Diari digital d'Andorra Bondia
El pas de vianants està situat a l'avinguda Meritxell amb carrer Dr. Molines.
El pas de vianants està situat a l'avinguda Meritxell amb carrer Dr. Molines.
La pintada del pas de vianants a l’avinguda Meritxell d’aquesta tarda ha durat poc més d’una hora.
La pintada del pas de vianants a l’avinguda Meritxell d’aquesta tarda ha durat poc més d’una hora.

Pas de vianants, marca LGTBI



Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana / Vídeo: M. P. A.

“Per nosaltres és un dia històric perquè és el primer pas de vianants a Andorra amb la bandera LGTBI i és un símbol de visibilitat i de suport de les institucions públiques.” Aquestes han estat aquesta tarda les primeres paraules de la presidenta de l’associació Diversand, Rocío Soler, mentre esperàvem que s’assequés la pintura de les primeres quatre franges del pas de vianants situat a l’avinguda Meritxell amb el carrer Dr. Molines. La transformació del pas ha començat a les quatre de la tarda i ha acabat poc després de les cinc. Dues agents de circulació donaven pas a vianants i vehicles mentre dos operaris de Multiserveis Co-príncep realitzaven amb paciència la seva feina. 

Les famílies de l’associació que hi han participat s’ho miraven amb expectació i il·lusió. Una il·lusió que Soler ha volgut transmetre en tot moment. “Ens fa molta il·lusió que sigui en un lloc visible i que ho hàgim pogut incloure en l’agenda del Pride d’aquest any”. I és que tot just aquesta acció, confirmada aquest mateix matí, ha estat la primera de tot un seguit que es desenvoluparan els pròxims dies per celebrar el Dia internacional de l’orgull LGTBI que se celebra el 28 de juny. Ja fa un temps que ho havien demanat al servei de Circulació del Comú d’Andorra la Vella, que va acollir la petició molt bé. El que han hagut de negociar és la ubicació del pas, que havia de tenir sis pastilles per poder pintar tots els colors de la bandera. Finalment, el lloc escollit els ha agradat molt perquè el pas està situat en un carrer molt cèntric i molt comercial. “No és res de l’altre món”, ha reconegut Soler, ja que aquesta iniciativa  s’ha portat a terme des de fa temps a moltes ciutats d’arreu del món. A més, considera que aquesta és la primera de moltes altres que han de fer visible el col·lectiu al Principat. Això sí, els hauria agradat que el Comú es fes present, però entenen que aquests dies hi ha moltes activitats i per a ells “l’important és que ho hem pogut fer”. 

Soler considera que tot i que es va avançant en el reconeixement dels drets del col·lectiu LGTBI, “encara hi ha molt a fer”. Ha insistit que cal posar el focus en l’educació en diversitat, la integració i la prevenció de l’assetjament. A nivell legal, hi ha un buit pel que fa al col·lectiu trans. Per això, ha reivindicat el reconeixement del canvi de nom i de gènere. Sembla que al Codi de família es tindrà en compte el canvi de nom i de gènere. I és que anar amb una documentació on consta un nom i una foto que no corresponen a la realitat “vulnera la intimitat de la persona, que ha d’anar explicant a tot arreu que és una persona trans i que per això la documentació no correspon”, ha dit. A més, “l’exposa a situacions incòmodes i de violència”. Al seu parer, és fonamental sensibilitzar la ciutadania perquè així “els polítics hi respondran”. Per això insisteixen a treballar l’educació i la visibilització. “Tot va lligat”.

De cara al futur, Diversand té un munt de projectes. Es centraran sobretot en les  formacions a infants i joves als centres educatius. També en volen fer d’adreçades als periodistes. Creuen que som clau a l’hora de transmetre la informació i amb quin llenguatge ho fem. “La nostra idea és formar tota la societat perquè hi ha molt desconeixement i estereotips”, ha remarcat Soler.

L’acte central festiu del Dia de l’orgull serà diumenge a les 19 hores a la plaça Coprínceps, a Escaldes-Engordany. Consistirà en la lectura d’un manifest i del conte No em dic Pol, em dic Sara. Dilluns oferiran una sessió de formació en matèria d’identitat de gènere a polítics del Consell General i càrrecs públics de Govern a La Llacuna “perquè si han de legislar han de tenir la informació i la formació”, ha dit Soler.

Un cop pintades totes les bandes del pas de vianants amb els colors del col·lectiu LGTBI, els participants han aplaudit els treballadors que ho van fer possible. Ara són més visibles en un indret molt concorregut i al descobert. 

pas de vianants
LGTBI

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Ara haurien de fer l'esforç a les escoles i donar una educació sexual com cal. Viu i deixa viure!
Aixó no va en contra de la normativa? i si hi ha algún accident?
Massa postuireig hem sembla a mi, si ni tan sols deixen abortar les dones en aquest país... ara vindra el bisbe a tirar-li de les orelles a algú!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte