Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JFernandez

Júlia Fernández

Bibliotecària

 

 

Patrimoni bibliogràfic i turisme cultural




La cultura s’ha convertit en un dels eixos fonamentals de la promoció turística de molts països. La inclusió de béns culturals en rutes i circuits turístics ens ajuden a establir noves afinitats amb els visitants, i a incrementar la seva relació amb els objectes culturals i les tradicions. Per afavorir el seu desenvolupament necessitarem doncs disposar d’indicadors culturals competents, i  per això serà imprescindible dotar-nos d’una xarxa d’equipaments adients i acompanyar-los d’esdeveniments representatius. 
A hores d’ara ningú no dubta del fet que gaudir de la distinció de ser inclosos en la llista dels monuments declarats com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, per posar un exemple, és un pol d’atracció infal·lible i una campanya de promoció turística en tota regla. Però què passa quan el que s’inclou no és un monument, una tradició, o un espai natural? Sovint som desconeixedors que tant el patrimoni bibliogràfic com el documental són claus per poder construir el relat històric i cultural d’un fet o d’un espai, i ens oblidem del valor que poden aportar al desenvolupament de les polítiques culturals i turístiques. 
En aquest sentit el patrimoni bibliogràfic ens ofereix l’oportunitat de realçar la identitat cultural d’un indret de forma innovadora, utilitzant els diferents recursos bibliogràfics dels quals disposa un lloc, com poden ser col·leccions bibliogràfiques, figures literàries i obres representatives, entre d’altres. En aquesta ocasió ens referirem al patrimoni bibliogràfic des del punt de vista literari, i més concretament prenent com a exemple un recurs tan representatiu com són les rutes literàries. 
Els anomenats itineraris literaris utilitzen com a eina una o diverses obres, i tot allò que envolta la seva creació artística, des del moment que l’autor la va idear, fins a la repercussió històrica i bibliogràfica que pogués tenir la seva publicació. La contextualització de l’autor i les circumstàncies que envoltaren la concepció de l’obra seran fets clau per aconseguir un bon producte final. 
El valor turístic que li atorguem a aquestes rutes guarda relació amb la presentació que podem fer d’un lloc, un fet o una persona, des dels diferents punts de vista que ens aportin els documents inclosos al nostre patrimoni literari. D’aquesta manera obtenim nombrosos beneficis associats, com ara el foment de la creativitat a partir de les obres literàries d’un o diversos autors, l’apropament al món educatiu oferint activitats que contribueixin al currículum escolar en relació amb autors literaris, espais i moments històrics, la promoció de la llengua oficial d’un país, l’acolliment als nouvinguts d’una forma amable i distesa al seu nou lloc de residència, o el reforçament del sentit identitari dels residents que veuen com els seus espais de vida prenen rellevància.
Una ruta literària competent es fonamentarà en una tria d’imatges i textos molt acurada, amb fragments clars, entenedors i agraïts. A partir d’aquest material dissenyarem un llibret d’acompanyament que permeti al visitant seguir l’itinerari i participar activament en l’activitat. La participació, però, estarà supeditada a les capacitats del guia, que ha de tenir una bona capacitat d’adaptació a les diferents tipologies de públic, i ha de disposar de coneixements suficients per poder resoldre dubtes i qüestions. 
La història del nostre país, amb les seves peculiaritats i particularitats, afavoreix la possibilitat de dur a terme diferents rutes literàries al llarg del nostre petit territori. De fet són nombrosos els exemples que trobem tenint en compte els diferents interessos de les institucions que els varen crear. D’aquesta manera podem seguir les passes de mossèn Cinto a través dels nostres paisatges naturals, visitar el barri antic d’Andorra la Vella i transportar-nos a altres temps de la mà de viatgers i excursionistes, resseguir les restes del nostre patrimoni romànic o  conèixer com Andorra va viure el període de la II Guerra Mundial en relació amb els nostres països veïns. 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

FELICITATS per l'artcle. Definitivament l autenticitat que atorga la cultura d un país, és l atracció per a molts moguts per la curiositat i el voler tenir experiències diferents i enriquidores.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte