Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó, director del CRES, aquest dijous durant la presentació dels observatoris.
Joan Micó, director del CRES, aquest dijous durant la presentació dels observatoris.

Un terç de la població, més pobra des de l’inici de la crisi sanitària


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

La situació econòmica del 30% de la població ha empitjorat des de l’esclat de la pandèmia de coronavirus. Aquest empobriment ve motivat principalment perquè la ciutadania ha vist reduïts els ingressos (23,8%), perquè ha estat o encara està en un ERTO (20,7%) o perquè està a l’atur (16%). Aquestes dades són fruit de l’Observatori postconfinament realitzat pel CRES. L’enquesta també exposa que el 38% de les persones que han vist caure els ingressos diuen que la reducció ha estat ni més ni menys d’entre el 20% i el 50%, mentre que un altre 30% diu que ha estat del 20%.
Els enquestats responen majoritàriament que arriben amb facilitat a final de mes (64,3%) mentre que un 34,7% diu que ho fa amb dificultat. També exposen que mentre que un 83% no ha necessitat ajuda econòmica per cobrir les necessitats bàsiques, un 10,3% ha sol·licitat prestacions socials de l’administració (sobretot ajuts a l’habitatge de lloguer i ajuts econòmics). Són les persones menys qualificades, que treballen a sectors com l’hostaleria, els serveis i el comerç, i les dones les que es troben amb més problemes econòmics. De fet, un 43,5% dels enquestats qualifica la seva situació econòmica de regular i un 10,8% de dolenta.

L’estudi també dona dades de la situació laboral i l’impacte que hi ha tingut la crisi sanitària. Així, un 66,4% dels enquestats diuen que arran de la pandèmia van viure modificacions a la feina. Entre els assalariats, aquests canvis van ser el teletreball (33,3%), l’ERTO (31,4%) la reducció de jornada laboral (11%), i l’acomiadament (7%). El 57% ja havia tornat a la feina al juliol, mentre que el 13,6% continuava en ERTO. Quant als empresaris, el 43% va cessar l’activitat durant la crisi, mentre que al juliol, el 52,5% deia que havia tornat a la feina.

Els enquestats no consideren que la situació econòmica a Andorra sigui ara gaire dolenta (un 44% diu regular i un 29% diu bona). Tot i així, un 79% creu que les conseqüències econòmiques  i laborals de la Covid-19 seran molt o bastant greus. Malgrat això, el 41% té la confiança que la recuperació serà més ràpida que als països veïns (el 40% diu que es trigarà entre dos i tres anys). 

En relació amb els principals problemes que els enquestats creuen que té Andorra, segueixen sent l’habitatge (22,5%), les pensions i polítiques socials, els salaris, i la Covid-19. L’únic canvi és el trànsit, que en l’anterior enquesta estava en la tercera posició i ha caigut a la vuitena. Pel que fa als principals problemes del món, diuen la Covid.

El 41% d’enquestats diu que el confinament ha afectat negativament el seu benestar psicològic
El 41% dels enquestats diuen que el confinament ha tingut un impacte negatiu en el seu benestar psicològic, mentre que el 37% que li ha afectat negativament la qualitat del son. Precisament les persones que es troben en aquest estat viuen en habitatges que no tenen balcons ni terrasses i on comparteixen espai amb més de cinc persones. També un 21% diu que el confinament ha afectat negativament la seva salut en general, un aspecte citat majoritàriament per les dones. Cal remarcar que un 28% dels enquestats viu en un habitatge que no té balcó, terrassa, ni jardí propi o comunitari. També sorprèn que un 2,2% ha viscut en habitatges que no tenen finestres que donen a l’exterior.

La majoria dels enquestats han passat el confinament amb la seva parella i els fills i filles (un 39,5%), un 26,9% amb la parella sense fills, i un 15,5% ha viscut sol. El 60% diu que ha viscut bé aquest període i el 25% regular.

Un altre dels aspectes que s’extreu de l’enquesta fa referència a la dificultat dels infants per continuar els estudis des de casa. D’aquesta manera, un 38,7% assegura que els ha estat difícil o molt difícil seguir les classes a distància, sobretot per la falta de motivació i concentració des de casa, pel canvi del sistema d’estudi, i per la dificultat i la manca de temps dels pares de desenvolupar el rol de mestre. Malgrat que la majoria de progenitors afirmen que els fills han viscut bé el confinament, un 21,6% diu regular i un 16% malament (per no poder sortir al carrer i socialitzar-se).

El 31% creu que es pot fer més pel medi ambient
El 31,7% dels enquestats pel CRES consideren que a Andorra no es prenen les mesures necessàries per a la conservació del medi ambient (un 40% si es té en compte només els andorrans). Tot i així, la gran majoria creu que l’evolució de la qualitat del medi ambient al Principat és bona (74%) mentre que el 20% restant diu que és regular. En l’estudi, es constata que hi ha més població que diu que la qualitat de l’aigua dels rius ha millorat (el 76% diu que és bona), de la mateixa manera que ho ha fet el medi natural (el 86% diu també que és bona). La gestió dels residus, en canvi, creuen que ha empitjorat (el 42% diu que és bona).

població
pobra
crisi sanitària

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Això ha sigut l’aperitiu, molt poca gent podrà tornar els calers que han deixat els bancs amb l’aval de Govern. La crisi econòmica que està a punt d’arribar la superaràn molt poques empreses, Desgraciadament els tancaments d’empreses i acomiadaments seràn massius amb la morositat disparada. Desgraciadament s’imposa a partir de ja, economia de guerra.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte