Diari digital d'Andorra Bondia
La cap d’àrea del departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.
La cap d’àrea del departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.

Rosa Vidal: “Les vacunes Moderna, Pfizer i Oxford no contenen el virus, ni viu ni mort”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El procés de vacunació al país va començar la setmana passada amb un dispositiu més complex del que és habitual per les característiques del vaccí contra la Covid-19. Rosa Vidal destaca que la mesura profilàctica és totalment segura i recorda que les tècniques que s’utilitzen no són noves, sinó que fa molts anys que s’estaven estudiant. Es desconeix encara quant temps d’immunitat ens donaran.

Com va el procés de vacunació?
Jo diria que en termes generals és un procés complex però que està funcionant força bé. 

Com asseguren que no sobrin dosis?
El que vam decidir és que si tenim opció de posar 100 vacunes, cridarem a 100 i escaig persones per tenir el relleu previst. Tu fas una llista i sempre pot passar que algú es posa malalt o té un inconvenient i no pot venir. Per totes aquestes petites contingències es va preveure així.

És segura la vacuna?
Sí, és segura, sense cap dubte. Hi ha diferents aspectes a tenir en compte. D’entrada estem parlant d’una vacuna i no d’un medicament. Una vacuna la posem a una persona sana, per tant, les agències reguladores li fan un seguit d’exigències molt elevades i si no les compleix, no s’aprova. 

Però no tenim històric.
És cert, però a les primeres persones a qui es va vacunar se’ls està fent un seguiment i ens demostra que a priori, aquestes vacunes no tenen uns efectes adversos greus i no n’esperem més. No n’esperem més per com estan fetes, com estan produïdes i tota la investigació que hi ha al darrere.

I com s’explica la rapidesa per obtenir aquests vaccins si normalment es triga molts més anys?
Hem de tenir en compte tot allò que ja sabem, el coneixement adquirit. Des de les primeres vacunes fins ara hem après molt. Després hem fet uns esforços molt diferents per treballar d’una manera inèdita. Abans miraves com podies fer una vacuna i fins que no trobaves el millor candidat, no es desenvolupava un estudi de proves. Aquí no teníem quin era el millor candidat i les proves es començaven amb totes les opcions. Per què això no es fa mai així? Perquè vol dir una de recursos, una de diners i gent treballant-hi molt i molt gran. Però en aquest moment era necessari i s’hi ha bolcat tots els esforços. 

I les agències reguladores també han validat ràpidament.
Normalment quan es prepara un producte es fan tots els estudis, i quan ho tenim tot acabat anem a l’agència reguladora. Llavors l’agència comença a mirar des del principi. I ara, les agències han fet una altra feina. Des del primer dia moltes estan treballant en paral·lel fent el seguiment. Això també és un esforç molt i molt gran.

Les tècniques que s’utilitzen no són noves del tot.
Cap tècnica de les que s’utilitza per a aquestes  vacunes l’hem inventat ara. Hi ha tècniques que fa molts anys que s’estan desenvolupant. La idea de fer vacunes amb RNA és antiga, als anys 90 ja s’estava treballant i ara s’ha vist que podia funcionar.  No és que algú s’il·luminés en mig de la pandèmia.

Quines diferències hi ha, quant al funcionament, entre les vacunes de Pfizer, Moderna i d’Oxford-AstraZeneca?
Pfizer i Moderna serien dues vacunes molt similars. Aquestes dues vacunes ens aporten aquest RNA missatger que és un petit llibre d’instruccions que li diu al nostre organisme com fabricar l’antigen contra el qual el nostre organisme fabricarà les defenses. Entra l’antigen, el nostre organisme el reconeix com una cosa que no és seva i fabrica defenses contra aquell antigen. Aquest antigen simula part del virus, però no és el virus i no l’estem introduint nosaltres, sinó que és el nostre organisme que ho desenvolupa.

Aquest RNA queda al cos?
No, es perd, es degrada, no actua en la nostra genètica ni en res perquè no entra al nucli de les cèl·lules. I per tant, són unes vacunes que en aquest sentit són molt segures. 

Però poden tenir efectes adversos.
Sí. Hi ha persones a les quals se’ls pot inflar el braç, hi ha qui pot tenir un petit malestar, persones que tindran sensació de tenir la grip, pot donar una mica de febre, cansament... però totes les vacunes poden tenir petits efectes. Després hi ha les anafilaxis. La vacuna està contraindicada a qui sigui al·lèrgic a la vacuna o als seus components i es pensa que qui ha fet anafilàxi és que era algú al·lèrgic a algun component.

Tornem al funcionament de les vacunes. I la d’Oxford?
Aquesta és diferent. Aquí qui presenta l’antigen al nostre organisme és un vector. Aquest vector és un virus que no té capacitat de provocar malaltia i en aquest virus li hem inclòs sintèticament la part que fa d’antigen. I el nostre organisme és capaç de desencadenar la resposta immunològica. En tot cas, ni la de Moderna, ni la d’Oxford ni la de Pfizer contenen el virus, ni viu, ni mort, ni un trosset. 

Seran efectives per a les noves soques?
Dependrà de com vagi mutant el virus. Si el virus no fa grans canvis en aquella part que nosaltres estem utilitzant d’antigen, les vacunes aquestes podran seguir protegint-nos. Si el virus es modifica molt, aleshores pot ser que aquestes vacunes deixin de ser efectives. L’avantatge que té aquesta tecnologia és que potser podrem canviar les vacunes d’una forma més o menys ràpida per adaptar-les al virus.

Sabem quant dura la immunitat que ens dona la vacuna?
Els estudis estan veient cap on aniran aquests terminis, però ara no tenim un termini clar. Per tant, el que sí que hi ha és seguiment de les primeres persones vacunades, que es van vacunar ja fa temps per veure la durada de la immunitat, però ara encara no se sap.

Què els diria a tots aquells que són contraris a la vacunació?
Jo crec que ho han de posar tot a la balança i veure què passarà si agafen el coronavirus, quines possibilitats tenen. Per tant, davant d’haver d’anar un mes en una UCI amb segons quins problemes o l’avantatge que em poso la vacuna i no em poso malalt, em sembla que l’opció és força clara.

Rosa Vidal: “Les vacunes Moderna
Pfizer i Oxford no contenen el virus
ni viu ni mort”

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Gracies! Esperant la trucada!!!
Es una teràpia genètica

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte