Diari digital d'Andorra Bondia
Aguareles exerceix de guia a l’exposició ‘Retrats, músics, Andorra’, el seu últim projecte, el novembre del 2017 a ArtalRoc.
Aguareles exerceix de guia a l’exposició ‘Retrats, músics, Andorra’, el seu últim projecte, el novembre del 2017 a ArtalRoc.

El Pep, a la pantalla


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: BonDia

El 20 de gener farà dos anys que Pep Aguareles se’n va anar. De sobte i sense avisar. I dos dies després s’estrenarà al Centre de Congressos un documental que du el seu nom, inspirat i produït per Neus Mola, i que dirigeixen a quatre mans Àlex Tena i Marta Martínez. Mitja hora llarga de metratge que repassa les diferents facetes d’una personalitat polièdrica, consagrada a l’art i a la creació: essencialment, la de fotògraf, és clar, a la qual va dedicar tota la seva vida professional; però també la de músic, que es va concretar en una passió de maduresa pel saxo, i naturalment els viatges i la naturalesa, dèries íntimament lligades a la fotografia, amb una incursió en la intimitat de l’entorn familiar.

Es tractava, diu Mola, que la colla d’amics, col·legues i deixebles seus a l’Escola d’art de la capital a qui Aguareles va deixar orfes aquell diumenge de gener poguessin verbalitzar el comiat que no li van poder fer. Han hagut de passar dos anys, diu, per superar l’inevitable, amarg període de dol, però ha arribat l’hora de celebrar junts el que els unia, que era l’amistat i el mestratge del fotògraf. Per fer-nos-en una idea, pel documental hi desfilen Isidre Escorihuela i Carles Esteve, amb qui va firmar el llibre pioner que va ser Tres visions, quaranta imatges. També Lluís Casahuga, Toni Butrón, José Otero i Robert Verdaguer, primer alumnes i després col·legues amb qui va compartir un projecte experimental com van ser les Sessions Piaf, i un altre de monumental, Retrats, músics, Andorra, l’última ocasió en què va mostrar la seva feina en públic. 

El documental serà també l’ocasió per descobrir el llegat del fotògraf, majoritàriament inèdit i que inclou rareses com el catàleg dels toros Osborne que esquitxen les carreteres espanyoles, al qual va dedicar quinze anys de treball i que va quedar inconclús, i un reportatge, atenció, sobre el Khumbamela, la multitudinària i itinerant festivitat religiosa hindú que se celebra quatre vegades cada dotze anys i a la qual Aguareles, que ja hi havia assistit una vegada, tenia planejat tornar. L’objectiu és donar “projecció” a la resta del material que n’integra el llegat, “que no es quedi en un disc dur”.

En aquesta línia, i coincidint amb l’estrena del documental, es presentarà el llibre d’artista de Poètica de les imatges poètiques, l’última individual que va protagonitzar, el maig del 2015 a la Riberaygua i amb el complement d’una instal·lació sonora del músic escaldenc Lluís Casahuga, que d’altra banda s’encarrega també de la banda sonora del documental. L’homenatge, en fi, es completarà amb l’estrena de tres temes escrits per a l’ocasió per Toni Gibert, Oriol Vilella i el mateix Casahuga. La cita, recordin, el 23 de gener al Centre de Congressos.

El Pep
a la pantalla

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Grandisimo, Pep Aguareles!!!! Cualquier homenaje, se quedara pequeno, Delante de tu ingente creatividad, sensibilidad,.. y lo que es mas grande, saber transmitir todo eso, a los que tuvimos la gran suerte de conocerte como persona, y el privilegio de ser tus alumnos. Que gran honor.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte