Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Professor i exministre de Turisme

 

 

Joc d’ombres: de com el sòl treu sol
Ja se sap, les valls andorranes són estretes, qui té sol al matí no en té a la tarda i viceversa.
Les velles cases i aglomeracions es situaven al solà traient el màxim rendiment del sol i gairebé mai pujaven més de dos nivells. No va ser fins als anys 1950 i 1960 quan es van començar a edificar cases de cinc o sis plantes, l’augment de població que venia a establir-se a Andorra per treballar ho justificava, i tot i que la manca d’harmonia i d’estètica de molts dels edificis, les cases andorranes mantenien una certa simplicitat amb la limitació d’alçades que permetia admirar el paisatge al seu voltant. La muntanya sempre a la vista. Una remodelació estètica i una adaptació a les noves mesures d’eficiència energètica de moltes d’aquestes cases hauria aportat personalitat al país, major respecte al medi ambient i força feina per a les empreses.
Però no sé com, ni quan, la desmesura es va apoderar d’Andorra. Serà la famosa llei d’inversió estrangera que ha obert la porta a l’especulació immobiliària? Contràriament als immigrants d’aquells anys que venien a buscar feina per acabar fent d’Andorra el seu país, ara s’ha obert el portal de bat a bat a qui ve més per invertir, sobretot per invertir i ja no tant per buscar feina. Gairebé tot sòl és urbanitzable i tant fa si algú es queda sense sol o vista.
Hem passat de país per viure i treballar a un país per comprar i vendre. Hem de veure-hi un canvi de societat? Gent arrelada de classe mitjana o baixa algun dia foragitada a causa d’uns lloguers inassolibles per a ells? Una gentrificació programada? Voldria creure que no és volgut, només circumstancial, però tinc molts dubtes. Anem amb molt de compte! Una societat andorrana fins ara nodrida de la barreja de ciutadans de soca arrel i de l’aportació d’immigrants de regions espanyoles, franceses i portugueses, reemplaçada per una nova onada immigratòria essencialment moguda per motius fiscal i fent impúdicament gala d’ostentació? Si us plau, no perdem naturalitat ni natura.
El fons de vall cada cop més atapeït propicien edificacions en zones més altes en detriment de prats de conreu, de bosc, del paisatge, i la roda depredadora continua, obviant els límits de sostenibilitat de la nostra natura. Molt de compte, un cop més! Urbanitzacions cada cop més importants empetiteixen els poblets originals. Andorra es ven, la marca Andorra s’ho endú tot, menyspreant el dret d’espai, de sol, de vistes, i d’intimitat. Drets fonamentals que sustenten una qualitat de vida simplement digna.
I curiosa paradoxa, edificacions i pavimentacions proliferen amb força arreu, alhora que observem com Govern fa gala d’una Andorra Reserva de la Biosfera. Com es compagina?
La petita estàtua d’Arnalda de Caboet, situada en aquell magnífic parc d’Escaldes, ens recorda els orígens del nostre petit país. Allà, nens, mares, pares i gent gran trobaven el lloc idoni per gaudir del sol i de les magnífiques vistes que l’envolten: Carroi, Comapedrosa, Padern, Tossa del Braibal, la Comella, Prat Primer. Vistes panoràmiques sobre un cercle meravellós de muntanyes que abracen un dels pocs espais oberts al mig de la vall principal, on la història i la geografia es donaven la mà, i aixecar els ulls era un plaer, un sospir de llibertat i felicitat. Ara, torres sobredimensionades allarguen la seva ombra damunt del parc del Prat del Roure.
L’ombra llarga dels mandataris que així ho van permetre, la dels seus homes de l’ombra que possiblement això van decidir, enfosqueix el parc de l’Arnalda i entenebreix l’harmonia de fons de vall.
Amb l’Arnalda de Caboet retrobàvem els orígens d’Andorra, amb el joc d’ombres, tristament en perdem l’essència.

Comentaris: 3

Comentaris

Felicitats per l'article. Estem arribant al punt d'estirar tant, que la corda es à punt de trencar-se. Com farem front als serveis bàsics? Tenim reserves d'aigua suficients per abastir aquests nous monstres? I quanta electricitat necessitarem, s'hauran d'incrementar impostos en conseqüència? I a qui repercutirán? A tots???? També als perjudicats per aquest desfici immobiliari que trenca el mercat com una erupció volcànica????

La vérité pure... Quel gâchis c'est triste tout ce béton.. ce n'est plus la vraie ANDORRA

Tristament és així.
Amb un progressió exponencial veiem dia a dia com el nostre patrimoni s’esvaeix i com el nostre país s’allunya dels principis constitucionals.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic