Diari digital d'Andorra Bondia
L’Observatori del CRES del primer semestre del 2021 ha inclòs un apartat específic sobre salut mental.
L’Observatori del CRES del primer semestre del 2021 ha inclòs un apartat específic sobre salut mental.

Fins al 34% dels ciutadans tindria “casos” d’ansietat o depressió


Escrit per: 
M.S. / Foto: BonDia

Fins a un 34% dels enquestats pel CRES en l’Observatori del primer semestre de l’any serien “casos probables” d’ansietat o depressió, segons les dades fetes públiques ahir pel director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, que va explicar que, a petició del ministeri de Salut, es va incloure en l’Observatori el test de l’escala d’ansietat i l’escala de depressió de Goldberg, que si bé “no serveix per diagnosticar”, va deixar clar que sí que permet “detectar casos probables”.

Concretament, el 15% dels enquestats seria un cas probable tant d’ansietat com de depressió, un 13% ho seria únicament d’ansietat i un 6% de depressió, mentre que el 66% no es classifiquen com a casos probables en cap de les dues escales.

En el cas concret del 21% dels enquestats que han experimentat quatre o més símptomes de l’escala d’ansietat i per tant se’ls considera possibles casos, Micó va detallar que ho diuen en major proporció les dones (31%) que els homes (11%), així com aquelles persones entre 25 i 54 anys, les que tenen estudis primaris no acabats, estudis primaris o secundaris bàsics i les que estan de baixa o a l’atur i els treballadors no qualificats.

Quant al 28% d’enquestats que ha experimentat dos o més dels símptomes de l’escala de depressió i que es consideren per tant casos probables, hi ha més dones (39%) que homes (17%), les persones entre 18 i 24 anys i les de 35 a 44, les que estan de baixa o a l’atur i treballadors no qualificats.

Malgrat que l’absència de dades comparatives, en ser el primer cop que es feia aquest test en el marc de l’Observatori, fa “impossible” poder determinar fins a quin grau la salut mental dels ciutadans pot haver empitjorat o no arran de la pandèmia, com va remarcar Micó, sí que l’informe posa de manifest que un 7% dels enquestats afirma haver estat en tractament amb un psicòleg o psiquiatre a partir de la pandèmia. En aquest cas, hi ha també més dones (10%) que homes (4%) que han estat en tractament i també ho diuen en major proporció els joves d’entre 18 i 24 anys (15%), les persones que estan de baixa i els estudiants.

Ja des d’un vessant més genèric, i interpel·lats sobre el seu estat de salut, el 81% dels enquestats considera que és bo o molt bo, un 14% el qualifica de regular i únicament el 4% assegura que és dolent o molt dolent, mentre que en relació amb la Covid, el 77% dels enquestats diu que no l’ha passat enfront del 19% que l’han passat i han estat diagnosticats amb una prova PCR.

D’altra banda, l’Observatori inclou una sèrie de qüestions en relació amb la vacuna contra la Covid. Així, únicament el 14% dels enquestats manifesten que no estan disposats a vacunar-se, un percentatge que, com va recordar Micó, el novembre del 2020 era del 60%. Quant a la confiança que generen els vaccins, el 53,7% assegura que totes les vacunes li generen la mateixa confiança, mentre que el 41,5% expressa dubtes sobre  alguns dels vaccins. Quan se’ls demana directament per la que genera menys confiança, un 62,3% dels que havien respost que no confiaven en totes les vacunes apunta AstraZeneca, mentre que fins a un 26,2% afirma que cap de les vacunes li transmet confiança.

Fins al 34%
ciutadans
tindria
“casos”
d’ansietat
depressió

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

apa, a naturlandia a córrer davant d'un ós, ja veuras com desapareix la depressió i a sobre recuperem el parc naturista, que amb la quantitat de gent depressistica que hi ha, segur que revifa la caixa del parc

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte