Diari digital d'Andorra Bondia
Exterior de la Fundació Sant Hospital, al final del passeig Joan Brudieu.
Exterior de la Fundació Sant Hospital, al final del passeig Joan Brudieu.

Dilluns porten a judici l’hospital de la Seu per la mort d’un pacient al 2017


Escrit per: 
A. Doral / Foto: A. D.

El dia 11 d’abril de 2017 Serafín Manuel Regal Ventosa era ingressat a la Fundació Sant Hospital a causa d’una hèrnia discal. Nou dies després, el 20, era mort. Presumptament, a causa de la sèpsia generalitzada que li va causar la via intravenosa que  li va ser aplicada en el moment de l’ingrés per administrar-li la medicació i que no li seria retirada fins a set dies més tard. La seva vídua, Yolanda Pallarés, denuncia que hi va haver un incompliment de tots els protocols al respecte. La família va interposar una reclamació patrimonial contra l’Administració per mal funcionament dels serveis públics amb resultat de mort. Si hi va haver o no mala praxi mèdica i si aquesta va ocasionar la mort del pacient és el que haurà de determinar el jutjat contenciós administratiu número 13 de Barcelona a partir de dilluns, en el que tècnicament no és un judici sinó una pràctica de la prova.

Entre els cridats a declarar hi ha Jordi Fàbrega, l’actual alcalde de la Seu, que aleshores era director assistencial de la Fundació Sant Hospital. Ho farà de manera virtual des dels jutjats de la capital alturgellenca, com part dels testimonis.
    
La reclamació es presenta contra la Fundació Sant Hospital (amb un patronat integrat per l’Ajuntament de la Seu i el Bisbat d’Urgell), CatSalut –ja que el finat era usuari de la medicina pública– i l’asseguradora. La família va declinar tota opció d’arribar a un acord econòmic perquè, destaca l’advocat que els representa, més enllà d’un rescabalament econòmic el que pretenen amb el procés és que quedi demostrada  en una sentència la mala praxi, és a dir, el rescabalament moral.
    
Segons el relat de la família de Serafín Regal, al pacient li van implantar una via al braç esquerre quan va entrar al servei d’urgències de l’hospital a causa del dolor que li provocava una hèrnia discal. Una patologia que no és mortal, recalquen. La via no se li va canviar fins a set dies després, quan el protocol que dona un marge més ampli diu que en 96 hores ha de ser retirada com a prevenció de possibles complicacions. A banda, el mateix protocol de la Generalitat destaca que quan la via s’ha obert en una situació d’urgència s’ha de canviar a les 24 hores, atès que les condicions de sèpsia poden no ser les idònies. També s’han de canviar immediatament quan hi hagi signes de possible infecció.

Un braç molt botit
En el cas de Regal, explica l’advocat de la vídua, aquests signes eren evidents, amb un braç que es va botir molt, amb inflamació de totes les venes de la zona. A banda, indica, dos dies després de l’ingrés li van realitzar una analítica “que demana una sèrie de paràmetres que en una analítica normal no es demana i que no tenen a veure amb l’hèrnia discal ni el tractament que li donaven” i on apareixerien valors com el del lactat clarament  per sobre dels normals.
    
Els denunciants argumenten també que el tractament analgèsic que li van proporcionar podria haver emmascarat la simptomatologia de la sèpsia que finalment li va provocar la mort. “Curiosament, surt l’analítica i ningú en fa cas”, puntualitza el lletrat. Entenen que això “agreuja encara” la suposada mala praxis que el va portar a morir set dies després “amb un gran patiment, quan gairebé segur que s’hagués pogut actuar i se li hagués pogut salvar la vida”.
    
L’autòpsia practicada a l’hospital Arnau de Vilanova, una de les proves que aportarà la família, confirma que Regal va morir per una sèpsia, una infecció generalitzada que li va produir un fracàs multiorgànic i que la porta d’entrada de la infecció va ser la via practicada al braç esquerre. Així, l’examen post mortem hauria revelat tot un seguit d’òrgans –el cor, el fetge, la melsa o els ronyons– hiperdilatats, cosa que “només passa per una infecció molt greu, que pot ser ràpida però no passa d’un dia per l’altre”.

Una vista ajornada en dues ocasions
Aquesta vista –pràctica de la prova en termes jurídics–va ser fixada i ajornada en dues ocasions. La primera, el passat mes d’abril, quan a causa del confinament provocat per aturar la pandèmia va quedar paral·litzada la major part de l’activitat judicial. La segona, per la indisposició d’un dels membres de la sala. En aquesta ocasió el calendari preveu que es presentin dilluns les testificals admeses pel tribunal, mentre que dimarts compareixeran els perits: dos per part dels demandants i un altre demanat per l’altra part, una pericial judicial realitzada per un expert escollit per sorteig i que no té cap lligam amb cap de les dues parts.

 

judici
hospital
Seu
mort
pacient
2017

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina vergonya!! Estic amb vosaltres

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte