Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Professor i exministre de Turisme

 

 

Blau, verd i blanc
Avui he llegit a la premsa que el Nord de Sibèria ha assolit 38 graus de temperatura i a Itàlia han cobert la Gelera de Presena amb una tela de 100.000 hectàrees per evitar que acabi de fondre’s. Què pinten Sibèria i Itàlia amb nosaltres? Doncs en un món globalitzat, i la crisi mundial del coronavirus prou ens ho ha demostrat, també patirem els efectes del canvi climàtic. No en tinguem dubtes. Per tant, ens hem de mobilitzar amb tota urgència per convertir Andorra en un país realment sostenible des del punt de vista mediambiental. Ens hi va la qualitat de vida, el futur econòmic, del qual el sector de la neu n’abasteix gran part a l’hivern, i la muntanya a l’estiu.

Queda palès que si no hem de prescindir dels sectors tradicionals, alguns canvis importants, valents i ràpids haurem d’introduir, com per exemple una agricultura de proximitat i ecològica, una aposta per un país de cultura, posant en valor el nostre fet diferencial en lloc d’importar i multiplicar models i establiments que arreu proliferen.

Haurem de reduir l’esclat de la construcció especulativa que tant malmet el país i proposar a aquest sector alternatives molt més sostenibles: rehabilitació de vells edificis, embelliment d’altres, implantació d’energies renovables, edificacions d’habitatges socials i sociosanitaris. Segur que més idees queden al tinter.

Tot això representa un volum de feina que certament no substitueix l’actual, però ja és força interessant i dona sentit i credibilitat, si més enllà d’un present volem futur.

Però dins d’aquestes idees, apostaria fermament per una: Escaldes-Engordany, capital del termalisme del Sud d’Europa. Tenim Caldea, magnífic centre termal, intel·ligentment orientat i ben orientat sobre el lleure i esport, així ho indica el seu nom, termolúdic. Doncs ara, hauríem d’edificar al seu costat, per exemple, o a un altre indret, un centre únicament orientat sobre el termalisme de cures termals. Un altre tipus de clientela complementària, possiblement gent més gran, amb major poder adquisitiu. De retruc, els hotels i altres establiments comercials se’n beneficiarien a bastament, en particular en temporada baixa, anivellant els cicles turístics, clientela que gaudiria de totes les ofertes curatives d’un or blau gratuïtament ofert per la nostra terra. Dos centres termals amb funcions complementàries convertirien Escaldes en referent del termalisme.

Amb aquest or blau, blau com també pot ser el cel quan baixa la contaminació, amb el verd del paisatge que hem de preservar, i el magnífic blanc de les muntanyes a l’hivern, vestiríem Andorra d’uns colors magnífics i crec que fins i tot els colors de la bandera andorrana onejarien sense enveja i més orgull. Som-hi!

Comentaris: 1

Comentaris

Estic d'acord amb tú Claude. Seria molt interesant això que proposes.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic

Voleu rebre alertes de les darreres notícies?