Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent del multisales escaldenc és optimista i confia a reobrir cada dia de la setmana abans que acabi l’any.
El gerent del multisales escaldenc és optimista i confia a reobrir cada dia de la setmana abans que acabi l’any.
Daniel Craig es posa per última vegada en la pell de l’agent 007 a ‘Sin tiempo para morir’, l’únic ‘blockbuster’ previst aquest trimestre.
Daniel Craig es posa per última vegada en la pell de l’agent 007 a ‘Sin tiempo para morir’, l’únic ‘blockbuster’ previst aquest trimestre.

El cine lluita per sobreviure


Escrit per: 
A. Luengo/ Foto: Màximus

El multisales Illa Carlemany ha vist reduïda l’entrada a un terç de l’habitual, i no preveu reobrir cada dia com a mínim fins al Nadal.

Quantes vegades ha anat al cine vostè, lector, des del desconfinament? El cert és que a diferència d’auditoris i teatres, i molt probablement perquè no tenen l’aixopluc d’una institució pública, el multisales Illa Carlemany va obrir puntualíssimament les portes el 5 de juny. Una decisió estratègica que el gerent dels cines, Jordi Torres, col·locava en la vocació de “servei públic” d’aquest peculiar negoci. Han passat tres mesos llargs i tot un estiu, i el balanç és agredolç: l’entrada s’ha reduït a un terç de l’habitual i no està previst reobrir amb normalitat (ara no hi ha sessió ni els dilluns ni els dimarts) com a mínim fins al Nadal.

Torres ho atribueix a tres causes: d’una banda, a un cert i legítim recel de l’espectador a tancar-se en una sala amb desenes d’altres persones, tot i les estrictes mesures de seguretat que s’apliquen des del primer dia. De l’altra, a uns protocols tan rigorosos que estan escanyant el negoci: només poden seure junts els espectadors d’una mateixa unitat de convivència, i al voltant de cada grup s’ha de mantenir una bombolla d’un metre i mig. Això significa, explica gràficament Torres, “que si venen dues persones juntes no podem posar a la venda les quatre butaques de la fila del davant, les quatre de la fila del darrere i dues més a cada costat: com si haguessin vingut dotze espectadors... però només paguessin dues entrades. Si el grup és de sis, són vint les butaques que queden inutilitzades. I si venen cent espectadors, n’hem de posar a primera fila: naturalment protesten.” Un protocol que se li fa difícil d’entendre perquè a Espanya, on els cines, per cert, van obrir el 26 de juny, tres setmanes després que aquí, han hagut de reduir l’aforament fins al 70% de l’habitual però no han d’assegurar aquest metre i mig de distància entre grups de convivència.

La tercera causa té a veure amb la indústria: és probable que s’hagin adonat de les escasses estrenes que han arribat aquest estiu a la cartellera. Un fenomen global perquè les productores no s’han volgut arriscar a cremar potencials blockbusters. De fet, en tot el que portem d’estiu les úniques grans estrenes amb tots els ets i uts han sigut Tenet i Padre no hay más que uno 2, l’última pel·lícula perpetrada per Santiago Segura, que es va estrenar a principis de juliol i ha resistit dotze setmanes en cartellera, el doble d’una pel·li taquillera en temps normals a Illa Carlemany. I la setmana que ve encara s’hi projectarà. Tot plegat porta Torres a pensar que si les productores haguessin tingut una mica menys de por i una mica més de coratge, el públic potser hauria respost amb més entusiasme.

La sequera, però, s’allargarà encara uns mesos. Les estrenes de Disney arribaran amb comptagotes –Muerte en el Nilo ja hauria d’estar a la cartellera, però s’ha posposat fins al Nadal, la versió 2.0 de West Side Story, inicialment anunciada per a finals d’any, s’ha reprogramat per al Nadal... del 2021, i Mulan es va estrenar directament a Disney Channel– i en el que queda de 2020 ens haurem de conformar amb un grapadet de títols majors: Es lo que tú me das, el testament cinematogràfic en forma de conversa amb Jordi Évole enregistrat les últimes setmanes de vida del cantant; Rifkin’s Festival, l’entrega anual de Woody Allen que no falla ni en temps de pandèmia, i atenció, Sin tiempo para morir, la 25a pel·lícula de la franquícia 007, i l’última amb Daniel Craig en la pell de Bond, James Bond.

De moment, això és tot. Així que tocarà tirar uns quants mesos més de Netflix, Amazon i companyia, i acostumar-se a una nova manera d’anar al cine, fent cas dels acomodadors perquè les butaques no estan numerades, ells són els que manen i l’única manera de triar localitat és arribar dels primers. Entenguin que no és culpa seva, i que per molt que rondinin, el protocol és el protocol.

Andorra
escaldes
Illa Carlemany
cine
cinema
Jordi Torres
007
Bond

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Gracies per oferir cinema ILLA! Us porto al cor. Feu una gran feina

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte