Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Benazet calma als docents


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: SFGA i Protecció Civil

“Els tests d’antigen per frotis nasofaringi no els faran els docents”. Amb aquesta frase el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut tancar la polèmica que s’havia obert el darrer cap de setmana, després que en l’última roda de premsa feta es donés a entendre que el personal docent dels centres educatius del país haurien de ser els encarregats de fer les proves als alumnes en el marc del cribratge educatiu que es vol dur a terme aquest hivern. “Potser no em vaig explicar bé”, ha indicat el ministre, que ha garantit que “ningú que no tingui les competències per fer una tècnica, la que sigui, serà requerit per fer-la”.

Així, ha explicat que per ara “no hi ha res tancat” sobre el protocol a seguir per fer aquest cribratge i que en tot cas “l’operativa s’està treballant i els docents hi participaran” per poder donar la seva visió de quina és la millor manera de posar en pràctica les previsions de Salut. “En cap cas els procediments perjudicaran els docents”, ha assegurat, i ha insistit que l’objectiu d’aquestes proves massives és “evitar que s’hagin de confinar el màxim d’aules possibles”. Precisament, i segons les dades facilitades avui, hi ha 31 aules en vigilància activa, 8 de les quals totalment aïllades.

Benazet no ha amagat “les ganes de poder-ho fer amb test de saliva perquè són més senzills, qualsevol persona els pot fer, i a més és menys molest per als alumnes”, però ha deixat clar que ara mateix no saben quines seran les proves que tindran disponibles. “No tenim res tancat, dependrà de la tècnica que tinguem a l’abast, però estem treballant tots els escenaris perquè quan comencem pugui ser amb la màxima seguretat possible”, ha aclarit. “Estem estudiant si el que estem treballant ho podrem fer amb professionals de la salut o bé, d’una manera molt més simple, amb qualsevol responsable d’on sigui”, ha reiterat, i ha remarcat que els avenços en aquest camp són molt ràpids i que fins i tot no saben si l’escenari actual pot ser diferent a principis de desembre, que és el moment en què tenen previst començar el cribratge educatiu.

Igualment, ha anunciat que d’aquí a pocs dies es rebran dos tipologies de test diferents “per validar-los amb els nostres pacients”. El ministre ha apuntat que la rapidesa en què s’avança en les tècniques de diagnòstic auguren un futur amb una gestió totalment diferent a l’actual. Així, ha augurat que aquest any encara no, però que en un termini curt de temps els tests d’antigen amb saliva estaran a l’abast de tothom i “abans de qualsevol reunió ens autocribrarem”.

Justament avui, des del PS s'ha fet públic un comunicat en el qual s’exposava que la formació considerava “inadequat” que els professionals de la docència haguessin de carregar amb més responsabilitats, especialment lligades a la realització de proves diagnòstiques, que consideren que han d’anar a càrrec del personal sanitari.

Situació epidemiològica
Pel que fa a l’actualització de les dades sanitàries, el ministre ha insistit que “estem ben encarrilats” per seguir rebaixant la incidència i aconseguir unes xifres que permetin relaxar algunes mesures. Avui Salut ha registrat 54 positius nous que eleven a 5.437 el nombre de casos totals des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada n’hi ha hagut 4.580 i els actius avui són 1.030, 30 menys que 24 hores abans. També s'ha informat que s’han donat 4.332 altes, 3.528 durant la segona onada, i una jornada més no s’ha de lamentar cap defunció.

Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari “segueix bastant discretament”. A l’hospital hi ha 27 persones ingressades, una menys que el dia anterior, 19 de les quals a planta i 8 a l’UCI. D’aquestes, 7 estan intubades i ventilades mecànicament. Al Cedre queden 4 padrins ingressats a la planta Covid.

El ministre ha anunciat que la taxa de reproducció (R0) ha tornat a augmentar i se situa en 1, però ha deixat clar que és una situació que “no em preocupa gens”, ja que de mitjana s’estan detectant uns 76 casos per dia.  “Ens hem estabilitzat”, ha destacat. Amb tot, ha insistit que l’objectiu és seguir rebaixant la R0 així com la incidència acumulada. “Anem ben encarrilats, ens ho diu la pressió sobre el  sistema sanitari i el nombre de casos per dia”, ha manifestat.

És en aquest sentit que ha tornat a fer incidència en la necessitat de respectar les tres mesures bàsiques de precaució (distància, higiene de mans i mascareta), a més de limitar la interacció social per no afavorir els contagis. Així, ha recordat que fora de l’àmbit convivent, només es poden produir trobades d’un màxim de dues persones.

Vacuna
Joan Martínez Benazet també s'ha referit a l’anunci de la farmacèutica Pfizer sobre l’efectivitat de la seva vacuna, que situa en un 90%. El titular de Salut ha indicat que si finalment s’acaba comercialitzant el vaccí, el Principat hi podrà tenir accés tant mitjançant el projecte COVAX, com gràcies a les negociacions mantingudes amb Espanya i França per poder accedir a les vacunes que arribin a través de la Unió Europea.

La Creu Roja fa una crida a acudir a l’‘stop lab’ mòbil situat a tocar de l’església de Santa Coloma
L’stop lab de Santa Coloma està en funcionament des de diumenge passat, però de moment l’afluència dels ciutadans “està sent molt light”, ha assegurat avui el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández. En concret, diumenge mateix només es van fer un total de 14 proves i ahir, 24. De fet, el Comú d’Andorra la Vella sí que el va començar a publicitar a través de les xarxes socials diumenge i el Govern no ho ha fet fins avui.

Segons Fernández, la possibilitat de fer-se les proves de detecció del virus a Andorra és una eina que val la pena aprofitar, i més tenint en compte que són gratuïtes i que es pot obtenir la cita per al mateix dia que es demana o per al següent. El director de la Creu Roja ha fet notar que hi ha hagut una davallada progressiva en el nombre de les persones que s’han anat a fer els tests. Així, a Encamp van ser 1.685, a Escaldes, 1.195 i a la Massana 848.

benazet
docents

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Martínez no crec que ho consegueixi !
Cansat, molt cansat, de veure el ministre Martínez dient avui blanc i demà negre. Caldria una mica més de rigor i menys improvirtzació

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte