Diari digital d'Andorra Bondia
Dosis del vaccí de Pfizer.
Dosis del vaccí de Pfizer.

Les vacunes arribaran avui


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Agències

Les primeres 1.000 dosis de la vacuna de Pfizer arribaran, finalment, durant la jornada d'avui. Aquesta és la previsió amb què treballa el Govern després que el Butlletí Oficial de l'Estat espanyol (BOE) ha publicat també avui el conveni entre Espanya i Andorra per la revenda de vacunes. El conveni recull que els països petits situats al centre de la Unió Europea podien rebre part de les vacunes de la UE per part dels països dels quals ja es nodreixen habitualment de medicaments i productes sanitaris.

A més, la resolució també indica que els dos països van acordar que Espanya facilitaria una part de les dosis assignades de les vacunes Pfizer amb els mateixos termes fixats en l'acord d'adquisició anticipada que van fer els estats de la UE amb l'empresa Pfizer. Per tal de poder fer aquesta revenda de vacunes a països tercers que les necessitin, en el text s'especifica que era necessari formalitzar aquest conveni.

Segons s'ha informat des del ministeri de Sanitat del govern espanyol a Lleida, el conveni té com a objectiu garantir la revenda de 30.000 dosis de vacunes al mateix preu que van ser adquirides per Espanya. Així, s'especifica que el conveni s'emmarca en la impossibiliat de petits països com Andorra de firmar un contracte amb algunes companyies farmacèutiques pel nombre petit de dosis que es necessiten, les dimensions de mercat i la no disponibiliat de dosis extra fora dels grans contractes.

Unes característiques, assenyalen, que compleixen Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà, que depenen de la cadena de subministrament dels països veïns per a la provisió de medicaments. En aquest context, "suposava un exercici de responsabilitat i solidaritat" de la Unió Euorpea que aquests països poguessin accedir a la vacuna en paral·lel a la resta d'estats membres del seu entorn. Així, França, Itàlia i Espanya van mostrar la seva disposció a reduir el volum total de dosis per dedicar-lo a aquest petit grup de països.

D'aquesta manera, Itàlia es va fer càrrec de San Marino i Ciutat del Vaticà; França de Mònaco i Espanya i França d'Andorra. I amb la finalitat de simplificar les necessitats d'acord i firma de contractes, hi va haver el compromís entre Espanya i França que l'estat veí del sud es faria càrrec de l'enviament de les dosis de Pfizer-BioNTech, i el del nord de les dosis de Moderna i AstraZeneca.

El compromís entre els ministres de Salut d'Espanya i Andorra es va concretar en un conveni firmat el dia 15 de gener en el qual s'especifiquen les condicions en les que es durà a terme la revenda de les 30.000 dosis de vacunes de Pfizer-BioNTech, al mateix preu que les va adquirir Espanya. D'altra banda i a petició del laboratori farmacèutic, s'ha firmat també un document per part d'ambdós ministres i un representant de la companyia, en el qual es concreta el consentiment de Pfizer-BioNTech amb l'operació, així com el règim vigent de responsabilitat.

Cal recordar que tot i que la primera ramesa prevista és de 2.000 dosis, de moment només se'n transportaran 1.000 que seran les que serviran per vacunar a residents en centres sociosanitaris, professionals d'aquests centres, personal del SAAS, del SAD i ususaris del SAD. D'aquesta manera es volen minimitzar riscos en el transport i assegurar que es disposa de la segona dosi de les vacunes per a totes aquestes persones que hauran de rebren al cap de 21 dies de la primera.

Andorra
vacunes
pfizer
covid
Covid-19
coronavirus
vaccí
Comentaris: 3

Comentaris

Esperem que no es fagi negoci amb la SALUD DE LES PERSONES.
I és clar que se'n fa, de negoci , amb la salut. Qui té un laboratori, si no?
Los que no somos ricos seremos los últimos en vacunar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic