Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici en construcció al centre de la parròquia d’Escaldes-Engordany.
Un edifici en construcció al centre de la parròquia d’Escaldes-Engordany.

L’obra nova visada es redueix un 67% a tan sols dos mesos d’acabar l’any


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Falten tan sols dos mesos per acabar l’any i la superfície visada d’obra nova és significativament més baixa que la registrada el 2019. La disminució és concretament del 67%. Així, si entre el gener i l’octubre de l’any passat es van visar 224.009 m2 d’obra nova, durant el mateix període d’aquest any se n’han visat 73.707. Els professionals de l’arquitectura, però, matisen les xifres que a primer cop d’ull poden portar a pensar que el sector de la construcció s’enfronta a una caiguda de l’activitat originada per la crisi sanitària. I és que com recorda la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), Zaira Nadal, el desembre de l’any passat es va registrar una allau de projectes per visar per por a l’efecte de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). Aquest text preveu que a partir del 2020 els edificis de nova planta han de tenir un consum d’energia quasi nul, fet que obliga les edificacions a disposar d’un bon aïllament i una bona estanquitat.

Per tant, Nadal creu que gran part dels projectes visats l’últim mes del 2019, en condicions normals s’haurien visat aquest any. Això, juntament al fet que durant el mes de novembre i desembre se sol registrar un major volum de feina, fa pensar al COAA que es tancarà l’any amb un manteniment o potser una lleugera disminució de la superfície visada, que –recordem-ho– és una dada que ens indica la intenció de fer un projecte. Nadal explica que aquesta possible reducció vindria motivada pel confinament, d’una banda, ja que durant tot el mes d’abril no  es va poder visar res, i en segon terme pel teletreball aplicat des del març fins al juny, ja que les escoles no estaven obertes i això suposava un plus de dificultat per als professionals amb càrregues familiars. En tot cas, la degana del COAA va remarcar que “no atribuiria la caiguda a una voluntat dels promotors”. De fet, la intuïció i la pròpia experiència dels arquitectes assenyalen que el sector de la construcció no ha parat malgrat l’esclat de la crisi del coronavirus i que tot sembla indicar que les expectatives són positives. Nadal explica que les incògnites que hi havia sobre el futur després del primer brot es van resoldre favorablement i els promotors van seguir endavant amb els projectes. Ara, sembla que no hi ha por, però caldrà veure si poden resistir una segona i tercera onada amb la mateixa robustesa. “El sector de la construcció s’ha mantingut, però és difícil predir el futur perquè les coses canvien ràpid”, va declarar.

Quant a l’obra pública, la degana del Col·legi d’Arquitectes accepta que les administracions estan sent prudents a l’hora d’invertir en infraestructures, tot i que remarca que la frenada no ha estat tan important com la registrada durant la crisi del 2008. Tanmateix, Nadal es va mostrar comprensiva i va assenyalar que “cal ser prudent a l’hora d’exigir inversions amb diners públics perquè potser hi ha més necessitats en altres àmbits”.

Les dades facilitades pel Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra també exposen que la superfície total visada entre el gener i l’octubre d’aquest any ha estat un 54% més baixa que la registrada durant el mateix període del 2019. Si els primers deu mesos de l’any passat es van visar 324.081 m2, aquest 2020 la xifra s’ha reduït a 149.077 m2. Pel que fa als projectes de reforma, han caigut un 19,5% (han passat de 78.762 m2 a 63.375 m2) i els d’ampliació un 44,17% (van ser 18.665 m2 l’any passat i 10.420 m2 aquest). Pel que fa als projectes d’enderroc, han disminuït un 38,14% (de 2.543 m2 a 1.573 m2).

 

 

 

construcció
superfície visada
Col·legi d'Arquitectes

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Es una bojeria que es faci obra amb tits els nous costos medi ambientals del govern . Ploren per que no hi ha pisos, pero fer pisos s’ha convertit en un risc que pocs promotors volen assumir. Construir un pis al 2020 costa un 20% mes que al 2019. Voleu pisos de lloguer? Espereu sentats o interveniu

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte