Diari digital d'Andorra Bondia
Els científics, treballant al jaciment d’Osca, en una imatge recollida a la revista ‘Melanterita’.
Els científics, treballant al jaciment d’Osca, en una imatge recollida a la revista ‘Melanterita’.

El rastre neandertal a Andorra


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Fundació Marcel Chevalier

Segudet podria mantenir encara restes de presència neandertal a Andorra. Però són testimonis fràgils que no estan preservats.

El Pirineu i l’àrea geogràfica immediata sembla reunir les condicions que, en el seu moment, van atreure els neandertals per instal·lar-s’hi. Una serralada no massa elevada amb una morfologia rocosa que propicia l’existència de coves on buscar refugi i una diversitat d’opcions per trobar aliments, un territori per on podien transitar amb comoditat i mantenir en contacte comunitats diverses. Eren una espècie, es coneix avui, amb un “pensament modern”, amb capacitats cognitives que van més enllà del que s’havia cregut, que transmetien de generació en generació tradicions culturals, habilitats tècniques i una forma de vida complexa.
    
Això és el que desenvolupen un grup de científics (dels quals, tres del país: Valentí Turu, Pere Baró i Xavier Ros) en l’article que es publicarà a la revista Quaternary Science Reviews. Un treball (ara en revisió, un d’aquests complexos processos que segueix la ciència abans de permetre la impressió negre sobre blanc, a diferència de les teories dels il·luminats tan à la page) que recull les conclusions de les excavacions realitzades al jaciment de Neandertals descobert per Lluís Ardèvol el 2003 al poble d’Areny (Osca), situat al peu de la Noguera Ribagorçana. Hi van participar els tres andorrans, dèiem, de la mà de la Fundació Marcel Chevalier.

El jaciment, explica Turu, està situat sota l’embassament d’Escales, on a la capçalera se situa el Pont de Suert, tot i que se situa exactament a Aren (Areny),  a la província d’Osca. “No solament és important per a la vall de la Noguera Ribagorçana, sinó també per al Pirineu, atès que és el segon que presenta restes tan antigues (200.000 anys) per aquestes contrades”, continua el geòleg andorrà.

L’aspecte més interessant d’aquestes troballes és que obre la possibilitat que els neandertals, que es van extingir als 35 000 anys, hagin pogut entrar fins al cor del Pirineu. Aquí és on el tema comença a palpitar pel que fa a Andorra: al país existeixen sediments a Segudet que són d’aquesta edat. El problema és que mai s’ha investigat el seu potencial ni tampoc hi ha cap figura de protecció que permeti la seva preservació sense primer tenir alguna resta a les mans, adverteix Turu, amb preocupació. Per què? “L’inconvenient és que les restes de les quals estem parlant són molt efímeres, no estem davant del mític cementiri d’elefants de Tarzan, així que un cop de pala excavadora s’ho pot endur sense deixar traça”.

El científic ja ha posat aquest fet i aquestes evidències en coneixement del departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura. “Però no he obtingut fins al moment cap requeriment a mostrar on es troben aquests sediments de Segudet”, apunta, amb l’expectativa que “potser ara amb la declaració de Patrimoni de la Humanitat hi ha més interès”. Puntualitza que aquest si més no aparent desinterès contrasta vivament amb el fet que “ens criden des de l’Aragó per fer aquestes prospeccions geofísiques,  mentre que a Andorra anem al darrere de figures de protecció i ens deixen en cua d’espera”.

El jaciment d’Osca es troba sobre calcarenites del terciari, on també hi ha restes fòssils de dinosaures, recollia la fundació a la seva revista digital, Melanterita.

Compartir via

Comentaris

Una persona que no s'estima a si mateixa es difícil que progressi.. un país que no s'estima a si mateix, com pot progressar? s'han tirat al terra patrimoni protegit i ningú ha fet res, malauradament lo de Segudet segurament acabará igual.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte