Diari digital d'Andorra Bondia
 Un moment de la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Afers Europeus, Landry Riba, aquest dilluns.
Un moment de la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Afers Europeus, Landry Riba, aquest dilluns.

L’acord estendrà el tracte reservat a espanyols, francesos i portuguesos


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, han reiterat aquest dilluns a preguntes de la ciutadania que el sistema de control de fluxos migratoris de Liechtenstein és al que s’aspira en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (EU). Segons ha precisat Riba, la proposta ja feta pel Principat a Brussel·les permetria a Andorra mantenir les autoritzacions de residència i treball i alhora “certes quotes”, al mateix temps que faria extensiu a tots els nacionals dels països de la Unió el tractament que avui en dia es reserva als nacionals espanyols, francesos i portuguesos. 

En la intervenció a través d’Andorra Televisió que ha tingut lloc aquest dilluns per respondre als neguits de la població sobre la negociació, Espot ha posat en relleu que un cop l’acord estigui en vigor “es podrà viure, treballar i estudiar” a la resta de països de la Unió “amb un passaport andorrà”, motiu pel qual “ja no serà necessari tenir cap altra nacionalitat”. Així quedava resposta una pregunta sobre l’aprovació de la doble nacionalitat, que tal com ha recordat el cap de Govern està regulada per la Constitució i per tant no pot ser modificada per aquest acord. 

Espot i Riba han dedicat esforços a explicar els avantatges que suposarà l’acord d’associació amb la UE per a Andorra. El principal, atraure la inversió estrangera tan necessària per a la diversificació de l’economia i la creació de llocs de treball. Però haver estat membre de la Unió també hauria ajudat el Principat a superar amb una “situació més còmoda” la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus, ha afegit Riba. D’una banda hi ha l’accés als mecanismes de finançament i de l’altra la necessitat d’atraure projectes “d’alt valor afegit” per a una “recuperació ràpida”, una fita que “sense l’acord d’associació és extremadament complicat”, ha advertit Riba, que ha reiterat que “la crisi ha afegit un component d’urgència”. El que no ha pogut assegurar, com bé s’ha vist en aquesta crisi, és el manteniment de la circulació a través de les fronteres en una situació com la viscuda pel SARS-CoV-2.

Altres avantatges fan referència a la cobertura sanitària en altres països de la UE. El secretari d’Estat d’Afers Europeus ha detallat que en cas de viatjar o treballar en un Estat membre els andorrans podran gaudir de les mateixes prestacions sanitàries que els nacionals d’aquell país gràcies a la targeta d’assegurança de malaltia europea. 

Pel que fa als joves, Riba ha exposat que els estudiants universitaris en d’altres països de la Unió Europea seran uns dels principals beneficiaris de l’acord, ja que tindran el mateix tracte quan es desplacen, resideixen o estudien en qualsevol d’aquests estats. A més, donarà accés a beques, com ara el programa Erasmus. 

Més enllà de les bondats de l’acord, Espot ha acceptat que portarà alguns inconvenients. El principal és el cost que pot suposar traslladar el cabal comunitari que es desprèn de les quatre llibertats a l’ordenament jurídic andorrà. Amb tot, s'ha tornat a referir a Liechtenstein per explicar que aquest país ha fet d’aquest problema una oportunitat per modernitzar l’estructura de l’Administració.

Cap augment d’impostos

Entre les preguntes que els ciutadans han fet arribar al Govern, una quarantena, el cap de l’Executiu ha esta contundent a l’hora d’assegurar que l’acord d’associació no obligarà el Principat a augmentar impostos. “La fiscalitat va quedar exclosa del mandat de negociació i Andorra serà lliure de decidir si augmenta o rebaixa els impostos”, ha dit Espot, que ha recordat que malgrat assumir la lliure circulació de mercaderies el Principat no serà part del territori duaner de la Unió Europea. Per tant, els residents podran continuar sol·licitant la devolució de l’IVA a la frontera.

Entre les preguntes també s'ha qüestionat si el Govern convocaria eleccions en cas que el poble rebutgés l’acord en el referèndum. Aquests termes no es poden preveure, ha observat Espot, que ha remarcat, però, que l’Executiu no es posa en aquesta tessitura. Així s'ha mostrat confiat que l’acord serà refrendat per la ciutadania i ha anunciat que defensarà a “capa i espasa” les oportunitats que brinda. De fet, ha advertit que si s’imposés un no a la consulta, “s’obriria un escenari altament incert”, ja que s’estaria renunciant a la diversificació, a noves fonts de riquesa, a l’accés a noves fonts de finançament i programes europeus. 

També ha dedicat paraules als efectes que ha tingut l’acord polític de tots els grups parlamentaris sobre l’acord d’associació en l’altra part de la negociació. Amb aquest acord, ha declarat,  “la nostra força negociadora a Brussel·les es veu reforçada” i “les nostres posicions són més ben escoltades”.

 

 

 

 

 

acord d'associació
ue
immigració
quotes

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

No queremos palabras queremos saber lo que se está negociando y ver todos los documentos del acuerdo de asociacion de la EU que se lo enseñen a la ciudadanía pero eso no lo enseñan haber si es verdad lo que están contando
De lo dolent millor no en parlem
Massa secretisme i poca transparència, ens tracten com titelles,. és per aixó que la població tenim neguits, si no estariem ben tranquils. Tenim el que hem triat a les eleccions i així ens va...
Massa xerrar i encara estem sense codi QR! Vergonya!
Ja era hora de que ens poguem moure, viure etc amb un passaport andorrà per la UE, ja que fins ara semblava més decoratiu que util!
Si ja volien ficar més impostos als carburants, ja veurem més endavant si es veritat o no que pujaran els impostos...no m'ho crec ni somiant!
Vamoooos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte