Diari digital d'Andorra Bondia
L’objectiu de les polítiques públiques és incrementar l’oferta de pisos de lloguer al mercat.
L’objectiu de les polítiques públiques és incrementar l’oferta de pisos de lloguer al mercat.

Els lloguers només es podran apujar l’any vinent el que marqui l’IPC


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Si fa unes setmanes el mateix titular d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Víctor Filloy, anunciava l’apujada del salari mínim i de les pensions més baixes, ahir va confirmar que també l’any vinent els preus dels lloguers de pisos no es podran incrementar més enllà de l’IPC. Aquesta mesura, que ja ha estat en vigor enguany, s’aplicarà de manera permanent perquè estarà regulada a la futura llei d’arrendament i millora del poder adquisitiu de les persones. Filloy va fer aquest anunci en finalitzar la reunió de la taula nacional de l’habitatge, que no s’havia trobat des del 5 de març passat. 

Una altra mesura que recollirà aquesta llei és que si el propietari fa obres de millora a l’habitatge llogat no podrà augmentar el preu del lloguer al seu criteri, sinó que es fixarà un tant per cent màxim per fer-ho. També es fixarà la renovació tàcita del contracte de lloguer si no hi ha acord entre les parts. A més s’han posat damunt la taula altres “solucions” que afavoreixin que hi ha hagi més pisos de lloguer al mercat, com ara la flexibilització dels criteris per a la rehabilitació dels edificis o el canvi d’ús dels edificis. Amb les aportacions que fins ara han fet els diversos actors socials implicats, ara el ministeri redactarà un esborrany que esperen que a principis d’octubre estigui “el màxim de consensuat”, va remarcar Filloy, de manera que entri en vigor el gener de l’any que ve. Segons Filloy, Andorra “encara està lluny” de poder plantejar una llei com la recentment aprovada al parlament de Catalunya que limita el preu del lloguer perquè “el seu document està relacionat amb el preu de referència del mercat i treballa amb barems”.

Paral·lelament, la taula de l’habitatge està treballant la llei de l’Institut nacional de l’habitatge, un projecte que es troba força avançat i que el Govern preveu aprovar a finals d’aquest mes per poder-lo entrar tot seguit a tràmit parlamentari. Segons Filloy, es tracta d’un òrgan que permetrà tenir “una informació fidedigna del mercat de lloguer al nostre país”. Així, es podrà fer un registre dels contractes de lloguer i saber a cada barri, per exemple, quins són els preus dels lloguers, i les característiques del tipus d’habitatges que es lloguen. En definitiva, va insistir, l’Institut de l’habitatge serà “el marc de referència que donarà estabilitat i coherència per elaborar polítiques específiques en aquesta matèria”. 

El ministre va insistir que vol ser una llei en la qual “tots se sentin còmodes” i avantatjosa tant per als arrendataris com per als arrendadors. Així,  qui lloga un pis tindrà un marc i un preu de referència i els interessats a invertir en habitatge nou de lloguer sabran quina rendibilitat en podran treure perquè tindran informació de la demanda del mercat segons cada zona.

Quant a l’Oficina d’habitatge, creada al febrer, Filloy va explicar que moltes de les demandes  han tingut relació amb les ajudes al lloguer dels treballadors amb ERTO, els consums i la pròrroga del contracte de lloguer.

Canillo vol “rellançar” la proposta del canvi d’ús dels apartaments turístics

El canvi d’ús d’alguns apartaments turístics perquè esdevinguin pisos de lloguer residencial “moderat” és una de les propostes que el Comú de Canillo “rellançarà” per fomentar l’increment de l’oferta d’habitatge de lloguer a la parròquia. Així ho va comunicar ahir el cònsol major de la parròquia canillenca, Francesc Camp. Segons va recordar, en tenen més d’un miler i creuen que seria una bona possibilitat. És per això que les pròximes setmanes es reuniran amb els representants dels apartaments turístics de la parròquia per exposar-los aquesta proposta, que ja portaven al programa electoral de les eleccions parroquials i veure si seria factible que un part d’aquest parc pogués passar a lloguer residencial, va anunciar. “Evidentment no serà la majoria” i hi ha una qüestió a tenir en compte per al propietari o el gestor d’aquests pisos, com és  la rendibilitat que els suposa, però “volem parlar amb ells per veure com ho podem incentivar”.  

Segons el cònsol, la Llei d’allotjaments turístics del 2017 ja va afavorir “molt” que no creixés tant el parc d’apartaments turístics perquè ja n’hi ha molts al país, més de 2.500, segons les darreres estadístiques. Encamp i Canillo concentren la majoria d’aquests apartaments, el  90%.  “S’ha d’avaluar quin cost pot tenir per al Comú incentivar aquest canvi d’ús, va reconèixer”. Canillo és una de les parròquies menys poblades i la demanda no és tanta. Per aquest motiu, va insistir Camp, només que se’n disposessin alguns “ja seria positiu”. Com que amb la pandèmia hi haurà menys demanda turística, això pot ajudar que s’alliberin alguns d’aquests pisos. “Crec que podem trobar solucions a la problemàtica del preu elevat dels lloguers”, va declarar.

Finalment, Camp va respondre a les  crítiques que es fan als comuns per no facilitar dades amb relació a l’habitatge. En aquest sentit, va dir que això no era cosa només dels comuns, ja que hi ha “altres estaments, el sector privat”, en concret, que també pot donar dades sobre la qüestió. En la seva opinió, l’Institut de l’habitatge posarà “negre sobre blanc” en l’obtenció de dades, va concloure. 

lloguers
IPC
pujar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bon dia, Això ja era aixi, no? Quina novetat hi ha? Gràcies per informar-nos. Què volue fer, donar idees als propietaris que no ho saben i ens deixan el lloguer al mateix preu durant cinc anys... !! ? ZamZam

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte