Diari digital d'Andorra Bondia
Pistes d’esquí del Principat en el crepuscle.
Pistes d’esquí del Principat en el crepuscle.

Monitor d’esquí: història d’una professió que ha anat a menys


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

“Soc del país i ni m’han trucat.” Ens ho expliquen monitors d’esquí que treballaven cada any per Saetde i que aquest hivern han vist com les societats feien mans i mànigues per contractar personal estranger mentre ells s’ho miraven des de casa. “Estic disponible d’un dia per l’altre, no he de fer cap paper. Però això no serveix de gran cosa”, diu un d’ells, que no pot entendre com pot passar per davant gent que ha hagut de venir de fora quan, per a les empreses, comptar amb els professionals que es troben al territori “hauria estat molt més fàcil de gestionar”. Però la situació que ha esclatat aquest hivern, propagada per la pandèmia, té les seves causes, els seus antecedents.

Amb la desaparició de l’Enade (l’Escola nacional andorrana d’esquí) i la contractació dels monitors per part de les societats explotadores dels camps de neu, aquesta professió es va precaritzar. “Ja no es pot viure d’això”, diu un monitor amb llarga trajectòria, que remarca que de mesos forts tan sols n’hi ha tres. Explica, que un cop format, les escoles d’esquí donen als instructors la meitat del preu que paga el client, és a dir 21 euros. “El que guanyes al costat de la formació que tens fa que no valgui la pena dedicar-se a aquesta feina”, i més tenint en compte que has d’estar en reciclatge constant i que a més hi has de posar el teu propi material. “No és atractiu, perquè després, la resta de l’any què fas?”, es pregunta.

Els monitors qüestionats pel BonDia, que han preferit quedar en l’anonimat per preservar el seu lloc de treball, lamenten que les escoles d’esquí de les estacions apostin per contractar personal sense formació i amb un baix domini de llengües. És freqüent tenir monitors sense el diploma final, un fet que a França és impensable, exposen. Una pràctica que va en detriment de la qualitat, declara un d’ells, que afegeix, si bé, que hi ha diferències entre les societats explotadores: mentre que EMAP i Ensisa “intenten donar més qualitat”, i d’aquí el fet que tinguin més monitors del país, Saetde “treballa sobre el volum”. Afegeix que a Argentina, per exemple, hi ha grans professionals, però que aquests no venen a Andorra perquè aquí “es paga poc”.

Accepten que els camps de neu necessiten monitors estrangers, perquè amb el volum de classes que cal fer no hi ha suficients professionals al país per cobrir-les. Tot i així, i mostra d’això ha estat aquest hivern, “el treballador andorrà no interessa”, diuen. Veuen, però, que potser la responsabilitat de la situació és compartida. D’una banda hi ha les estacions. I de l’altra, el Govern. Retreuen a l’Executiu la manca d’interès per la gent que paga el pis i la hipoteca al Principat. “No ha demanat cap requisit. Podria haver exigit la contractació de la gent del país”, lamenta un d’ells. Una situació que extrapola al sector de l’esport en general. “Es vol obrir al turisme, diversificar, però no som capaços de donar feina digna”, afegeix. De fet, s’exclama quan veu que no s’ha estat capaç de destinar els monitors del país a l’esquí escolar. “Per a la nostra canalla, per al nostre futur volem el millor”, observa.

Per posar ordre, des del sector es veu la necessitat d’acabar amb el “buit legal” existent. “Avui cada estació d’esquí fa el que vol”, explica un dels monitors consultats. La primera mesura seria establir l’obligatorietat que per exercir a Andorra cal tenir el diploma acabat. El segon pas, considera que hauria de ser posar en valor els monitors del país, que tenen “una formació que demana més competències que la francesa”. En aquest sentit, remarquen que el monitor d’esquí és molt més que això. És “un guia turístic, un amabaixador del país”. Ells poden ser prescriptors de l’estiu amb els clients que venen a l’hivern, exposen. És treure pols al “fil conductor del país”, apunta un dels monitors. “Érem caçadors i pastors. Venim d’aquí, de pasturar les cabres a la muntanya” reflexiona, i afegeix: “Ens hem de preguntar quina és la identitat andorrana en comptes de vendre el país a una empresa per fer diners”.

 

 

 

monitors. esquí
pistes

Compartir via

Comentaris: 9

Comentaris

monitors vividors sindicalistes..... deixeu ls empresaris quadrar els numeros o no hi hurà feina per ningu
Aquest any pels del país ja no n'hi ha hagut
Senior en la vida hay 2 cosas Ser el lobo o ser l la oveja Vos sos l oveja negra
Lo que necessita Andorra ,és una éscola nacional
Cuidado amb lo de monitor diplomat, perqué hi ha bastants monitors del pais que una vegada han assolit el nivell 1 ja no continuen la seva formació fins a la diplomatura, ja que aquest nivell 1 els hi permet treballar, i fins i tot no passen els reciclatges. L' AAME en sap bastant d'aixo.
Tu ets monitor? Perquè sapiguis EFPEM envia una llista a les escoles d’esquí pels monitors que tenen que reciclar-se. Hi han molts monitors forans que tenen N1, crec que es més del 80%. Es l’únic país que agafa tants monitors estrangers de N1. Vergonyós.
Els monitors no tenen motivació amb terminar la titulació, perqué no és valora, les estacions explotadores, i mai millor dit, donen mes feina als nivells 1, perque aixi guanyen mes. Heu desprestigiat la professió, ja está be que aquest any no tingueu clientes, hahaha
La culpa la tiene el govern , disolución de l Enade Porque l escuela national ( que cada pays con cultura de nieve tiene por standing international y prestigio)no estaba en favor de los capos de la mafia dels camps de neu Antes se cobraba 45% del precio de la classe ( a hora 20% ) un cliente paga el mismo precio por un inventado de temporada alta que un formado diplomado , vaya estafa ))) a Francia el estatuto de moniteur ski es igual a un doctor independiente , cuando se acaba la formation puedes elegir , profe liberal o asalariado , aquí van a venir los chinos a comer todos los temporeros Aquí son considerado como un mecánico de las pistas El esquí a Andorra , decretado 1 deporte y cultura national , no perdona decretado 1 estafa africana legal Fem pais y fama internacional de blanqueix
El article es ven cert, però ni ha una errada, les escoles no donen la meitat del que cobren ens donen un 33 % i ells es queden un 67 % del que paga el client. Respecte que ni han molts monitors N1 a Andorra es tan simple com que un N1 estranger no pot treballar en lloc d’Europa excepte a Andorra,però l’efpem fa la vista grossa perquè entra molts dinerets amb les homologacions.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte