Diari digital d'Andorra Bondia
Medina va posar ahir mateix el cartell anunciant el tancament del local.
Medina va posar ahir mateix el cartell anunciant el tancament del local.

Un 30% dels bars tancaran


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

Tot i que és difícil de saber, segons han reconegut els mateixos implicats, un 30% dels bars i cafeteries de les parròquies centrals acabaran tancant, avui, aquesta setmana o d’aquí a 15 dies. Dit d’una altra manera, tres de cada deu d’aquests petits locals que trobàvem fins ara a cada poques passes i on ens aturàvem a fer un cafè o potser un dinar i fer petar la xerrada, desapareixeran, almenys com els coneixíem fins ara. Aquesta és l’estimació que fan des de la Unió de Bars d’Andorra, i és un dels neguits principals que dos dels seus representants, Heiko Kirchner i Francesc Medina han compartit aquest matí en la reunió mantinguda amb el cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. 

Una trobada que ambdues parts han qualificat de molt cordial i que estableix les bases d’un futur per treballar colze a colze quan la situació epidemiològica permeti la flexibilització de les mesures restrictives aplicades al sector. Una reobertura que serà “acompanyada”, s'han compromès des del Govern, donant el vistiplau perquè un representant de l’associació treballi conjuntament amb els tècnics per esglaonar la flexibilització i comunicar de manera conjunta les decisions que es prenguin. Però una cosa no treu l’altra, ha afirmat Medina. I els qui pateixen l’asfíxia econòmica a causa d’una conjuntura de crisi social i econòmica per l’emergència sanitària no saben com se’n sortiran i es pregunten el perquè d’aquestes mesures. 

“No entenem”
Els propietaris dels bars no entenen per què no poden desenvolupar la seva activitat després de les inversions que han fet per complir les mesures sanitàries i per què no poden fer servir les terrasses fora de l’horari establert complint els requisits necessaris. Un horari, d’altra banda, que no comprenen per què ha de ser el mateix que el dels restaurants quan el seu és “clarament diferent”. Tampoc no se’n saben avenir que un hotel pugui servir esmorzars i ells no. Igualment, es queixen de la manca de claredat en els decrets que regulen les mesures i que  provoquen “continus malentesos amb els inspectors” perquè  a més es modifiquen “segons la  roda de premsa del dia”.  Per això, no entenen per què no hi ha un comitè assessor per portar a la pràctica les accions adoptades. També exposen la seva perplexitat per haver-se de fer càrrec de les multes pels incompliments dels clients. Unes sancions que, a més, sembla que només afectin el seu sector.

Decàleg de propostes
Per aquest motiu, han posat damunt la taula un decàleg de propostes consensuades per tots els bars, granges, cafeteries i petits restaurants que es constituiran pròximament en associació. Així, proposen la creació d’un segell de Bar adaptat a la Covid-19 i d’una comissió conjunta amb el Govern per valorar les mesures actuals i les que es puguin adoptar en el futur. També demanen una reducció dels impostos de manera proporcional i retroactiva. Així mateix, volen que se suspengui el cobrament dels mínims obligatoris dels consums bàsics de llum i telèfon. Unes ajudes que també voldrien traslladar als comuns, amb la col·laboració de l’Executiu, en allò que toca als impostos comunals.

Pel que fa al lloguer dels locals, reclamen que se subvencioni per metres quadrats en proporció al percentatge de pèrdua de facturació en relació amb el mateix període de l’any passat. Així mateix, fan la petició que s’implementi una ajuda per la pèrdua de facturació igualment en relació amb els mateixos mesos del 2019. La congelació de la cotització dels autònoms durant el temps que durin les mesures restrictives i en el cas de tancament forçós, l’ampliació de la cobertura bàsica durant tres mesos és una altra de les coses que han demanat. També remarquen la necessitat de flexibilitzar els ERTOs perquè els treballadors “no quedin desemparats”. Finalment, fan una demanda perquè es “deixin les baralles polítiques a un costat” i se’ls doni un cop de mà, perquè el que desitgen per damunt de tot és salvar els seus negocis, que donen vida al país i que “són la nostra vida”, la vida dels seus empleats i de les seves famílies.

El bar de la Plaça del Poble, “víctima de la Covid”
Diu que serà la cinquena vegada que es reinventa, que la seva passió és l’hostaleria, que demà no sap on anirà a treballar i que no té res. Bé, res ben bé, no. Perquè té la seva experiència i “ara la puc posar al servei dels altres”. És per això que encara que des d’ahir tingui el bar tancat, el Bondia Cafè de la Plaça del Poble, Francesc Medina continuarà implicat i en primera línia en la defensa dels interessos dels bars com el que ell tenia fins ara. I és que ha tocat fons. S’ha gastat els diners que tenia estalviats per a la jubilació. Està endeutat i quan arribi la renovació de les pòlisses, no vol ni pensar-hi. “Quan ingresses només un 30% i has de fer front a unes despeses del 100%, els números no surten”. El mes de setembre només va fer 900 euros de caixa, i així és impossible tirar endavant. Fins aquí ha arribat i ahir va enganxar a la vidriera del negoci: “Tancat, víctima de la Covid-19”. 

La decisió ha estat rumiada i meditada. “Ara toca parar i analitzar”, reconeix. La sensació que té “és que tanco definitivament”. I si alguna cosa li pesa una mica és no haver començat a muntar l’associació de bars abans. Amb tot, no guarda ressentiment. No té res en contra del Govern. Creu que ha pres les mesures que ha cregut convenients per frenar una emergència que de moment no té un aturador clar, com ara una vacuna. I la Covid no desapareixerà d’avui per demà, i contra això ara per ara no s’hi pot fer res. És per això que “no es veu un futur”. 

El seu no és “un sector de grans patrimonis, som locals que treballem per viure”, insisteix, de gent que s’han posat pel seu compte perquè no volia estar a les ordres d’un altre i s’ha llançat a l’aventura de treballar pel seu compte. Una aventura que potser torna a reprendre d’aquí a un temps i segurament al sector de l’hostaleria. “Som esclaus d’aquesta professió”. Això no es deixa així com així.

bars
segell
impostos
tancar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mare meva! Fa realment pena i ràbia que s'hagi d'arribar a aquesta situació extrema d'haver de tancar. I més en un lloc tan emblemàtic com la plaça del Poble. Crec que és una mala imatge per la parròquia i pel país. Si han de tancar durant temporades se'ls han de donar ajudes per viure. El Govern ha de complir la seva paraula de no deixar caure ningu.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte