Diari digital d'Andorra Bondia
La nova sala de Govern tornarà a la capital, on va estar des dels inicis fins al 2015.
La nova sala de Govern tornarà a la capital, on va estar des dels inicis fins al 2015.
Interior de la Central, espai del servei de Joventut del Comú de la capital inaugurat el 2015.
Interior de la Central, espai del servei de Joventut del Comú de la capital inaugurat el 2015.

ArtalRoc, al Parc Central


Escrit per: 
A. L.

El ministeri de Cultura i la capital acorden la cessió de La Central per ubicar-hi la sala d’exposicions del Govern. La ministra Riva retarda fins a l’estiu l’estrena del nou espai, una planta de 212 metres quadrats que fins ara ocupava el servei de Joventut del Comú i que caldrà sotmetre a un profund lífting.

La sala d’exposicions de Govern tornarà a la capital després de la breu escapada que va fer a ArtalRoc, l’antic CIAM, entre la primavera del 2016 i el setembre passat. Segons l’acord a què han arribat, el Comú d’Andorra la Vella cedirà al ministeri de Cultura l’ús de La Central, el local que ara ocupa el servei de Joventut de la capital. Els detalls del conveni es concretaran la setmana que ve, però la ministra, Sílvia Riva, va confirmar ahir que es tracta d’una cessió, no d’un lloguer, amb caràcter temporal i estretament vinculat a la nova seu d’Andorra Telecom, que acollirà la ubicació definitiva de la sala de Govern. Si es construeix, és clar. Si per causa de força major no s’acabés construint la nova seu de la parapública, o finalment no s’hi traslladés la sala de Govern, el conveni es podria prorrogar de comú acord de les dues parts. Exactament, la mateixa clàusula que regia la cessió del CIAM i a la qual el Comú d’Escaldes es va agafar al juny per denunciar el contracte i no renovar la cessió.

En qualsevol cas, i segons el conveni, el Comú hi aportarà l’espai i el ministeri, el contingut, les exposicions. Una altra cosa és el calendari. Riva havia manifestat en diverses ocasions, l’última, precisament en el comiat d’ArtalRoc, al setembre, que la nova sala havia d’estar en funcionament com a molt tard al gener. No serà així, perquè les obres de condicionament del nou espai s’allargaran durant mesos. De fet, la ministra augurava ahir que la nova sala no s’estrenarà fins a l’estiu. Es tracta, en qualsevol cas, d’una planta única que segons les especificacions tècniques que es van facilitar quan es va inauguarr La Central, el 2015, ocupa una superfície de 212 metres quadrats als quals cal afegir la terrassa exterior, 110 metres quadrats més. Una superfície més aviat justeta, sobretot si es compara amb els prop de 400 metres quadrats de què disposava ArtalRoc. A canvi, el nou espai resoldrà d’una vegada les dificultats logístiques que llastaven la sala encampadana, que no va ser originalment concebut com a sala d’exposicions, sinó com a Museu de l’Aigua, recordin– i que presentava uns  accessos complicadíssims, sense una obertura de grans dimensions per on es pogués introduir directament les obres a la sala.

Pel que fa al contingut, quan Escaldes va desnonar ArtalRoc el ministeri tenia emparaulades dues exposicions: una de consagrada al pintor hongarès Viktor Vasarely; l’altra, al fotògraf català Joan Fontcuberta. Segons Riva, el calendari està ara mateix a l’aire, i el cert és que segons el projecte de pressupost també hi havia prevista a ArtalRoc una retrospectiva amb obra de Judith Gaset, així com una altra amb l’escultor gallec Francisco Leiro. Tot això ja es veurà, i ja es veurà quan. Com a mínim, a partir de l’estiu del 2021. També caldrà veure la línia que seguirà el nou espai. Fins ara s’alternaven tres o quatre exposicions d’artistes internacionals amb una d’un de nacional. Riva advertia ahir que no hi ha res de tancat perquè un dels objectius estratègics del departament és “promoure el teixit creatiu  del país”. “Veurem com ho fem i si hem d’apujar el percentatge de creadors nacionals”.

La ministra es confessava ahir amb la nova sala, que compleix el requisit de la centralitat –l’opció del Museu del Tabac, que estava sobre la taula, tenia precisament l’hàndicap d’estar ubicada a Sant Julià– i va tenir un sibil·lí record per a la cònsol d’Escaldes: “No hem deixat de treballar-hi des que vam marxar d’ArtalRoc, i el cas és que l’hem trobat abans i tot que Escaldes hagi decidit què posarà a l’edifici, i que la col·laboració del Comú d’Escaldes ha sigut total”. El que queda en l’aire és el destí del servei de Joventut de la capital, fins ara al Parc Central.

En qualsevol cas, la del Parc Central serà la quarta sala d’exposicions del Govern, que es va estrenar als anys 80 amb una galeria, més que una sala, davant de la CASS, que a principis dels 90 es va mudar a l’antic edifici de bombers, on va viure l’etapa més llarga i –fins ara– gloriosa, i que el març del 2016, amb bombers condemnat a la picota, es va traslladar a ArtalRoc, l’antic CIAM, inaugurat el 2011 amb l’objectiu de dinamitzar la part alta d’Escaldes i que va resistir exactament quatre temporades.

 

 

 

Andorra
escaldes
CIAM
Museu del Tabac
Riva
La Central
artalroc
Parc Central
sala d'exposicions del Govern
Comentaris: 1

Comentaris

Que Bé! Ja era hora que es programés una exposició inidvidual d’una artista dona! Quan fa que no hi ha una exposició individual d’una dona artista a la Sala de Govern?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic