Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de la cota 1.600 de Naturlandia en una imatge d’arxiu.
Les instal·lacions de la cota 1.600 de Naturlandia en una imatge d’arxiu.

Naturlandia tanca l’exercici 2019 amb unes pèrdues d’1,2 milions


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

Naturlandia torna a tancar un altre exercici amb números negatius. Segons ha pogut saber el BonDia, els comptes de la societat gestora del parc, Camprabassa, corresponents a l’any 2019, presenten un resultat negatiu d’aproximadament 1,2 milions d’euros. Uns números que topen amb el que havia anat anticipant l’anterior cònsol major, Josep Miquel Vila, que havia augurat que l’ecoparc podia acabar l’exercici, fins i tot, amb beneficis. Cal dir, però, que la xifra millora una mica els resultats obtinguts el 2018, quan, tal com consta en l’informe del Tribunal de Comptes, Camprabassa va registrar un dèficit de quasi 1,8 milions.

Si es mira l’Ebitda (benefici abans d’interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions), el resultat és pràcticament 0, és a dir, s’assoliria l’equilibri. Amb tot, quedaria lluny de les previsions anunciades per l’anterior corporació. El mes d’octubre passat, en el moment de tancar la temporada d’estiu, es va informar que Naturlandia havia registrat una facturació d’1,9 milions, una xifra per la qual s’apuntava que “fa preveure un tancament de l’actual exercici amb beneficis per primer cop en la història” del parc. En aquell moment s’estimaven uns ingressos de 3,8 milions d’euros i unes despeses de 3,25 milions, fet que comportava un resultat operatiu positiu superior al mig milió d’euros. La realitat, com s’ha dit, és una altra. Així, segons la informació recopilada per aquest rotatiu, els ingressos del 2019 van ser de 3,75 milions (3,2 el 2018) i les despeses es van enfilar fins als 4,65 milions (4,75 el 2018). Els números han millorat, és cert, però no suficient per evitar les pèrdues.

Un altre dels elements que criden l’atenció en els números de tancament de l’exercici és el deute acumulat amb els bancs i el Comú, que supera els 7 milions d’euros. De fet, fonts consultades per aquest rotatiu han apuntat que actualment  la corporació laurediana és un dels principals creditors del parc, tenint pendents de recuperar uns 6 milions d’euros. Precisament, en el pressupost per aquest 2020 la majoria comunal va aprovar una concessió de préstec d’un milió per a Camprabassa, una partida que es va mantenir –tot i les crítiques del grup de la minoria– en la trobada que es va fer el mes d’abril per revisar els números tenint en compte els efectes de la crisi sanitària de la Covid-19.

Uns números, els corresponents al 2019, que estan pendents de passar per l’assemblea general d’accionistes que està previst que se celebri el mes de setembre. I unes xifres que de ben segur condicionaran el futur del parc, que mira de redreçar-se amb el treball que du a terme el nou director general de Camprabassa, Xabier Ajona. Quan es va anunciar la seva incorporació, des del Comú es va destacar la professionalització del consell d’administració de la societat i la voluntat de donar un nou enfocament al parc perquè pugui ser un revulsiu per a la parròquia. Tot i no entrar en gaires detalls, fins ara Ajona ha admès que s’està revisant totes les possibilitats que té el parc i fins i tot ha apuntat la possibilitat de prescindir del parc d’animals.

Tribunal de comptes
El balanç del 2019, doncs, se sumarà a una llarga llista d’exercicis que evidencien que ara per ara no s’ha trobat la fórmula perquè el parc generi uns números positius. En aquest sentit, l’informe del Tribunal de Comptes corresponent al 2018 torna a posar en evidència que la societat gestora del parc presenta “una incertesa significativa” sobre la seva capacitat per continuar operant. El 2018 es registrava un fons de maniobra negatiu de 7,9 milions (el desembre del 2017 era també negatiu en 5,4 milions) i s’assenyala un endeutament a llarg termini de poc més de 9 milions d’euros (10,47 el desembre del 2017). Igualment, també es ressaltava que el patrimoni net és inferior a la meitat de la xifra del capital social, “essent causa de la dissolució de la societat, si no es posa remei a la situació”. De fet, aquest tipus d’observacions han estat una constant en les auditories de comptes de Camprabassa.

Com sol ser habitual, doncs, el Tribunal deixa clar que els resultats negatius acumulats i el fet que l’activitat d’explotació no generi els recursos suficients per  cobrir  les  obligacions que li vencen a cada exercici, són elements que podrien qüestionar la viabilitat futura de Camprabassa. Una viabilitat que està supeditada a l’acompliment de les  previsions  contingudes  en  el  pla economicofinancer  i  d’explotació  de Naturlandia i al suport dels seus accionistes.

Naturlàndia
exercici
2019
pèrdues
1
2 milions

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

¿No es pot fer el salt del Tribunal de Comptes a la Batllia? Tot el poble, també els votants de UL, avui ja vol, sí o sí, el tancament de Naturlandia. Farts de pagar perquè el Sr. Josep Pintat no tingui escrit, negre sobre blanc, al seu currículum que ell és el responsable de la creació del parc i qui l'ha mantingut tots aquests anys artificialment viu, amb l'ajuda del Sr. Vila durant quatre anys.
El Sr. Ajona no ha fet cap referència detallada al moment en què s'ha fet càrrec de Naturlandia. I així el govern ens predica: "comptem amb tu. Consumeix a Andorra". El Sr. Ajona respon oferint el Tobotronc, una activitat amb ja molt poca capacitat d'atracció interior. Es va inaugurar el 2008! Espanya també predica el mateix: turisme interior. Pitjor encara: la pandèmia social i econòmica, que serà dramàtica el 2021, més els rebrots del covid-19, faran que poc turisme espanyol pugi a la Rabassa. El milió d'euros que s'injectarà a Naturlandia, a la tardor ja serà llargament insuficient. Quant s'haurà de posar per acabar el 2020? I pel temut 2021?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte