Diari digital d'Andorra Bondia
No tenir permís de conduir és una dificultat per anar a treballar en hotels de parròquies altes.
No tenir permís de conduir és una dificultat per anar a treballar en hotels de parròquies altes.

Contractar empleats als hotels de parròquies altes “està sent molt complicat”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

“La contractació de personal a les parròquies altes està sent molt complicat.” Així ho manifesta la directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Cassi. Aquesta “complicació” ve donada per partida doble o triple. D’una banda, pels perfils de treballadors que es necessiten i la dificultat dels demandants d’ocupació de traslladar-se a treballar fins als hotels de muntanya, i de l’altra, per la dificultat de posar-se en contacte amb el Servei d’Ocupació. I això últim està sent “molt difícil”, diu. Per telèfon resulta impossible i per correu electrònic triguen molt a contestar.

I és que, segons explica Cassi, les contractacions en principi es fan a través d’aquest servei i després de realitzar totes les peticions d’empleats i les gestions pertinents resulta que els candidats que et proposen o bé no tenen el perfil adequat o bé no tenen el carnet de conduir o no disposen d’un vehicle per desplaçar-se fins als establiments d’Encamp o Canillo. A més, n’hi ha que “no els interessa anar a treballar a aquestes parròquies”. I això per posar en marxa la temporada d’estiu està sent un entrebanc i està provocant “angoixa” entre els que volen obrir i no poden per manca de treballadors. En aquesta situació, matisa, es troben un parell d’establiments que fins ara estaven tancats. 

D’altres estan obrint portes però a hores d’ara no poden oferir tots els serveis, comenta Cassi. Tornant a la qüestió del transport dels empleats, fa notar que no és un tema menor, perquè per arribar a alguns dels establiments només es pot fer amb vehicle, donat que no hi ha cap parada d’autobús propera. A més, en el cas de cambrers, per exemple, els horaris són partits, ja que treballen a les hores dels àpats. “Si no disposen de vehicle, com ho han de fer?”, comenta. És per això que entre els serveis que alguns dels hotels no poden vendre ara per ara hi ha el de restauració al migdia i a la nit. Així és que n’hi ha que només oferten “dormir i esmorzar”.  

I què ha passat amb els antics treballadors d’aquests hotels? Doncs la casuística és molt variada, exposa. N’hi ha que quan se’ls ha tret de l’ERTO han manifestat senzillament que marxaven. N’hi ha que a causa de la crisi provocada per la pandèmia van tornar als seus llocs d’origen, com ara Portugal i Argentina, i ara estan treballant allà i no poden o no volen tornar. En aquest sentit, Cassi recorda que el personal d’un hotel de parròquies altes “és molt diferent” al d’un d’Andorra la Vella o Escaldes, ja que no tenen tant personal fix. També fa notar que hi ha molta rotació d’empleats al sector hoteler i com que ara hi ha més oferta que demanda, tenen més possibilitat de triar.

Per saber que hi ha més oferta, només cal mirar la secció de classificats d’un diari o estar subscrit als portals web d’ofertes de treball. En alguns casos, a més, sorprèn que des de l’establiment es necessitin empleats en tots els departaments. Segons el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, les ofertes de feina al sector “ara mateix estan a la par amb les de l’any passat”. Ara bé, com que al 30 de juny acaben els ERTOs “segurament tindrem més hotels oberts que l’any passat” i per això caldrà fer més contractacions. Pujol coincideix amb Cassi que hi ha molta rotació dels treballadors, “ja que molts van plegar i altres es van liquidar”. D’aquí que hi ha molta demanda de feina per part dels establiments. Així mateix, Pujol reconeix que “està costant una miqueta trobar gent per treballar”. Fins al punt d’haver de contractar gent de fora del país? En la seva opinió, “si no trobem mà d’obra aquí, caldria segur”. Potser caldria, però aquesta seria una altra dificultat afegida, perquè “s’han de respectar les quotes”, recorda la directora comercial d’AHA.

contractar
empleats
hotels
parròquies
altes
“està sent molt complicat”
Comentaris: 3

Comentaris

Clar que hi ha problemes per trobar gent. Una cosa que heu obviat en aquest escrit son els sous, que tots ja sabem quins son. D'altra, doneu les gràcies al govern per aquest magnific transport públic que tenim, que si vius a Encamp i has de treballar a Ordino estás venut i com avui no pots triar on viure, més aviat, t'adaptes allà on tens la sort de troabr alguna cosa que puguis pagar... El transport acaba massa d'hora i la gent de l'hosteleria no té com anar. Tampoc ajuda molt la falta de pàrquings a totes les pàrroquies a un preu accessible a aquest perfil de treballadors. En fi... la nova Andorra.
Aixo ja es sabia que passaria, han fotut al camp a molts treballadors amb una ma al davant i otra al darrera quan va comenzar la covid...i es creuen que tornaran al mateix lloc de treball despres com els van tractar i amb el sou baix?en un any aquells treballadors han troba altre cosa. I tambe es cert..pocs aniran o vindran de fora a treballar per un sou baix i un horari partit. En fi.. sembla dolent pero m'alegro que no trobint gent...salari baix..un dia d festa...i mal horari. Ara hi ha mes oferta que demanda, que espabilin a millorar les condicions
Pan para hoy hambre para mañana... mai aprenen aquests polítics, estan massa cegats per adonar-se de que el país s'està enfonsant a pasos de gegant

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic