Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Dia mundial de l’artritis
És una malaltia silenciosa, dolorosa, evolutiva i crònica amb la qual han de conviure milions de persones arreu del món i que afecta majoritàriament les dones, un 75% de dones enfront d’un 25% d’homes.
El nom científic és poliartritis reumatoide i és una malaltia autoimmune. És a dir, que resulta del disfuncionament del sistema immunitari de la persona afectada. És doncs una malaltia que no s’atrapa, i que de fet la fabrica soleta el nostre cos!
A poc a poc, i sense que s’hi pugui posar remei, els cartílags dels ossos i els tendons s’inflamen i es van destruint irremeiablement causant lesions articulars irreversibles. Dites lesions dificulten la mobilitat dels braços, de les mans, dels dits, dels canells, de les cames, dels genolls, dels turmells, dels peus, fan que cada gest, cada moviment o cada pas del dia a dia sigui un calvari per a la persona que la pateix.
Hom s’imagina que afecta persones grans, però no és així, i pot afectar també nadons i joves de menys de 20 anys que es veuen condemnades a replantejar-se la vida.
Hi ha joves, que del dia a l’endemà han de conviure amb el dolor, amb la cortisona i altres fàrmacs i aparcar tota esperança de poder pensar el seu futur de vida amb la vitalitat, la força i l’energia d’un cos sa en plena joventut.
El cert és que tots els afectats, joves i menys joves, han d’encarar el seu esdevenidor integrant les sessions de fisioteràpia i altres teràpies suaus en el seu camí per fer suportable la malaltia que malmet el seu cos. I no ens hem d’enganyar, ja que sovint aquestes i aquests malalts necessiten un suport psicològic que els acompanyi en aquest replantejament obligatori i forçat de la vida, a casa, al treball, amb el lleure o a nivell social. La resiliència de totes i tots els afectats passa per aquí, és a dir, per aprendre a acceptar-se.
Les formes de l’artritis són múltiples i variades i poden afectar a més el cor, els ulls, els pulmons, els ronyons i fins i tot la pell.
Avui encara es desconeixen els causants determinants de la poliartritis reumatoide, tot que hi ha diferents hipòtesis, com ara el gènere, la mitjana d’edat, l’àrea geogràfica, alguns contaminants com el tabac i indicis que proven que hi ha persones que tenen gens que predisposen a patir aquesta malaltia. La realitat demostra que malgrat el temps que fa que aquesta malaltia, en diferents formes, afecta les persones arreu del món, encara no se sap què és el que la causa, i el que és pitjor, no hi ha cap tractament que la curi.
La recerca mèdica prova de descobrir i de dissenyar medicaments o processos curatius per a aquesta malaltia com ara l’INSERM a França, que desenvolupa de forma experimental teràpies cel·lulars. Però el camí segueix sent llarg i el futur dels més de 700 milions de persones afectades arreu del món segons les dades de l’OMS encara roman incert. 
I així doncs, la instauració d’un Dia mundial al calendari obre una finestra d’esperança. Una finestra que permet, almenys un dia a l’any, atorgar visibilitat i veu a totes les persones que la pateixen. Que surtin de la foscor i del silenci on la seva malaltia els ha portat. Que ens recordin que, sobretot a les dones, ningú està fora de perill. I que els governs, les institucions mèdiques, biomèdiques o farmacèutiques, els mecenes i altres inversors, assumeixin que aquesta malaltia, com moltes altres que ens colpegen, necessiten un finançament ferm per a la recerca.
Avui 12 d’octubre donem llum a totes i a tots les/els malalts de poliartritis reumatoide.

Comentaris: 1

Comentaris

Gràcies per l’article ! Molt entenedor i molt sensiblement tractat
Soc mare i esposa d’un jove i marit que pateixen aquesta enfermetat i certament es un camí llarg i dificil d’encarar. Trobo a faltar mes suport sobre
les enfermetats cròniques en aquest país! Tothom hi passa de puntetes però certament no pots anar de puntetes tota la vida!
Tan de bo el Cronisme sigui lo sufientment important pels que ho hagin de veure com per donar el suport i seguiment psicològic que es mereix !
Gràcies Sra. Mateu per un article que posa una mica de llum a una enfermetat tan extesa i tan desconeguda !
Salut
Anna MC

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic