Diari digital d'Andorra Bondia
Fins ara el ministeri de Turisme ha resolt favorablement 2.600 sol·licituds d’habitatges d’ús turístic.
Fins ara el ministeri de Turisme ha resolt favorablement 2.600 sol·licituds d’habitatges d’ús turístic.

Incoats 38 expedients sancionadors a empreses i a allotjaments il·legals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

En el marc del treball conjunt amb els comuns per lluitar contra l’intrusisme i vetllar perquè es compleixi la normativa vigent en matèria d’allotjaments turístics, des del ministeri de Turisme s’han portat a terme fins ara un total de 110 investigacions que han comportat la incoació de 38 expedients sancionadors. Així ho ha confirmat la ministra Verònica Canals, que ha remarcat i agraït la “molta ajuda dels comuns” en aquesta qüestió, un suport que “ens ha ajudat moltíssim a rastrejar tot el que podia ser il·legal, i allà és on hem enviat els nostres inspectors”. 

Del total d’expedients oberts, vuit han estat per a empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (EGHUT) i trenta per a propietaris d’habitatges d’ús turístic (HUT). En aquest darrer cas tots els expedients s’han obert per anunciar i comercialitzar un HUT sense el preceptiu número de registre, mentre que en el cas de les EGHUT hi ha hagut també expedients per sobreocupació i alteració de les condicions.

Pel que fa a la resolució d’aquests expedients, sis s’han arxivat, setze s’han resolt desfavorablement per a l’infractor, a qui s’ha sancionat amb multes que van dels 3.001 als 4.803 euros, mentre que els setze dossiers restants es troben encara en fase d’instrucció.

D’altra banda, des de Turisme es continua treballant per donar curs a les sol·licituds presentades per habitatges d’ús turístic als serveis de tràmits dels diferents comuns. En aquest sentit, la ministra va explicar que des de l’entrada en vigor del reglament de funcionament del registre d’habitatge d’ús turístic s’han comptabilitzat 2.947 sol·licituds, de les quals el 97% ja han estat tractades i en queden únicament pendents d’abordar 98.

De les ja tramitades, fins a 2.600 sol·licituds d’HUT s’han resolt de forma favorable, mentre que només 96 s’han acabat denegant. A la vegada, des de la Unitat d’inspecció d’allotjaments turístics s’estan fent les inspeccions corresponents a les 153 sol·licituds d’HUT que queden pendents.
En aquest sentit, des de Turisme precisen que tots els HUT inspeccionats fins ara estan respectant els terminis, de manera que si no compleixen tots els requisits en la primera inspecció sí que ho fan en el transcurs de la segona, que és definitiva, ja que, en el supòsit, de no complir amb els requisits es considera la sol·licitud desfavorable.

Cal recordar que el procediment per verificar el compliment de la normativa vigent ja preveu aquesta doble inspecció. Així, quan el ministeri tracta una sol·licitud d’HUT en planifica ja una primera inspecció. Un cop feta es comunica el resultat de la mateixa al propietari i en el cas de complir amb els requisits es resol de forma favorable. En cas contrari es programa una segona inspecció al cap d’un mes, el termini que tindrà el propietari de l’HUT per mirar de resoldre les mancances notificades en la primera inspecció. Posteriorment, i per verificar que es continua complint amb la normativa, des del ministeri es planifica una inspecció a cada HUT en un termini màxim de dos anys.

Tot i la pandèmia i les dificultats per planificar les visites als HUT, durant l’any 2020 la Unitat d’inspecció d’allotjaments turístics va realitzar l’any passat un total de 518 inspeccions d’HUT, de les quals 258 corresponents a noves sol·licituds de registre i 260 a revisions biennals, per verificar que es mantenen les condicions que han donat lloc al registre i que l’habitatge pot mantenir el número de HUT.

Quant a la distribució territorial dels HUT, Encamp i Canillo compten amb el 89% dels 2.851 habitatges d’ús turístic del país –s’inclouen els 153 pendents d’inspecció i els 98 la sol·licitud dels quals encara no s’ha tractat–, amb 1.283 i 1.243 HUT, respectivament. En el cas concret d’Encamp, fins a 1.116 d’aquests habitatges d’ús turístic es troben al Pas de la Casa.

La tercera parròquia amb més HUT és la Massana, amb 213, seguida ja molt de lluny per Andorra la Vella i Ordino, on es comptabilitzen 42 i 34 allotjaments d’ús turístic, respectivament. A Escaldes-Engordany n’hi ha 33 i a Sant Julià de Lòria únicament tres.

Canals ha destacat “el gran esforç d’inversió que han fet aquests apartaments turístics” i l’aposta per “la qualitat”, uns esforços que es van traduir en una “molt bona ocupació” a l’estiu.

Incoats
38
expedients
sancionadors
empreses
allotjaments
il·legals
Comentaris: 1

Comentaris

Heu controlat 110 apartaments.... i quantes botigues i locals comercials que no porten be les mesures del covid? I autobusos? I supermercats?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic