Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat aquest dijous.
Un moment del consell de comú celebrat aquest dijous.
Ajuts més destacats.
Ajuts més destacats.

Fins a 200 € per a ajuts a l’habitatge i 150 per a confinament o ERTO


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas

El reglament que fixa l’import màxim de les prestacions socials econòmiques aprovat aquest dijous pel Comú d’Escaldes-Engordany preveu fins a un màxim de 200 euros mensuals per a l’ajut al lloguer a l’habitatge i fins a 150 euros mensuals per a les persones de baixa laboral arran de la Covid-19 o que tenen fills o persones a càrrec confinades o bé que estan en ERTO.

A més, s’estableix fins a un màxim de 200 euros mensuals per a ajuts alimentaris i un ajut puntual de fins a 500 euros per fer front a l’adquisició d’equipaments per a la llar (com ara una nevera). Així mateix es podrà exonerar totalment o parcialment les taxes i tributs de persones amb situació de vulnerabilitat. En el cas de les persones amb discapacitat, a més, es preveu fins a 500 euros per a prestacions tecnològiques (un exemple podrien ser els tamborets per a les dutxes) i l’exoneració parcial o total de l’impost de foc i lloc i les taxes d’higiene i enllumenat.

En relació amb les prestacions per a les persones grans s’ha fixat fins a un màxim de 100 euros mensuals per a ajudes a la llar (com és la neteja) i l’exoneració total o parcial dels serveis comunals. Per a les persones amb fills a càrrec s’ha establert una ajuda puntual màxima de 150 euros per a material educatiu, també una ajuda puntual màxima de 150 euros per a material esportiu i cultural, fins a 50 euros mensuals per a reforç escolar, l’exoneració total o parcial de les activitats esportives i culturals, fins a 12 euros l’hora per a la guarda d’infants, i una ajuda puntual de fins a 100 euros per a transport en vehicles col·lectius (ja que hi ha gent que no pot demanar la prestació del Govern per estar tancat el termini). En el cas dels joves, s’oferirà una ajuda puntual de fins a 500 euros per a l’emancipació i fins a un màxim de 200 euros mensuals per a transport per a estudiants a l’estranger.

Les prestacions són acumulables entre elles i tenen una durada d’un any. Passat aquest temps, i en el cas que la situació no canviï, amb un informe de la treballadora social, seran prorrogades. El pagament dels ajuts es farà a través de transferència bancària, amb xecs nominatius i amb bons de bescanvi als comerços de la parròquia. La majoria ha afirmat que hi haurà un control perquè els ajuts es destinin a les finalitats per les quals han estat concedits.

La creació d’aquestes prestacions aixeca recels entre l’oposició. Primer de tot considera que amb aquesta acció el Comú d’Escaldes-Engordany està creant duplicitats, ja que segons la llei és el Govern l’òrgan responsable en la matèria. A banda, la minoria posa en dubte el procediment pel qual s’ha previst atorgar una prestació. Hi troba a faltar certa documentació que permeti acreditar la situació de vulnerabilitat de les persones. “Cal que la sol·licitud vagi acompanyada d’un document fefaent perquè no hi hagi abusos”, ha dit el conseller demòcrata Jordi Vilanova, perquè “la majoria de la gent que fa ús dels serveis socials se les sap totes”, ha afegit la seva companya Núria Barquín.

Amb tot, la minoria considera positiu la creació del departament d’Acció Social i veu interessant que el Comú ofereix ajuda en un context com l’actual, però sempre que no sigui de l’àmbit competencial del Govern (com ara donar feina a persones a l’atur). També és del parer que aquestes prestacions suposen un “greuge comparatiu” amb la resta de ciutadans d’altres parròquies. Per la majoria, però, la mesura està dins de les competències dels comuns i defensa que si s’ha impulsat és perquè hi ha la necessitat i no n’hi ha prou amb els ajuts del Govern. També assegura que hi haurà “rigor” a l’hora de demostrar la necessitat de les prestacions i exposa que encara que hi ha gent “que fa trampa” no és la majoria, i a més, està identificada.

 

 

 

 

prestacions
escaldes
ajuts socials
Comentaris: 2

Comentaris

BRAVO partitsocial d'Escaldes. El treballador: fa creixer el país, amb benestar i salut.
Queria solo decir que me quede sin trabajo en Marco ,nos echaran del hotel quando estavamos confinados.Con la Assistenta social,trate de todos los tramites par a el paro.Como la escuela abrju umo mes y hice 3 h ai,onde cobre 380€,el Governo parou todo.durante 3 meses me quede sin nada,sin pagar mis cosas sin dinero para comer.Me sinto triste porque hace 17 anos que estoy cotizando

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic