Diari digital d'Andorra Bondia
Recreació de com serà el centre de recerca que construirà Grifols a Ordino.
Recreació de com serà el centre de recerca que construirà Grifols a Ordino.

Grifols: la “llavor” per crear un “ecosistema” de recerca al país


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Govern d'Andorra

La construcció d’un centre de recerca en immunologia a Ordino de la mà de Grifols ha estat molt celebrat, ja que es veu com un impuls a la diversificació econòmica, una oportunitat per desenvolupar econòmicament la parròquia d’Ordino i la “llavor” per crear un “ecosistema” lligat a la recerca que obri portes, també, a l’arribada d’altres empreses innovadores. 

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, no amagava “l’alegria i il·lusió” perquè “és un projecte important per a Ordino però també per al país”. Mortés confia que el centre serveixi de revulsiu perquè “a Ordino, d’activitat econòmica, som dels que menys en tenim”, per tant “hi guanyarem tots. Estem encantats”. D’altra banda considera que el projecte “encaixa perfectament” a Ordino, ja que “no és una indústria pol·luent i respecta el patrimoni natural que tenim”.

La qüestió va ser objecte de preguntes en la sessió de Consell de Comú en la qual el cònsol va explicar que, per exemple, hi ha previst fer un estudi sobre el consum d’aigua aquest 2021 i també se’n farà un altre “de creixement de la parròquia per veure si tots els serveis que hem de donar en un futur estan resolts”.  Els consellers de l’oposició, Sandra Tudó i Enric Dolsa, van mostrar-se satisfets amb la notícia, si bé aquest darrer va demanar que “les instal·lacions i els edificis siguin el més coherents possible amb l’entorn”. 

De la seva banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, va recordar que en la comissió de diversificació de l’entitat “ja havíem definit que s’havia d’anar cap a aquests projectes i treballar en la biotecnologia”. Cadena també va remarcar que “la pandèmia ha accelerat que la diversificació es posi en marxa”, i va recordar que el Principat és molt dependent del turisme i per tant “obrir nous camps per diversificar l’economia dona més estabilitat i fa que no hi hagi aquestes baixades tan de cop”. Està convençut que “és una línia a tirar endavant perquè el talent que pot arribar a captar és important. L’efecte crida segur que hi serà, i no només en el camp de la biotecnologia, sinó també en altres sectors”.

I com no podia ser d’una altra manera els professionals vinculats al món de la recerca també s’han mostrat d’allò més satisfets amb la notícia. “Ho veig com una primera llavor d’una empresa multinacional que donarà peu que altres empreses es puguin plantejar venir a fer ciència a Andorra”, va afirmar el biòleg i bioinformàtic David Vilanova. Remarca que la biotecnologia, en períodes de crisi, “té creixements importants i no és tan dependent de l’entorn econòmic”, i recorda que “tenim molta gent que està treballant fora, que busca oportunitats per poder tornar i fer ciència a Andorra”, per la qual cosa ho veu com una “bona notícia per a estudiants, joves biòlegs, biotecnòlegs o metges”. Igualment assenyala que el camp de la immunologia “dona molta feina col·lateral, necessiten i s’alimenten d’altres tecnologies, per tant, Grifols posa la llavor d’un ecosistema del sector biotecnològic”.

També el director de l’Institut d’Estudis Andorrans, Marc Pons, considera que l’aterratge de Grifols “reforça l’estratègia que estàvem treballant per donar més pes a la recerca i la innovació” i considera que demostra que “hi ha un nínxol en el qual com a país ens podem posicionar”. Pons també destaca “l’ecosistema que sempre es genera al voltant i l’efecte tractor que farà amb altres”. L’efecte de la notícia fora de les fronteres també ha estat immediat. “Tenim col·laboradors que ja ens han dit que hi havia àmbits en els quals no treballaven amb Andorra però que ara ho podrien fer. Ahir vaig rebre molts missatges d’institucions col·laborades d’Espanya i França”, va afirmar, apuntant que “veuen que és una aposta seriosa per posicionar la recerca com a sector”. En definitiva, “ens posiciona al mapa de forma diferent de com ho estàvem”.

Grífols
ecosistema
recerca
país
Comentaris: 1

Comentaris

Hola Meritxell, fantástico artículo que te honra. Buscaba en el diccionario una palabra para definir a Laboratorios Grifols y familia y al final la he encontrado. Proclamo que Laboratorios Grifols, es un ejemplo de emprendedores. Endevant, endevant i sempre endevant.. Pablo Negre

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic