Diari digital d'Andorra Bondia
Mar Garcia i una joveníssima escolar de Fígols, Mali, examinen un dels exemplars del facsímil de ‘Narieda’.
Mar Garcia i una joveníssima escolar de Fígols, Mali, examinen un dels exemplars del facsímil de ‘Narieda’.

Un tresor rosegat pels ratolins


Escrit per: 
A. Doral / Foto: A. D.

“Fa uns dies anàvem tots els nens a la vora del riu a recollir llenya (...) el Celestí i jo vam veure una serp sortint de l’aigua amb un peix a la boca”. El relat l’escrivia un col·legial de Fígols l’any 1936, pocs mesos abans que esclatés la guerra civil. Era una de les narracions de la vida quotidiana que publicaven els escolars a la revista Narieda, òrgan diguem-ne dels centres educatius  (uns 170 a l’Espanya republicana) que seguien el mètode Freinet, sistema innovador que situava l’alumne al centre de tot l’engranatge i feia molt d’èmfasi en l’observació de la natura. Per descomptat que va quedar escombrat pel plumbi franquisme.
    
Fem ara un salt de vuit dècades. Mar Garcia (ja saben a Andorra: la de La mà de la Mar) treballa en la restauració de cal Borges, casa pairal del municipi alturgellenc de Fígols i Alinyà datada el 1779. Apareixen unes vellíssimes maletes empolsegades que, entre tanta feina, més aviat fan nosa. Però ningú, per sort, té la mala idea de llençar-les, sinó que s’esperen al moment oportú per revisar-ne el contingut. I allí estan, rebregats pel pas del temps i cagats pels ratolins, dos exemplars de la revista Narieda, entre molts documents que ara caldrà revisar i avaluar-ne el valor.  
    
Potser no tenia del tot clar quin era l’interès real de la troballa, però l’olfacte li va dir: “Ostres! Si això ho poguessin llegir les famílies d’aquells nens, quina emoció!” I sense saber molt bé com vehicular-ho, en va parlar a l’ajuntament i tots plegats es van adreçar al Consell Comarcal i d’aquí, a l’Arxiu Comarcal. Així va arribar a les mans d’Isidre Domenjó i de Julio Quílez, que de seguida van confirmar l’interès excepcional d’aquells quaderns escolars. “Així que em van passar els documents escanejats els vaig devorar”, explicava ahir el  primer, tècnic de cultura del Consell Comarcal. “Quin bon dilluns que vam tenir tots!”, se n’alegrava. Els va trametre al director de l’Arxiu i ràpidament, entre tots, incloent-hi l’alcalde de Fígols i Alinyà, Ignasi Finestres, van veure l’interès de fer-ne una edició facsímil que recupera aquells dos números de la petita revista. L’associació cultural Lo Caliu també s’hi ha implicat. La feina s’ha fet acceleradament, en un parell de mesos, i promet ser l’estrella de Sant Jordi entre els veïns. D’aquells nens del Pirineu que explicaven el seu dia a dia encara n’hi ha un que viu al municipi, confirma l’alcalde. Però arribarà a les mans de molts descendents de la resta.

Edició fidel
El llibret editat recupera el número de gener i febrer del 1936, inèdit, en una edició fidel a l’original, amb afegits textuals i il·lustrat per Montserrat Altimiras. Del segon número d’aquests “quaderns de vida” escolars, com els anomena Quílez, es coneixia un exemplar conservat a Olèrdola.

“Aquests quaderns són excepcionals  i ens fan pensar que a vegades les troballes busquen ser trobades”, deia ahir Quílez en l’acte de presentació del facsímil.  “Són dos tresors que recorden aquell sistema de renovació pedagògica implantat durant la República”, seguint les directrius del mestre francès d’escola rural que l’hi dona nom. Les revistes, que s’intercanviaven entre les diferents escoles, eren un dels eixos del sistema educatiu i la impremta era un element vehicular de l’ensenyament.         

Valor a banda, l’emocional, hi va afegir.  “Poques vegades un poble s’ha mogut amb tanta passió per recuperar un element del seu passat”, va assegurar també Quílez en presència del regidor local. “És un projecte que permet recuperar un fragment tan important de la història”, li responia Finestres. “La identitat no rau simplement en les pedres, sinó en les persones, i de persones parlem avui.” Els quaderns, va concloure, “permeten afiançar encara més el sentiment de pertinença que ens manté units”.

tresor
rosegat
ratolins

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Moltes gràcies has sapigut treure l esencia de tot el q va passar ahir Mar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte