Diari digital d'Andorra Bondia

El preu de l’habitatge, pensions i salaris, preocupacions ciutadanes


Escrit per: 
M. S. / Foto: CRES

El preu de l’habitatge, polítiques socials (prestacions i pensions) i els salaris es mantenen com a les tres grans preocupacions dels ciutadans del país i com a aspectes que cal millorar, segons es desprèn de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) corresponent al primer semestre de l’any, elaborat a partir d’una enquesta telefònica feta a 742 persones escollides de forma aleatòria entre el 9 i el 17 d’abril passat.

I no només es mantenen, sinó que s’incrementen en percentatge respecte a l’anterior enquesta recuperant d’aquesta manera nivells previs a la pandèmia de la Covid-19, segons va explicar el director del CRES, Joan Micó, que va detallar que precisament la Covid-19 cau 8 punts percentuals respecte al 2020 i passar d’un 12% dels enquestats que la citaven com a preocupació a un 4% aquest primer trimestre de l’any, fet que denota “un major optimisme dels ciutadans que ja veuen el final de la pandèmia més a prop”.

I és que si s’agrupen els tres principals aspectes que els enquestats consideren que cal millorar, el preu de l’habitatge és el més apuntat, en el 33% dels casos, quatre punts més que en l’anterior Observatori. En segon lloc, amb un 16%, hi ha les polítiques socials, prestacions i pensions, que creixen un punt respecte a la darrera enquesta del 2020, i en tercer lloc, amb un 15%, se situen els salaris, que augmenten dos punts percentuals. Si l’agrupació es fa per àmbits temàtics, el preu de l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car constitueixen, amb un 37%, dos punts més que l’enquesta anterior, la principal preocupació, seguit de les prestacions socials, pensions i sanitat, amb un 18,5%, i les infraestructures i aparcaments, amb un 14%, el mateix percentatge que obtenen economia, comerç i turisme. Ja més lluny queden aspectes com ara el trànsit, amb un 8,9%, treball i condicions laborals, amb un 6,7% i el transport públic, amb un 6%.

En relació amb el perfil dels enquestats, en el cas del preu de l’habitatge són els joves d’entre 25 i 39 anys els qui en major proporció assenyalen aquesta problemàtica (47%), seguit de les persones d’entre 40 i 54 anys (39%) i els de 55 o més (22%). Quant als joves d’entre 18 i 24, en el 20,5% dels casos apunten al preu de l’habitatge com a un aspecte a millorar, mentre que respecte a l’àmbit laboral, les persones desocupades i els treballadors del sector de la indústria són el qui més assenyalen aquesta problemàtica, amb un 54% i un 52%, respectivament.

Pel que fa als salaris, ja que en l’aspecte de les pensions i prestacions no hi ha diferències significatives en les variables sociodemogràfiques,  les persones d’entre 25 i 39 anys i les d’entre 40 i 54 són les que apunten en major proporció aquesta problemàtica, amb un 19% en els dos casos, mentre que en relació amb l’ocupació, són els treballadors menys qualificats els qui la citen en més ocasions.

Així mateix, i en el cas concret de la problemàtica del preu de l’habitatge i de les polítiques socials, prestacions i pensions, Micó va destacar el fet que no només són els aspectes que encapçalen la llista quan es demana als enquestats pels aspectes a millorar, sinó que ho fan també quan se’ls demana directament per aquells problemes que els afecten personalment. D’aquesta manera, el 13% dels enquestats assegura que la qüestió del preu de l’habitatge els afecta personalment, mentre que en el cas de les prestacions i pensions aquest percentatge es redueix fins al 5,1%. Per darrere hi hauria el trànsit (3,8%), el medi ambient (3,7%), infraestructures i equipaments (3,5%) i salaris (3,1%).

D’altra banda, l’Observatori fa tot un seguit de preguntes en relació amb l’habitatge que ja es van incloure en l’Observatori corresponent al segon semestre del 2020. Així, el 61% dels enquestats assegura que viu en un habitatge de lloguer, un 22% en un de propietat ja pagat, un 14% està pagant una hipoteca, el 0,7% lloga una habitació en un pis compartit mentre que l’1,8% restant respon a d’altres casuístiques com viure amb els pares per exemple, unes xifres “molt similars” a les obtingudes el 2020, tal com va apuntar el director del CRES.

Pel que fa al percentatge d’ingressos familiars que es destinen a pagar l’habitatge, el 39,5% dels enquestats assegura que hi dedica entre un 30% i un 49%, un 22% diu destinar-hi un 50% o més i el 21,1% manté que el pagament de l’habitatge li suposa menys del 30% dels ingressos mensuals.

El 45,5% veu la situació econòmica regular

El 45,5% dels enquestats pel CRES considera regular la situació econòmica general del país, el 29,2% manté que és dolenta o molt dolenta i únicament el 23,3% assegura que és bona o molt bona. Tot i aquesta disparitat, el 79% de les persones interpel·lades coincideixen a afirmar que la situació és pitjor que abans de la pandèmia, mentre que un 13,5% considera que és igual i únicament el 4,5% la veu millor.

Precisament, el 42% dels enquestats que afirma que la situació és pitjor que fa un any pensa que es trigarà 2 o 3 anys a arribar als nivells que hi havia abans de la Covid-19, un 22,5% creu que se’n necessitaran 4 o 5, un 11% més de 5 i únicament el 9% considera que es recuperarà els ni-vells abans de dos anys.

Quant se’ls demana per la seva situació econòmica particular, fins a un 43,9% dels enquestats manté que és bona, un 40,9% diu que és regular i només un 11,5% assegura que és dolenta o molt dolenta i un 3,5% diu ser molt bona. En relació amb la pandèmia, el 60,7% dels enquestats manifesta que la seva situació està igual que abans de la Covid, tres punts menys que a l’anterior enquesta, un 31% que ha empitjorat i un 8,3% afirma que ha millorat.

Habitatge
pensions
salaris
preocupacions
observatori

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I menjar, i viure, arribar a final de mes... pero es clar, des dels seus xalets de la muntanya poc els hi importem els currants a l'èlit! L'important ara es que els youtubers, bikers i ..."·ers" es trobin a gust al país. La resta només a patir i treballar sense qualitat de vida! Quina llàstima...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte