Diari digital d'Andorra Bondia
Pol Espargaró amb un dels cans que hi ha actualment a la gossera.
Pol Espargaró amb un dels cans que hi ha actualment a la gossera.

Treballant per als ‘peluts’


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: GosSOS

GosSOS gestiona la gossera des del setembre i treballa perquè els ocupants estiguin el més còmode possible a les instal·lacions.

Caps aixecats. Lladrucs. Mirada atenta i si t’hi apropes i proves de jugar-hi, cua que es remena enlaire en senyal de satisfacció. Així reaccionen alguns dels 21 gossos que acull la gossera nacional quan veuen aparèixer un humà que els fa una mica de cas. Excitació, i és obvi, esperança que potser deixaran l’indret per compartir casa amb una família. Aquest és l’objectiu final que persegueixen des de GosSOS, l’entitat que des del setembre gestiona la instal·lació. Adopció o com a mínim aconseguir una casa d’acollida, sortida que per ara han trobat 6 animals. “Evidentment els 21 que estan aquí intentem que estiguin en les millors condicions, però a nosaltres ens agradaria que tots estiguessin en cases d’acollida. És la voluntat de tots, però es fa el possible amb els diners dels associats per millorar les condicions”, explica Pol Espargaró, pilot de motos i vocal de l’entitat.

En una ràpida passejada per la gossera, el pilot demostra la seva estima pels animals i la implicació amb l’entitat. Explica que a casa sempre ha tingut gossos i quan li van proposar la col·laboració no va dubtar. La vida professional li posa limitacions, però sap que la seva imatge també és vital per donar a conèixer la tasca de GosSOS.

Amb cinc mesos de gestió s’han fet esforços importants per millorar unes instal·lacions que van trobar que no eren les més adients. “Hem tingut poc temps i tenim pocs recursos perquè som nous, però tot i així el que més ens preocupava era el fred. Aquí en fa, i la zona és obaga i molt humida i això afecta els gossos”, remarca Espargaró, que explica que es va posar calefacció dins les gàbies per mitigar el fred i també s’ha començat a cobrir el petit espai que hi ha a cada gàbia perquè els cans puguin sortir. “Amb el poc pressupost que teníem vam posar les marquesines i a mesura que creixi l’associació ho anirem ampliant”. S’ha repassat tota la part elèctrica, s’ha posat un contenidor per al menjar lliure d’insectes, s’han posat llits de plàstic per als gossos dins les gàbies... “Hem fet tot el que hem pogut amb poc pressupost i esperem poder continuar millorant”. 

La fita passa, és clar, per aconseguir més socis. Però que ningú s’espanti si no pot fer front a una quota econòmica. De maneres d’ajudar n’hi ha moltes. “Des de voluntaris que venen aquí a passejar els gossos donant-los el caliu que necessiten, gent que n’acull a casa, donacions d’aliments, de material... tothom qui vulgui pot ajudar de la manera que pugui. Els animals, a part dels diners, necessiten caliu humà”, destaca Espargaró.

Adopció
Si algú té decidit adoptar, “intentem que el procés sigui ràpid i el menys complicat possible”. A més, s’intenta assessorar la família per garantir que cada gos acaba amb la família més adient. “No és el mateix una família que té un jardí, que pot tenir temps per passejar, que algú que vol adoptar un gos molt actiu i l’adopta en un pis, llavors l’adopció potser no anirà bé”. En aquest sentit comparteixen la regulació que s’ha fet des del Govern per tal que qui tingui un gos perillós hagi de passar una formació prèvia. “Nosaltrse també fem formacions i intentem que la gent entengui les necessitats que té cada gos. Això és súper important. La gent necessita conèixer la raça que està adoptant o comprant”. Un element clau, també per evitar que més endavant un animal pugui acabar a la gossera perquè el propietari no se’n pot fer càrrec.

En canvi són molt més crítics amb la taxa de tinença que han impulsat els comuns. “Volem que la gent vingui sense prejudici, que s’emporti l’animal a casa i s’han de posar facilitats i no traves”, assevera el pilot. Per això es mostra agraït amb els comuns que han dit que no cobraran la taxa als animals procedents de la gossera. També demana que no es generalitzi quan es parla d’incivisme. “Hi ha gent molt incívica i aquí hi ha gossos perquè hi ha gent incívica que els abandona, i això és molt trist. A nosaltres ens agradaria que no n’hi hagués cap i que la nostra tasca fos només ajudar quan es perd un gos. Però no es pot generalitzar. Per això també intentem que la gent entengui el valor que té el gos, el valor que té estimar-lo i que no es pot abandonar. No és una joguina. És una responsabilitat molt gran i a vegades molta gent no n’és conscient”, reconeix.

Des del setembre han registrat 14 adopcions i animen tothom qui vulgui una mascota a optar per aquesta via. “Que vinguin i els coneguin. Que els passegin i vegin el caràcter del gos i si realment fa per a ells. Tenim les portes obertes per a tothom”, remarca. Els peluts que esperen nova llar de ben segur els ho agrairan.

treballant
‘peluts’
gossos
gossera

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

busco un goss cadell per adoptar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte