Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels vehicles que ahir va ser controlat a la duana espanyola de la Farga de Moles.
Un dels vehicles que ahir va ser controlat a la duana espanyola de la Farga de Moles.

Intensificació dels controls a la duana espanyola des d’inicis d’any


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Bondia

Els controls físics a la duana espanyola de les mercaderies que s’importen s’han intensificat des d’inicis d’any. Ahir, hi havia camions que van tardar entre una i tres hores per un tràmit que normalment és ràpid. Fins i tot un dels vehicles que portava alimentació cap a Andorra va estar parat a les instal·lacions de la Fraga de Moles des de les deu del matí fins entrada la tarda. Si bé els transportistes afirmen que la duana té tot el dret a revisar les mercaderies que per allà hi passen, accepten que el fet que la pressió hagi augmentat els suposa una molèstia. Com també ho és per als comerciants, principalment els que tenen productes peribles. Perquè, tal com indiquen, rebre el producte a la tarda en lloc de primera hora del matí suposa perdre un dia.

Els controls se solen realitzar sobre tipus de mercaderies concretes i van variant. Darrerament, es centren en l’alcohol. És així com, un cop a la duana, els agents revisen totes les importacions al detall per verificar que quadri la declaració amb la mercaderia que hi ha, que no hi hagi factures addicionals que no s’han declarat, que la graduació de l’alcohol coincideixi (tenint en compte que es tributa diferent segons aquesta) i que no hi hagi cap error en la documentació presentada.

L’alcohol juntament amb el tabac i la joieria són els productes més susceptibles de ser objecte de control, ja que poden donar peu a falses declaracions o a errades. També es fa èmfasi en els baixos valors, i en aquest cas els agents comproven que siguin correctes. Amb tot, les revisions es poden fer en d’altres articles. Quinze dies enrere, per exemple, en ser una època d’importació de planter per als horts, els controls se centraven a comprovar si tenien el certificat fitosanitari.

Aquesta situació obliga els transportistes i les empreses dedicades al comerç a ser més pulcres que mai i a fer una feina de repàs més detallada per evitar possibles sancions.

Preguntat sobre la qüestió, l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, va assegurar ahir que no tenia cap notícia sobre un canvi en els controls de les mercaderies a la duana de la Farga de Moles. Ros va afirmar que el funcionament és el mateix que hi havia temps enrere i va advertir que “estem en un període de moltes falses alarmes”.

Els transportistes coincideixen que la situació a la duana espanyola no té res fora del que és habitual malgrat que insisteixen en aquesta intensificació en els controls durant aquest any. El fet és que s’han produït més casos de camions precintats per la duana i que són acompanyats fins a destí per controlar tota la mercaderia que porten. Aquesta és una pràctica que es realitza per no col·lapsar les instal·lacions duaneres i que ara es porta a terme més sovint.

Ahir, alguns transportistes parlaven de caos a la duana mentre que d’altres afirmaven que és una situació a la qual s’hauran d’anar acostumant, ja que fins ara estan avesats a passar per la frontera sense ser aturats.

 

 

 

Duana
controls
mercaderies
Comentaris: 1

Comentaris

Heu vist que darrerament la Guardia civil va amb fusell-metralladora. Potser valdria més que els oferissin cursos de català. Som gent pacífica!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic