Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la representació de la sarsuela ‘Cecilia Valdés’ a Sant Julià de Lòria.
Un instant de la representació de la sarsuela ‘Cecilia Valdés’ a Sant Julià de Lòria.

Expedient a la sarsuela per incomplir els protocols sanitaris i Salvador ho atribueix a un error humà


Escrit per: 
M. P. / A. L. / Foto: Andorra Lírica

Els organitzadors de la sarsuela Cecilia Valdés que es va representar el 8 de maig passat a Sant Julià no van complir els protocols sanitaris anti-Covid. Així ho ha revelat aquest matí el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que alhora ha anunciat que se’ls obrirà un expedient sancionador per investigar per què no van complir les exigències i si cal se’ls sancionarà. Des d’Andorra Lírica, Jonaina Salvador, entona el mea culpa i atribueix a un “error humà” la no realització de les proves.

Tal com ha explicat el ministre, el protocol aprovat abans de l’esdeveniment preveia que tots els participants havien de passar un test d’antígens, com a molt, 3 hores abans de cada funció, i si bé inicialment es va dir que s’havien complert els protocols, finalment des de l’Oficina Covid s’ha comprovat que no va ser així i que no s’haurien fet les proves requerides. El ministre no ha volgut avançar possibles sancions. “Esperarem la instrucció de l’expedient, però és una falta contra la salut pública i s’investigarà amb la màxima diligència”, ha remarcat, deixant clar que “no és acceptable en la situació que estem vivint”.

Fins ara ja són 21 els infectats en el brot, tots ells formen part de l’elenc o en són familiars i en cap cas s’ha contagiat ningú del públic.

En declaracions al BonDia, la directora de la Temporada d’Òpera, Jonaina Salvador, ha explicat que des d’un primer moment van tenir com a referència els protocols que se’ls va facilitar pel concert de Nadal a Les Fontetes, que obligaven a fer un test als participants 48 hores abans de l’espectacle. Uns protocols que van enviar a Govern com a model per al nou esdeveniment. En rebre la resposta de Salut, “veiem que són els mateixos”. Canviava l’aforament, que es permetia augmentar-lo del 30 al 40%, però que havent de respectar la distància d’1,5 metres quedava en el 30% igual, i al final del comunicat, sense cap tipus d’element per destacar-ho, és on s’especificava que 3 hores abans de l’espectable s’havia de fer un test ràpid d’antígens, no en les 48 hores que se’ls havia donat anteriorment. “Això és el que ens passa per alt”, ha reconegut.

Tot i així, quan dilluns abans de l’espectacle van arribar els artistes forans els van fer un test ràpid a càrrec de l’organització “per tenir la certesa que tot l’equip era negatiu abans de començar els assajos”. Entre dijous i divendres, tots els membres de l’elenc andorrans passen una TMA i als de fora se’ls fa un altre test d’antígens, “però no el ràpid de farmàcia, sinó el de laboratori”. A partir d’aquí cap més prova. Però es considera que tot l’equip està testat i es fan les funcions.

“Quan ha saltat la notícia hem revisat els protocols i ens hem adonat que havíem de fer el test 3 hores abans de cada funció. Només podem fer que admetre que és un error humà. Ho lamentem moltíssim i esperem que no vagi a més”, ha manifestat la directora de la Temporada, que també estava disgustada perquè “aquest matí he parlat amb Salut i ningú m’ha dit res. Des del principi m’havien dit que havíem respectat els protocols i que tot estava ben fet”. Així, ha remarcat, “no ha sigut una qüestió de mala voluntat. Els tests 3 hores abans els hauríem fet, però no ho vam veure”. Encara que admet que “res ens excusa” de no veure el que es demanava al protocol.

Ara resten en espera de com acabi la tramitació de l’expedient, que recorda, “oficialment encara no en sabem res”. Així, ha reiterat que en el moment que van saber dels primers símptomes el dilluns dia 10, “vam ser nosaltres que ens vam posar en contacte amb Salut per posar-nos a disposició. A iniciativa pròpia vam contactar amb tot l’equip per demanar-los que es confinessin abans que ens ho digués Salut. El contacte ha estat permanent i hi ha hagut col·laboració total”. Finalment, ha assenyalat, “la TMA és el més fiable, però vam fer un test que és més fiable que el d’antígens”. De la mateixa manera recorda que “el test d’antígens si no tens una càrrega viral molt forta surt negatiu, per tant, potser ens hauríem fet els tests ràpids i o bé haurien sortit negatius igual i ens trobaríem amb el mateix pastís, o surt positiu i s’hauria hagut de suspendre tot l’esdeveniment”.

Sense control ‘in situ’
D’altra banda, el ministre Martínez Benazet ha explicat que no s’envia un inspector a cada esdeveniment per comprovar si es compleixen o no els protocols pactats, i ha recordat que “fins ara s’havien seguit fil per randa”. Així, ha detallat que els tests que es demanen en alguns casos es poden fer als stop labs i en altres es fa de forma privada amb el cost a càrrec dels organitzadors. 

En definitiva, el responsable de Salut ha afirmat que “és molt trist” que s’hagi donat aquesta situació i ha insistit que “s’està investigant i tindrà les conseqüències que hagi de tenir”. Igualment, considera que és un fet que “no s’ha de tornar a produir”, i ha destacat “el compliment molt bo” que han fet els ciutadans de totes les mesures dictades fins ara, també dels protocols, i ha tornat a apel·lar a la responsabilitat individual. “Aquí hi ha hagut un error i veurem per què no s’ha complert el protocol. Però no crec que hàgim de posar un inspector a cada local ni a cada esdeveniment”, ha afirmat.

Andorra
sarsuela
Sant Julià
expedient
Salut
protocols
anticovid
positius
Comentaris: 5

Comentaris

Entonar el mea culpa i demanar disculpes no canviarà que han possat en perill la salut de molta gent, per no saber llegir ni informar-se degudament per organitzar un esdeveniment d'aquest tipus, el que demostra una total falta de professionalitat entre d'altres...
Jonaina and everyone involved in Andorra Lirica are very hard working professionals. It is indeed very sad to hear that this outbreak took place. I hope everyone recovers soon and that we can all learn from this without pointing fingers and throwing blame around. This mistake was certainly not made with ill will or on purpose. Keep strong Jonaina and all the wonderful performer of the Sarsuela <3
"Hard working" puede pero "professionals".... jajaja no hem facis riure noi! Cap control i després tots de soparet i festa... desastre total.... en anglés: "TOTAL DISASTER" a veure si ho entens! XD
Cachondeo, tens tota la raó, el millor que pots fer en casos com aquest, és humiliar, criticar i mostrar poca empatia. Sembla que el Govern prendrà mesures per solucionar aquest error i donarà exemple. Sigui com sigui, és probable que no hàgiu treballat mai amb aquest equip, de manera que la vostra avaluació de la seva professionalitat és irrellevant ...Et desitjo el millor Cachondeo ...
En aquest país tenim TOTES les facilitats i més! Informació , proves, si vols "gratuïtes"etc etc, tenim molta sort. I sincerament aixó és el resultat de quan no fas les coses com cal, i més tractant-se d'un tipus d'espectacle que ja comporta un risc afegit com el cant i amb tants participants. Quan dius que Govern solucionarà l'error, a que et refereixes? ja hi han 21 persones infectades i que jo sapigui no tenen una vareta mágica per des-fer del Covid19, imagino que et refereixes a l'expedient o sanció?. A aquestes altures del partit els que volen fer les coses bé ja saben de quines eines disposen i les fan servir. I si et confies amb aquest virus poses la salut dels altres en perill, i aixó si que és una falta d'empatia per els altres. Ens hem de protegir i protegir als altres abans de tot.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic