Diari digital d'Andorra Bondia
Un monitor d’esquí exercint la professió a les pistes d’Andorra.
Un monitor d’esquí exercint la professió a les pistes d’Andorra.

L’AAME reclama una adequació de la legislació a la professió de monitor


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

La legislació vigent no s’adequa “per a res” a la professió de monitor d’esquí. I és per això que l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ha reiterat, en un any en què s’han fet més paleses les mancances, que es posi remei a aquesta situació per donar seguretat al col·lectiu. Com ja van denunciar en el moment de la seva modificació, el Codi de relacions laborals “no s’ajusta al món de la neu”, ja que “està pensat per a empleats que treballen 40 hores setmanals, 12 mesos l’any”. L’associació va reclamar aleshores que s’hi reflectissin les seves especificitats, però el Consell General va argumentar que no es podia fer cap excepció perquè seria un greuge vers la resta de treballadors. La sorpresa va ser majúscula, però, quan s’hi va incloure l’excepcionalitat del dia festiu, l’element que més preocupava la patronal. El president de l’AAME, Carles Iriarte, recorda que “vam quedar molt decebuts” davant aquesta “presa de pèl”. “Els monitors sembla que no som ningú”, lamenta.

L’altre text que diuen que cal modificar és la Llei reguladora de l’ensenyament de l’esquí i l’exercici de la professió de monitor i monitora. És del 1996 i observen que està obsoleta perquè la feina ha evolucionat. Així, segons la llei, per treballar per a compte propi han d’obrir una empresa quan a la resta d’Europa els andorrans amb ISIA Card poden treballar com a autònoms. De fet, un dels motius per canviar el text és eliminar-ne els apartats amb què el “Govern ajuda un monopoli totalment privat”.

També hi ha interrogants sobre què passarà amb l’acord d’associació amb la Unió Europea. L’AAME es pregunta si amb l’acord hi haurà lliure circulació de treballadors i empreses i si això comportarà que els monitors de fora puguin treballar a Andorra mentre que els professionals no ho poden fer al seu mateix país, tot i que sí que podran anar a treballar a qualsevol altre Estat membre. “No s’entendria que els del país estiguéssim obligats a treballar per a un privat i en canvi, la gent de fora pugui no fer-ho amb el beneplàcit de tothom”, exposa. També hi ha aspectes com ara la prohibició de tenir monitors que imparteixin tècnica britànica, per exemple, que consideren absurd i contraproduent, i per tant un punt que també caldria modificar, fet que interessaria les mateixes estacions.

L’AAME també denuncia nombrosos incompliments d’aquesta llei. El seu article 2 fixa que tots els centres d’ensenyament de l’esquí han de seguir el sistema educatiu andorrà d’acord amb la tècnica i el programa pedagògic de l’Efpem, inclòs les escoles privades. Tenint en compte que la majoria de monitors no són formats per l’Efpem (només estan convalidats), les escoles estan incomplint la llei. A més, l’article 7 indica que l’obertura i funcionament dels centres privats està subjecte al règim d’autorització que es concedeix quan es compleixen els requisits de la llei. Aquesta autorització es revoca sense dret a indemnització quan els centres deixen de complir-los. “Per tant, el Govern, avui, podria tancar totes les escoles d’esquí que hi ha a Andorra. Totes, o gairebé totes”, denuncia Iriarte.

L’AAME exposa també que cal reformar l’aspecte referent a les competències dels monitors i és en aquest sentit que està en espera que el Govern publiqui la nova legislació sobre l’ensenyament que està treballant. El problema avui és que a les pistes es destina professionals que no són titulats a fer classes que per llei no podrien realitzar. Això, a banda de ser frau al consum, posa en risc la carrera professional d’aquests monitors, que poden acabar amb penes de presó o inhabilitació per exercir la professió en cas d’accident, diu Iriarte. Situacions com aquestes s’han donat al país. Per l’AAME, “continuar com ara és abocar la professió a la desaparició, a banda de la preocupant disminució de la qualitat de l’ensenyament de l’esquí els darrers anys”, conclou.

 

 

monitors
esquí
aame
legislació

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Au vaaaaaaa
Per fi algú que parla clar. Perquè el monitors hem de complir la llei i les estacions no????
Molt ben dit !! La crua realitat del que sugseix actualment a les escoles d’esqui d’Andorra , i s’han deixat de dir que les escoles no compleixen el codi de relacions laborals i no donen tots els Epis als monitors ...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte