Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció al Nueva Economia Forum.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció al Nueva Economia Forum.

Espot condiciona l'arribada de bancs europeus a disposar d'un prestador d'última instància i d'accés al finançament del BCE


Escrit per: 
M. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que l'acord d'associació amb la UE i per tant, l'entrada al mercat interior europeu, farà que en un futur entitats bancàries d'aquest entorn puguin arribar a obrir sucursals al Principat. Ara bé, Espot ha deixat clar que si bé el Govern i les entitats "ho entenen i assumeixen", també considerem "molt just i legítim" que aquesta possibilitat es doni sempre que "les nostres entitats bancàries puguin competir en aquest merecat interior en igualtat de condicions". El cap de Govern ho ha explicat en el marc d'una intervenció al 'Nueva Economia Forum' en la qual també ha parlat dels reptres sobre la diversificació econòmica i la recuperació després de la pandèmia.

Perquè els banc compteixin en igualtat de condicions, calen dues fites: tenir un prestador d'última instància i tenir accés als mecanismes de finançament del Banc Central Europeu (BCE). El cap de Govern ha reconegut que aquests condicionants no formen part del mandat de negociació del 2015, "però creiem que inel·ludiblement s'hi han d'incloure", perquè serà quan "les nostres entitats nacionals puguin competir en igualtat de condicions que nosaltrse també permetrem que les entitats bancàries de fora puguin vnier a Andorra". "Crec que és un tracte just el que proposem", ha insisit. Amb tot, ha deixat clar que aquesta és "la nostra posició negociadora inicial" i que s'ha traslladat ja a la Comissió Europea, però que també és cert que el capitol sobre la lliure circulació de capitals encara no s'ha començat a tractar en el marc de la negociació.

Espot ha defensat que el sector bancari andorrà ha demostrat "ser molt més resilient, fort i potent del que la majoria es pensava" i n'ha lloat la capacitat d'adaptació, passant d'un negoci basat en el secret bancari a un model amb intercanvi automàtic d'informació. "Felicito la tasca feta pels bancs des d'aquesta perspectiva", ha afirmat, remarcant que "jo crec que el nostre sector està en una posició adequada per competir internament i fora de les nostres fronteres".

De fet, Xavier Espot ha defensat la importància de l'acord d'assocaició com un nou element que permeti la diversifiació econòmica del Principat. "Andorra té molts avantatges competitius, com la fiscalitat, tenim un entorn privilegiat, una seguretat ciutadana envejable, el segon millor sistema de salut del món, un triple sistema educatiu gratuït i de lliure elecció... i cal afegir-hi la seguretat jurídica i la capacitat d'homologació que comportaria entrar al mercat intern europeu de 500 milions d'habitants", ha apuntat. Per tot plegat, creu que "si hi podem ser, serà un pas molt atractiu i que ens permetrà diversificar l'economia".

Paradís fiscal
D'altra banda, el cap de Govern ha tornat a deixar clar que Andorra ja no és un paradís fiscal i que els fets ho demostren. "Ni l'OCDE, ni la UE, ni cap organització o país seriós considera Andorra un paradís fiscal", ha sentenciat. Així, ha remarcat que no cal cap pacte amb Espanya per evitar el frau fiscal perquè "ja existeix" amb els acords signats "i s'està complint", ha defensat. En aquest sentit ha remarcat que és una qüestió que "no ens preocupa", insistint que les relacions bilaterals amb Espanya són "excel·lents" i que en tot cas "mentre es compleixin uns mínims, cada país pot decidir ser més o menys competitiu fiscalment".

Igualment ha volgut aclarir que no s'ha fet cap tracte de favor ni amb la Leo Messi (per la inversió a l'hotel Canut) ni amb cap dels youtubers o esportistes que s'hagin pogut instal·lar al país. "Andorra no fa vestits a mida, no tenim règims especials i la normativa que hi ha s'aplica a tothom", ha assegurat, afegint que tots aquells que decideixen traslladar-se al Principat i invertir-hi no només ho fan per les condicions fiscals, sinó també per la seguretat, pel sistema educatiu, el sanitari o els paratges naturals.

En el marc del Nueva Economia Forum també ha pogut fer balanç de la Cimera Iberoamericana, compartint espai amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb qui han coincidit a qualificar de "molt exitosa". Pel que fa als efectes de la pandèmia i als reptes de futur que representa, Espot ha manifestat que com als països de l'entorn "ja veiem la llum al final del túnel com a conseqüència del procés de vacunació", i ha indicat que el nivell d'immunització de la població, amb com a mínim una dosi del fàrmac administrada, ja frega el 50%. Una situació que "ens permet encarar la temporada d'estiu amb molt optimisme", recordant que el Principat té una forta dependència del turisme i que amb la pandèmia també s'ha fet evident la necessitat de canviar de model turístic, apostant per "un turisme més lligat a la sostenbilitat i de valor afegit".

Andorra
Espot
bancs
europeus
prestador d'última instància
BCE
finançament
Acord Associació
nueva
economia
fòrum

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Un País, sigui el que sigui, no por ignorar que la globalitat existeix i demanar i exigir a la vegada. Tampoc viure a esquema de la realitat

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte