Diari digital d'Andorra Bondia
Helena Mas i Cristina Pérez durant la compareixença d’ahir al matí per fer balanç del SIAD.
Helena Mas i Cristina Pérez durant la compareixença d’ahir al matí per fer balanç del SIAD.

El SIAD administrarà de manera gratuïta la píndola de l'endemà


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El ministeri de Salut ha establert un nou circuit d'administració de la píndola de l'endemà. Així, es dispensarà de manera gratuïta al Servei d'Atenció Integral a la Dona (SIAD), a Urgències i la consulta jove, prèvia informació i assessorament de part d'un professional. Així ho ha anunciat aquest matí la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la compareixença per fer balanç de l'any de funcionament del SIAD i el marc del Dia de la dona. D’aquesta manera, ha remarcat Mas, serà el professional qui valori “si aquest és el mètode més adequat”, i ha destacat que el preservatiu és el mètode d’elecció per evitar embarassos no desitjats i per prevenir infeccions de transmissió sexual.També ha detallat que a les dones majors de 16 anys se'ls administrarà de manera lliure, mentre que les menors de 16 hauran d'anar acompanyades dels seus pares o tutors. 

Una altra de les novetats presentades té relació amb la formació. I és que les llevadores faran cursos a centres catalans sobre salut sexual i reproductiva per donar un millor servei als usuaris.

Quant al balanç del primer any de posada en marxa del SIAD, la llevadora referent del servei, Cristina Pérez ha explicat que han estat 21 les dones que s'hi han beneficiat d'edats compreses entre 16 i 45 anys. En aquest sentit, ha fet notar que la mitjana d'edat se situa en 27,6 anys, la qual cosa ha dit corregeix la idea que el servei atendria dones més aviat menors d'edat.

De les 21 demandes, 17 (81%) han estat per consultes relatives a la interrupció voluntària de l'embaràs i la resta pel test d'embaràs, informació de mètodes anticonceptius i malalties de transmissió sexual. Quan a l'estat civil de les dones, la meitat estaves casades o en parella. La majoria de les consultes han estat presencials (18), una telefònica i dues per correu electrònic. De tota manera ha especificat que totes les consultes han començat via telefònica i en relació a això ha dit que no creu que el confinament hagi tingut massa incidència en el nombre de demandes.

Pérez ha valorat les dades com a "molt positives", ja que si les dones han acudit al SIAD és "perquè necessitaven realment la informació". Igualment ha assenyalat sobre la xifra de consultes rebudes que com que "partim de zero" cal considerar que "qualsevol consulta és positiva". Per la seva banda, Mas ha destacat l'aspecte informatiu del servei, una informació "confidencial i personalitzada". La secretària d'Estat també ha reconegut que s'està treballant per fer més difusió del SIAD perquè totes aquelles persones que el necessitin hi puguin accedir.

Preguntades sobre la interrupció voluntària de l'embaràs, tant Mas com Pérez han volgut deixar clar que des del servei "es promou l'assessorament" i segons les dificultats detectades en les dones se les deriva al psicòleg o al treballador social. En el cas que la dona vulgui avortar, és el treballador social qui valora les mancances que pugui tenir la dona i mirarà la millor manera, però sempre dintre de la legalitat, ha enfasitzat. En relació a aixó, Mas ha recordat que "el Govern no finança l'avortament". 

Les feministes volen que les adolescents hi vagin soles
Les associacions feministes consideren un error que les noies de menys de 16 anys hagin d’anar acompanyades dels progenitors per demanar la píndola. Per Acció Feminista, aquesta obligació pot suposar un impediment per a les adolescents a l’hora d’accedir-hi. Aposten per aplicar el model francès, en què les infermeries dels centres escolars on hi ha adolescents en subministren. “Cal facilitar la contracepció i com més joves, millor”, afirmen. Des d’Stop Violències adverteixen que les víctimes de violència intrafamiliar tindran difícil l’accés a la píndola si tenen menys de 16 anys. “Com hi anirà una menor si l’ha violat el seu pare o l’avi?”, es pregunten, i denuncien que “pots parir als 13 anys però has d’anar a demanar la píndola amb els pares”. Per l’associació, aquesta és una criminalització més a la qual estan sotmeses les dones. 

píndola de l'endemà
gratuïta
SIAD
urgències
Consulta jove

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Barra libre chicas!
Segur que no ets del sexe female.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte