Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l'escola francesa de la Massana.
Vista de l'escola francesa de la Massana.

Brot de Covid amb 10 positius a l'escola francesa de la Massana


Escrit per: 
M. P. / M. S. C / M. S. / Foto: Facundo Santana

L’aparició de fins a 10 casos positius de coronavirus a l’escola francesa de maternal i primera ensenyança de la Massana ha obligat a confinar tota una aula, a excepció d’aquells alumnes que tenien anticossos per haver passat la malaltia. El brot afecta el nivell CE2 i segons s'ha confirmat des del Govern els escolars són de quatre classes diferents. Així, una d'elles, com s'ha dit, està totalment confinada, mentre que a la resta hi ha un aïllament parcial. 

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, ho ha confirmat en una entrevista al programa La Rèplica d'ATV i ha explicat que el brot es va detectar a partir del positiu d'una docent i del seu "fill o filla". Arran d'aquest fet es va fer el cribratge pertinent i s'han detectat fins a 10 contagis. Vilarrubla, però, ha destacat que "sortosament són asimptomàtics" per tant, "no hi ha ningú passant-ho malament". De fet, des de l'Associació de Pares (APA) del centre, han indicat que de sis positius, quatre es van infectar en ser contacte dels progenitors. Així van ser les mateixes famílies les que van trucar l’entitat avisant que eren positius de Covid-19 i que procedirien a fer la prova als fills. Un cop realitzada, aquesta va donar positiva. 

A banda de la incidència a l'escola massanenca, hi ha una aula més amb algun alumne aïllat i 3 classes sota vigilància passiva.

El petit brot ha aparegut en un moment de clara tendència a la baixa pel que fa a la incidència de la Covid al país. En les darreres 24 hores, el ministeri de Salut ha notificat 4 positius, per la qual cosa des de l'inici de la pandèmia s'acumulen 13.877 casos. Segons les xifres facilitades pel Govern, ahir es van donar 6 altes i hi havia 13.694 persones que s'han curat de la malaltia. Tot plegat ha comportat que els casos actius es redueixin de dos i se situin en 56, una situació que no es veia des de finals del mes de juliol de l'any passat.

Curs que ve
La ministra ha tornat a insistir que de cara al curs que ve es plantegen tres escenaris diferents: el pitjor, mantenir la situació actual, amb grups bombolla per grup-classe, ús de mascareta, distàncies i tota la resta de protocols. En segon lloc, un escenari més relaxat amb grups bombolla però potser de tot el curs, no per classes, de manera que es permetria més intereacció i convivència que "ens ho demanen molt", i la mascareta només seria obligatòria en alguns espais. Per últim i el més optimista, comportaria la màxima normalitzaicó, "tornar a la vida d'abans de la pandèmia". Tot dependrà, ha indicat, de la situació del virus al setembre, però no ha amagat que una de les prioritats seria poder deixar d'utilitzar la mascareta, ja que ha admès que ha tingut repercussió en l'aprenentatge. "Sabem que anar sense mascareta és molt més beneficiós per a l'aprenentatge, per a la relació i l'expressió", ha afirmat.

Tampoc està clar si es repetirà l'estratègia de cribrates abans i durant el curs, una qüestió que ha deixat en mans del ministeri de Salut, apuntant que també caldrà tenir present la vacunació per prendre decisions.

Entre un 5% i un 8,5% dels pares amb fills menors afirmen que la pandèmia ha tingut efectes positius 

Entre un 5% i un 8,5% dels pares amb fills menors consideren que la pandèmia ha tingut efectes positius en els seus fills. Així es desprèn si més no dels resultats de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) corresponent al primer semestre on s’ha demanat al 35% dels enquestats que tenen algun fill menor d’edat per si aquest període havia tingut efectes o no i si aquests eren positius o negatius per als seus fills en àmbits com l’activitat física, la qualitat del son, els hàbits alimentaris, el benestar psicològic i l’estat de salut en general. Així, fins a un 8,5% dels enquestats manifesta que la pandèmia ha tingut efectes positius per als seus fills quant als hàbits d’alimentació, un 7% diu el mateix respecte a l’activitat física, un 6,8% sobre la salut en general, el 6,1% respecte a la qualitat del son i un 4,8% sobre l’estat psicològic i anímic de l’infant.

La gran majoria dels enquestats, però, posa de manifest que la pandèmia no ha tingut cap efecte sobre els seus fills menors, si bé en percentatges diferents en funció dels àmbits. Així, el 52,9% assegura que aquest període no ha tingut cap efecte quant a l’activitat física del menor, un 63,8% diu el mateix respecte a l’estat psicològic i un 76,2% respecte a la qualitat del son. Pel que fa a l’estat de salut en general i als hàbits d’alimentació, els que afirmen que la pandèmia no ha tingut cap efecte en els seus fills superen el 80%. Per contra, un 39% diu que la pandèmia ha afectat els fills quant a activitat física, un 30,7% respecte a l’estat psicològic, un 17% quant a la qualitat del son, l’11% en relació amb la salut en general i un 8,6% pel que fa als hàbits d’alimentació.

Andorra
covid
positius
actius
juliol
coronavirus
escola
francesa
Massana
brot

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Sort que l'han detectat a temps! I no serà l'últim aquest estiu, la gent s'està relaxant massa i aixó no ha acabat...
I ara arribarà la Delta, no ens podem relaxar tant tenint en compte que el virus no para de mutar :(
Ha de ser una estrategia global, si no no ens en sortirem ni amb les vacunes!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte