Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acte organitzat per Acció Feminista amb motiu del Dia de la dona, aquest dilluns.
Un moment de l’acte organitzat per Acció Feminista amb motiu del Dia de la dona, aquest dilluns.

Les feministes avisen que la Covid ha precaritzat més la vida de les dones


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Les dones han estat a primera línia durant la pandèmia. Dependentes, personal de neteja, personal sanitari i farmacèutic, treballadores de les residències de la gent gran. Però també, un any després de l’esclat de la Covid-19, són elles les més castigades per la crisi econòmica que se n’ha derivat, ja que registren més atur i precarització laboral. Aquest és el crit d’alerta que ha llançat aquest dilluns Acció Feminista amb motiu del Dia de la dona. Exemple d’aquesta situació és la “pèrdua severa” de llocs de treball en professions amb una alta presència femenina o el creixement de les dificultats per conciliar la vida familiar i la laboral. La presidenta de l’associació, Antònia Escoda, argumenta que la Covid ha impactat més en les dones perquè aquestes tenen menys drets, tenen més contractes precaris i sous més baixos que els seus companys homes.

Així mateix, Acció Feminista recorda que el confinament va agreujar les situacions de violència masclista. “És preocupant i cal dotar-nos de mitjans i d’eines”, ha remarcat Escoda, que ha afegit que “això és el que esperem amb la llei d’igualtat, que sigui una eina per corregir aquestes discriminacions”. En concret, l’entitat reclama més finançament i recursos per als serveis de suport a les víctimes per garantir que aquestes tinguin sempre accés, atenció i acompanyament. A més, consideren que cal declarar aquests serveis com a “essencials”. Així mateix, per lluitar de forma efectiva contra la violència masclista, insisteixen que cal la tipificació en el codi penal del delicte de violència contra la dona, tal com han alertat diverses vegades organismes internacionals, a més d’una formació específica adreçada als professionals de la Justícia i de la policia.

Però un any més, la principal reivindicació ha estat la despenalització de l’avortament i la inclusió a la cartera de serveis de la sanitat pública de la interrupció farmacològica i quirúrgica de l’embaràs. En aquest sentit exposen que amb el manteniment al Codi penal de la interrupció voluntària de l’embaràs es vulnera un dret humà i imprescindible per a la igualtat efectiva entre homes i dones i posa Andorra a la cua dels països europeus més avançats en la matèria. A banda, l’entitat ha reivindicat la corresponsabilitat en les tasques de cures no remunerades i la necessitat de garantir les pensions mínimes per a les dones grans que han dedicat tota la vida a la família.

Per Acció Feminista, tot i veure-hi més intencions que obligacions, la llei d’igualtat suposa un avenç en relació amb el 8 de març del 2020. “El fet que hi hagi una llei d’igualtat és que algú té clar que hi ha desigualtats entre homes i dones en aquest país. Això ja és un avenç. Ara l’hem d’omplir de contingut perquè sigui efectiva i una bona eina”, ha dit Escoda.

L’acte, que s'ha celebrat a la plaça del Consell General amb un aforament restringit arran de la Covid-19, ha tingut una elevada presència de polítics, entre els quals el cap de Govern i la cònsol major d’Andorra la Vella. En acabar, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, ha destacat els avenços fets en matèria d’igualtat. Quant a l’impacte de la Covid en les dones, s'ha limitat a dir que totes les mesures que impulsa el Govern porten inclosa la perspectiva de gènere.

De la seva banda, Stop Violències també ha reiterat aquest dilluns la necessitat de despenalitzar l’avortament i d’implementar serveis i mesures per fer front a la violència masclista, que s’ha multiplicat per tres amb la pandèmia. Així mateix reivindica campanyes de sensibilització vers les violències sexuals i una batllia especialitzada. L’associació, a més, afirma que cal entrar a formar part de l’Organització Internacional del Treball, acabar amb la bretxa salarial, “no amb polítiques de premis, sinó amb sancions i regulacions”, mesures adreçades a les dones migrades, i el restabliment de la pensió vitalícia de viudetat. A l’últim, lamenta la manca de dades, com ara pel que fa a l’índex de violacions, i la poca rellevància que es dona als serveis adreçats a les dones, com és el número d’atenció a les víctimes de violència masclista que no es troba al web de la policia.

L’ONU pregunta al Govern pel procés contra Stop Violències

Relatores de Nacions Unides van adreçar el mes de gener passat una carta al Govern en què li demana aportar informació sobre el procés contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. En concret, l’ONU sol·licita que l’Executiu li trameti tota la documentació d’aquest procés i en particular les raons jurídiques que han justificat una investigació contra Mendoza així com qualsevol informació o comentari en relació amb les al·legacions presentades per l’activista. A més, pregunta per les mesures implementades a Andorra per protegir els defensors dels drets humans i els actes que s’han pres per protegir-los de represàlies i intimidacions. El Govern reitera que va posar en coneixement de la fiscalia les afirmacions de l’entitat per la seva gravetat però que no és part en el cas. Així mateix lamenta que la Cedaw no va quedar convençuda de la resposta governamental tot i aportar dades sobre adopcions nacionals, que oscil·len entre cap i dues per any.

 

 

 

 

8 de març
dia de la dona
feminisme
acció feminista
Stop Violències

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Desgraciadament tutom está afectat, incluso Gobern al no tindran els ingresos previstos.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte