Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover i el president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, David Montané.
El ministre Eric Jover i el president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, David Montané.

Jover rebutja la consulta popular que demana el PS sobre l’accés a l’FMI


Escrit per: 
Agències / Foto: Consell General / Eduard Comellas

El Partit Socialdemòcrata ha demanat aquest matí que es faci una consulta popular sobre l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). La petició l'ha fet el conseller general Roger Padreny durant la compareixença del ministre de Finances, Eric Jover, a la comissió legislativa de Finances i Pressupost. Com ja és habitual en aquesta qüestió, el PS ha tornat a ser molt bel·ligerant pel que fa a la manca d’informació que consideren que hi ha hagut per part del Govern en relació amb l’accés a l’FMI. 

A diferència del que es podia esperar, en aquesta ocasió no s'ha entrat a debatre sobre la quota d’adhesió, però els socialdemòcrates van posar sobre la taula una nova idea: una consulta popular per decidir sobre l’entrada a l’FMI donades les implicacions que suposa. El conseller del PS Roger Padreny ha estat qui ha fet la proposta, alertant de la pèrdua de sobirania econòmica que pot comportar demanar ajuda a l’FMI. El ministre ha circumscrit aquesta possible pèrdua de sobirania a la possibilitat que Andorra demanés finançament en cas d’emergència, una opció que no està sobre la taula, ha emfatitzat, considera que la proposta del PS és una “maniobra dilatòria”. Jover no ho considera necessari ja que la quota suposarà només un desemborsament per part d’Andorra de 4.677 euros a l’any en concepte de quota i que es tinguin bloquejats 264.000 euros. En aquest sentit, ha manifestat que va tenir més implicació per a la ciutadania l’acord monetari i tampoc no es va consultar els ciutadans. Padreny ha reiterat que cal que hi hagi “un debat” que s’ha de sustentar en què puguin disposar de la informació i també una consulta ciutadana.

Circumscripció
El ministre també ha explicat que a més de l’adhesió a l’FMI, la voluntat és incorporar-se a la circumscripció en què es troben països com Luxemburg, Holanda i Bèlgica, una opció que ha defensat que ha d’aportar més beneficis. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ha afegit que es podran potenciar les relacions bilaterals i també multilaterals amb aquests països membres. I al seu torn, Jover ha assenyalat que això podria fer avançar, per exemple, els convenis per evitar la doble imposició. A banda d’aquests beneficis, cal destacar que un dels mecanismes de decisió de l’FMI, a banda de l’assemblea general, és el comitè executiu on hi ha els representants de les diferents circumscripcions; a més, els andorrans podrien arribar a formar part de la plantilla de l’FMI; es podria disposar d’assessors tècnics i també fer ús de les instal·lacions que l’FMI té a Washington.

Per tots aquests elements el ministre ha reiterat la necessitat que els tràmits per a l’adhesió a l’organisme es puguin completar totalment abans de l’assemblea general que està prevista per al 17 d’octubre, de tal manera que Andorra pugui esdevenir no només membre de l’FMI sinó que també pugui integrar una circumscripció. El titular de Finances ha puntualitzat que es va optar per aquest grup per les similituds financeres i perquè també han palesat la voluntat de donar suport als petits estats. A més, cal tenir en compte que els estats veïns tenen condicions dins l’FMI que no facilitaven l’adhesió al mateix grup. Així, França, directament, no té circumscripció mentre que Espanya forma part del grup amb els països iberoamericans, amb circumstàncies financeres “diferents” a la que pugui tenir Andorra.

Per poder accelerar els processos el Govern entrarà avui mateix la llei d’acompanyament del conveni d’adhesió a l’FMI, pel tràmit d’urgència. Es tracta d’un text de set articles que bàsicament fixa les obligacions associades, el finançament de la quota, la determinació del governador i el governador suplent o l’autorització d’Andorra a formar part del departament de drets especials de gir de l’FMI. Un segon pas serà tramitar el conveni en si, un document que té com a principals elements les obligacions relatives a règims de canvi; les obligacions generals dels estats membres; la condició jurídica i les immunitats i privilegis.

Durant la compareixença Jover ha tornat a explicar les implicacions que suposa aquesta adhesió que ja ha anunciat fa un parell de setmanes. Entre altres beneficis ha volgut incidir en el fet que ser membre pot tenir també un impacte en el ràting del país. Així, per exemple, ha dit que es podria evitar un empitjorament i que això comportaria un estalvi d’entre 4 i 7,5 milions.

Andorra
Bèlgica
Holanda
Luxemburg
FMI

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquest personatge es demòcrata pels co....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte