Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Iriarte

Carles Iriarte

Pare, ciutadà d’Andorra, monitor i president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí

 

 

Carta oberta al ministeri d’Educació
Aquesta setmana ha començat l’esquí escolar. I com ja va denunciar l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí, aquest s’està portant a terme majoritàriament amb monitors que desconeixen la tècnica andorrana i no parlen català.
Com a ciutadà solidari envers tota una professió, envers els meus veïns, envers la nostra sobirania i envers tots els esforços i diners invertits tant pels monitors andorrans com així pel nostre Govern, he decidit que els meus fills no comencin l’esquí escolar.
Havien de començar aquesta setmana, però pel convenciment que els drets i el respecte es guanyen treballant i defensant les teves conviccions, no ho han fet.
La setmana passada vaig demanar a l’escola on estudien els meus fills que em confirmessin que els meus fills tindrien un monitor amb tècnica andorrana i en català. Aquesta setmana la directora, molt amablement, es va posar en contacte amb mi per explicar-me quina resposta havia obtingut del ministeri al respecte.
Malauradament la resposta ha estat la mateixa que ens va intentar justificar la M. H. ministra d’Educació i Estudis Superiors la setmana passada. Per tant, del tot insuficient i lamentable. El ministeri, i en conseqüència les escoles, donen per fet que l’esquí escolar es realitza amb tècnica andorrana com marca la llei i en català en ser l’idioma oficial. Res més lluny de la realitat d’altres temporades i molt més descarat en aquesta temporada.
Així és que els meus fills no han començat l’esquí escolar, i si les coses no canvien, aquest curs no en faran. Per sort els objectius de l’esquí escolar ja els tenen assolits.
M’agradaria que altres pares, ciutadans d’Andorra, com així els mateixos monitors del país que han estat abandonats, i tot aquell que sigui solidari, fessin com jo. I que no portessin els seus fills a l’esquí escolar fins que el Govern d’Andorra, el ministeri d’Educació i Estudis Superiors i Ski Andorra ens assegurin de forma fefaent que els nostres fills aprenen a esquiar amb tècnica andorrana i en català.
Si nosaltres no ens donem suport, si nosaltres no ens defensem, ningú ho farà, i de què ens servirà aleshores la nostra sobirania.
Però alhora entenc la impossibilitat del molts pares de poder compaginar el que demano amb la feina, també entenc que els nens no tenen la culpa de la incongruència del Govern d’Andorra.
Per això, ni que sigui un dia, i deixant ben clar el motiu, no porteu els vostres fills a l’esquí escolar. Tota una professió us ho agrairà.

 

Comentaris: 7

Comentaris

Sempre la esta liant sr Iriarte. Com es que no defensa la seva professió que no es la de monitor Quants anys fa que no fa de monitor? Vostè fa això per tenir mitjans de comunicacio al voltant... igual que amb la ecologia i despres empenyer al PS.
Els monitors ja estan defentsant-se , no els hi trec raó. Pero no cal radicalitzar-se.... no porteu els fills......anda q no

Sr. monitor, almenys sr Iriarte esta defenen el seu dret com a ciutadà Andorra i esta lluiitan perquè la nostra professió vagi millor.
Jo porto més de 20 anys treballant a la mateixa escola i en aquest moment no estic treballant i ni tinc ERTO.
Trobo que es una vergonya que un país com Andorra que es destina molts diners a EFPEM(escola de Formacions esportives i de Muntanya) i que els monitors formats per aquesta escola no puguin treballar amb l’esquí escolar d’’Andorra. Ni tant sol han buscat una solució.

El senyor Iriarte es el president de la AAME on va esser escollit per els companys socis de la mateixa, per defensar els drets dels monitors com yo que no soc soci, que treballi o no de monitor crec que no es el mes important, ell es soci i si vol com tots els que o son poden presentarse a les eleccions i ser president.
molts de nosaltres no tenim feina per que algu va decidir fer les coses duna altra manera, i no entro en detalls per respecte, pero tot hon sap el que es cou, si la llei diu una cossa sha de respectar i fer respectar, o a lo millor la gent es pense que per culpa del moment en el que vivim a anglaterra fan les classes en xines. es trist, un dia per llei ens obliguen a donar les classes del esqui escolar que accepto i aplaudeixo per que ha de esser aixi en català que es lidioma oficial del pais, i amb la tecnica del EFPEM, uns que pensen que manen ens enganyen i ens demostren que els i es igual ya que les empresses del mon de la neu han contractat monitos de fora per.fer el esqui escolar sense parlar català i amb les tecniques que han apres al seu pais dorigen, tot plegat nomes demostre una cosa, que fan el que volen i passen de la llei, ara em pregunto una cosa senyors que governeu aquest petit pais on se sap tot mes rapid que en lloc, que passara despres ? podrem fer les classes en lidioma que vulguem i amb la tecnica que estic inventan ? crec que algu aurie de mirar de fer entendre als que governen que la llei es el que es i diu el que diu i es igual per tots, del color que siguin i don vinguin.

De monitor d'esquí en continuo fent. Suposo que el que demana es quan temps fa que no treballo per una Escola d'esquí propietat d'una Empresa explotadora de camp de neu. D'això fa molt, quan vaig decidir no deixar-me explotar com a treballador. Un monitor d'esquí es qui ensenyar a esquiar a terceres persones, enlloc diu que això vagi associat a cobrar per fer-ho. I abans de parlar informis, la meva professió actual, amb la que hem guanyo el salari, la porto defensant fa mes de 20 anys, i gracies a això avui esta reconeguda i regulada. Suposo que ha falta d'arguments lo fàcil es l'atac indiscriminat . . . . a per cert, i per repetitius, jo no tinc cap mena de relació amb el PS o amb DA o LA o qualsevol altre grup polític.

Pel monito el dv.. El Sr. Iriarte per si no u sap la seva professió tambe' es monitor, ancara que no la exercir.Pero es preucupa pels minitors i per els nens,cosa que altres no fan.

Es podrien fusionar AAME i APAPMA, associació de la cual també es president aquest senyor, aixi farien mes bulto, perqué lo que es diu representació, no en te massa.

Doncs llàstima no ser també el president del grup de Majorettes d'Andorra, la Mescla seria explosiva. Com mesclar el porc i la velocitat.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic