Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les aules del centre escolar en una imatge, això sí, d’arxiu.
Una de les aules del centre escolar en una imatge, això sí, d’arxiu.

Fred? Qui ha dit fred?!


Escrit per: 
A. D. / Foto: Portella Blanca

“Home! No és que el dilluns després de les festes de Nadal l’escola estigués calenta, calenta, però només vam trigar una estona a escalfar-nos.” Marta Contreras és la directora i tutora de primària de l’escola Portella Blanca. Els claustres aquí són àgils: l’equip l’integren ella i Júlia Font, tutora d’infantil (una altra cosa són els claustres del ZER Baridà-Batllia del qual formen part, amb altres petites escoles d’aquesta zona de muntanya). Però era de temperatures, no de claustres, que havíem de parlar: la norma del departament d’Educació de la Generalitat exigeix que es puguin mantenir els 17 graus com a mínim o, si no, es pot tancar el centre. “Potser tenim sort amb la inversió tèrmica o potser és perquè ens toca molt el sol, però no hi passem gens de fred”, continua la docent, fora d’aquelles dues o tres hores de la jornada de retorn a les aules després de Nadal, que s’hi van estar amb jaqueta i sabates, habitualment es descalcen i per l’escola tothom fa vida en sabatilles.
    
Al centre hi ha 24 alumnes matriculats. Enguany, i a conseqüència directa de la pandèmia, que ha arrossegat algunes famílies de zones urbanes però amb segona residència al poble a instal·lar-s’hi, hi ha una ben bona mitja dotzena més d’escolars. “Érem una escola rural unitària, però des de fa un temps ja tenim dos grups”, explica Contreras. Nens del territori, i per tant, ben aclimatats al fred i la neu: “els encanta”. Bé que en gaudeixen aleshores al pati, amb la roba d’esquí. Quan entren a l’escola sempre tenen roba de recanvi per si s’han mullat i els radiadors es converteixen en improvisats assecadors. Això ha format sempre part del seu dia a dia.
    
Com porten aquesta obligació d’anar obrint finestres per renovar l’aire? “Bé, al final és una mica pesat i es refreda molt ràpid l’aula”, però en general gaudeixen d’una temperatura ben agradable. “Hi ha una caldera de gasoil i tenim plena llibertat de regular la temperatura de l’escola.” Les estonetes de ventilació són ràpides per evitar que baixi massa la temperatura. De moment se senten molt afortunats. No han tingut cap cas, cap contagi, cap infant confinat. “Hem estat a recer, i que duri”.
    
De la vida en aquesta escola minúscula, Contreras es mostra encantada. “He voltat, però des de fa sis anys soc aquí; m’agrada aquesta relació tan familiar, amb la confiança que genera amb els alumnes. No m’hi mouria.”

fred?
qui
ha
dit
Fred
Comentaris: 1

Comentaris

El gasoli els ha salvat

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic