan amb mascareta i la meva salut a empeorat, amb cefaleas, més cansancio, menys oxigen, tinc pressió al cor... ¿Per qué non feu un estudi sobre les consecuencies de portar les mascaretas? Molta gent sufrirá malaties...
Penso q es el Millor. Merci per Protegir-nos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte