Diari digital d'Andorra Bondia
El canillenc Hugo Pla. D'ofici, forner.
 0
El canillenc Hugo Pla. D'ofici, forner.

“El pa canvia cada dia perquè és viu”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana

Hugo Pla. Canillenc. Va caure quasi per casualitat en un ofici que gaudeix malgrat la rigorositat dels horaris i fa cosa de tres anys es va instal·lar al Cap del Carrer d’Andorra la Vella. Un negoci de barri i per al barri, assegura. “Fer pa exigeix sobretot molta paciència”,  aconsella als que ara s’hi han posat, a casa.

Forner?
Estava estudiant una altra cosa a Barcelona i no estava a gust i un estiu, buscant feina a França, a Houssegorg, una estació balneària, vaig caure en un forn de pa. Vaig picar i des d’aquell dia em va agradar molt.

Per què?
M’agrada la massa crua. Posar l’aigua, sal, farina i veure com surt el pa en unes hores. M’agrada començar de res i arribar a un producte que he fet jo, de l’elaboració a la cocció.

Vol estar amb les mans a la massa.
M’encanta. El que menys m’agrada és coure’l, però fer les boles, dividir-les...

Però els horaris són infames.
Començo cada dia a les tres de la matinada. Fins a les nou. Menys dilluns. I torno a la tarda una altra estona.  Tinc un nen d’un any... es fa difícil, és clar. Sort del suport de la parella.

Hem de valorar cada mos de pa que ens fiquem a la boca.
Jo podria fer uns altres horaris, és clar, però no sortiria el pa fresc cada dia: el de pagès surt a quarts de sis del forn. Però també he de dir que m’agrada treballar de nit. És  un món diferent. Ara, és dur: si fas aquesta feina només per guanyar-te la vida es fa insuportable.

El pa té quelcom de simbòlic, de diguem-ne sagrat.
Totalment. El Crist divideix el pa, oi, al Sant Sopar. I es menja arreu del món. Potser amb elaboracions diferents, però la base és la mateixa: farina, aigua i sal.

Hi pensa, quan treballa?
Jo quan treballo penso en l’organització: quan arribo a les tres si em descuido per exemple de la massa de brioix puc perdre dues hores de feina.

Hem revaloritzat el pa?
Tinc la sensació que valorem la qualitat de tot allò que mengem... és clar que depèn del valor adquisitiu. Jo no puc vendre el pa al preu d’una gasolinera: jo porto una farina francesa de qualitat. La farina és l’ingredient més important.

Què marca la qualitat de la farina?
La manera de conrear el blat i tractar-lo després: si hi ha molt additiu o no. Es tracta de respectar al màxim un producte natural. També depèn de si ha estat un any plujós... Jo he estudiat a França i tinc la garantia que la matèria primera és la que busco. A Espanya hi ha farina de qualitat, però no la conec tant.

Quin pa li agrada?
A mi el pa normal. El de pagès molt torrat, el que té la crosta una mica enganxada a la molla. No m’agrada cru. Però hi ha gent que sí. Ara, les napolitanes i els croissants, a l’inrevés.

Li faig promoció: em torna boja un que fa els divendres, amb panses i avellanes.
I mel. Tinc un amic de Canillo que en fa i n’hi poso. Però és quasi viennoisserie: es pot menjar sol. A França s’ho enduien per exemple per anar a la muntanya perquè és molt energètic.

Sort que em reprimeixo! O quina mà de quilos.
Faig les varietats que m’agraden a mi, però intento escoltar el client. Poques vegades dic que no a un client que em demana alguna cosa: “em podries fer una massa de pizza” o donar llevat... Això és un barri, a mi m’agrada treballar amb el barri, amb gent que veig cada dia.

Experimenta?
Jo no tenia gaire experiència en venir aquí, feia les receptes que coneixia i aquí canvia molt el resultat: més humit, més sec... fins i tot d’un dia per l’altre. La massa mare és més o menys àcida. Perquè el pa és viu, finalment.

Ara molts fan pa a casa.
Ho veig fantàstic, perquè així són conscients que el pa no sempre surt igual, coneixen la dificultat que comporta i l’aprecien més.

Un consell per gaudir-lo.
Sucat en una bona salsa... Hummm.

 

 

 

Comentaris

Pa excellent!!! Bravo!

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic