Diari digital d'Andorra Bondia
Establiments tancats i carrers buits al poble d’Arinsal.
Establiments tancats i carrers buits al poble d’Arinsal.

El tancament de les pistes d’Arinsal, un desastre com el de l’allau del 1996


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Arinsal és avui un “poble fantasma”. Tan sols dos supermercats, quatre o cinc restaurants, un o dos bars i algun hotel estan oberts. La decisió d’EMAP de mantenir tancades les pistes d’aquest sector ha deixat els empresaris de la zona “atònits”. La presidenta de l’Associació de Promoció Turística d’Arinsal, Erts i Pal (Aptae), Fiona Dean, remarca que “és un desastre no sé si nacional, però hauria de ser-ho” perquè és l’única estació tancada al país. “Els darrers 30 anys només s’ha viscut una catàstrofe així, i és l’allau del 1996”, adverteix.

Alerta que hi ha empresaris sense fons i que no poden pagar el lloguer. Lamenta que la mesura els ha agafat de sorpresa, amb el gènere demanat i els contractes fets, i afegeix que ara tot són cancel·lacions de les reserves del març i abril, que de res servirà posar un transport entre Arinsal i Pal, i que hi ha “pànic” entre els establiments perquè no veuen cap solució. En la reunió de dimarts amb el Comú, la corporació es va comprometre a ajudar-los en la mesura que pugui. “Esperarem pacientment que el Comú ens digui què té previst per a aquesta vall morta”, conclou.
Per Joan Carles Camp, també empresari d’Arinsal, la decisió de comunicar que el sector es mantindrà tancat aquest hivern és un error perquè si els negocis tenien “un bri d’esperança” de poder treballar el febrer i març, “s’ha vist estroncat”. Camp remarca que, tot i que pot arribar a entendre que EMAP té dificultats de tresoreria, de l’estació en depenen un bon nombre de negocis i un anunci d’aquest tipus ha fet que “si hi havia algunes reserves per al març i Setmana Santa, s’hagin esfumat”. L’empresari lamenta que el camp de neu hagi pres aquesta decisió de forma unilateral quan té efectes col·laterals. “Els hotels i empresaris que han volgut mantenir els establiments a punt esperant que un dia es puguin obrir van conèixer pels mitjans de comunicació la notícia”, deplora. “Ens preocupa l’impacte que la decisió pot tenir sobre l’economia del país i el territori més afectat”, assenyala, i indica que és una qüestió que va més enllà de les fronteres.

Camp considera que si s’hagués fet partícip de la situació els empresaris, plegats s’hauria pogut fer més pinya davant de l’Estat. “Dialogant s’hauria pogut arribar a una altra solució” però ara “s’ha perdut l’oportunitat per als establiments de tenir reserves perquè ja no són peu de pistes”, apunta l’empresari, a qui li sobta que s’hagi apostat per Pal quan la majoria de negocis són a Arinsal (“el Comú deu tenir els seus estudis econòmics”, argumenta). Camp avisa que la major part d’empresaris que es dediquen al món de la neu no obriran els calaixos durant tot el 2021. “Quan tornem a obrir serà l’1 de desembre del 2021”, diu, i afegeix que “comunicar així té aquestes conseqüències”. Amb tot, considera que s’està a temps de rectificar, encara que “cal actuar de forma urgent i coordinada” amb el sector privat. Exposa que hi ha accions a fer davant del Govern, però observa que qui les ha de liderar és el Comú, sempre acompanyat del teixit productiu. “No hem vist cap altre camp de neu que hagi anunciat una decisió similar”, i això ha comportat que “l’esperança i ganes de lluitar com a empresaris se n’hagi anat en orris”, afirma.

Bianca Meeuwissen, gerent de l’agència My World of Experiences, coincideix que la situació a Arinsal és complicada i es deu a una combinació de factors. Així, al tancament del sector i la dificultat dels turistes per viatjar a Andorra s’hi afegeix el fet que pocs dels visitants que entren al Principat arriben a la vall. Per Meeuwissen, el principal problema és que els empresaris d’Arinsal se senten abandonats i poc escoltats. Així, tot i que com a empresària no està descontenta amb el Comú, exposa que la sensació és que “el poble de la Massana té més importància que els poblets de més amunt”, i afegeix que en aquest cas concret “s’ha decidit pel poble però sense el poble”. L’empresària remarca que una bona opció hauria estat estudiar iniciatives de forma conjunta amb l’estació per atraure la gent del país i el poc turisme que arriba. Oferir l’esquí de muntanya gratuït o bé paquets d’activitats amb el sector privat serien algunes opcions. Habilitar transport fins a la Massana no ajudarà el sector, exposa, al mateix temps que precisa que entén la decisió de no obrir el sector d’Arinsal. Per això creu que “si algú puja per veure com està la situació i fa una mica d’enquesta ja suavitzarà el dolor”.

També el Govern té una part en aquesta qüestió. Meeuwissen destaca que molts empresaris no han rebut encara els ajuts, o no la totalitat dels que van demanar. “Tenen moltes dificultats per sobreviure”, declara.

Pic Negre és un altre dels negocis directament afectats. De les 26 botigues que tenen a tot el país, només en mantenen sis d’obertes. El director comercial, màrqueting i innovació de l’establiment, Christian Palau, explica que la decisió d’EMAP en relació amb Arinsal farà que dues botigues que hi ha al sector no puguin aixecar la persiana aquest hivern. Amb tot, es mostra comprensiu amb la mesura adoptada, ja que Arinsal viu del turisme britànic i dels grups escolars, que aquest any no vindran. El que sí que demana és una data d’obertura del telecabina de la Massana, ja que “convertiria el poble en peu de pistes i facilitaria el trasllat dels turistes que es poguessin allotjar a Arinsal”. Adverteix que sense el telecabina l’estació perd atractiu i que per als turistes allotjats al centre és més fàcil pujar al Tarter que no pas arribar a Pal per una carretera de revolts. Palau apunta que si es pogués rebre turistes a inicis de febrer es podria salvar la temporada. Començar el dia 15 del mes que ve ho veu poc viable. Sobretot per la gestió del personal.

 

 

 

 

Arinsal
estació
aptae
Comentaris: 3

Comentaris

El que no s’entén que es particularitzi en Arinsal. Com si la resta del país estes fantàstic. Ho trobo vergonyós, a tot arreu hi han empreses a punt de acomiadar a tothom.
PER QUE EL COMU POT TRIAR ENTRE OBRIR ARINSAL O PAL, I ARINSAL ES LA OPCIÓ QUE APORTA MÉS VIDA ECONOMICA
Martisella, obri Arinsal , será més productive que Pal

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic