Diari digital d'Andorra Bondia
Xabier Ajona en la presentació de Naturland.
Xabier Ajona en la presentació de Naturland.

Naturland vol esdevenir el centre d’activitats ‘outdoor’ dels Pirineus



Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Naturland agafa el relleu de Naturlandia i comença a caminar fugint de la imatge “d’un parc d’atraccions infantil”. Fins ara, ha explicat el director de la instal·lació Xabier Ajona, “no hi havia un concepte clar del que era Naturlandia”, però des d’avui la definició és clara: “Naturland vol ser el centre d’activitats outdoor dels Pirineus”. Ajona ha remarcat que “nosaltres som especialistes en outdoor, som especialistes en activitats a la muntanya i en això és en el que treballarem”. Un canvi radical que ha d’encetar una nova etapa que deixi enrere els fracassos acumulats fins a l’actualitat. De fet, el mateix cònsol major, Josep Majoral, ha remarcat a l’inici de la presentació que “després d’un any de l’arribada de la nova direcció, les coses es comencen a endreçar”, i és que tot i que “la imatge és important, el més important és el full de ruta. I Naturland avui sí que té les coses clares”.

Ajona ha assenyalat que “no presentem senzillament un canvi de nom, no és treure dues lletres i ja està”. La reestructuració i renovació de la imatge i el nom han de servir per deixar clar que s’és “muntanya i bosc”, alhora que s’engega una nova política de comunicació per atraure visitants forans, però també perquè el parc es conegui més dins de les fronteres andorranes. Entre les febleses acumulades, una imatge que “estava deteriorada i era poc identificable”, la dispersió d’activitats en dues cotes sense un caràcter marcat, la percepció d’un parc d’atraccions infantils que en realitat tenia poca oferta per als més petits i una oferta pensada tan sols per passar un sol dia a la instal·lació. Tot d’elements que es modificaran per complet. A la cota 1.600 s’aposta per “instal·lacions que reprodueixin les emocions de què podem gaudir a la natura”, però en un entorn controlat i de “seguretat absoluta”. En canvi, a la cota 2.000 hi haurà una “visió més tradicionalista” de les activitats de muntanya i que tindran un caire més esportiu. L’objectiu a llarg termini, però, és que “progressivament es connectin les dues cotes, que la gent trobi una homogeneïtzació”.

Novetats
La nova oferta serà accessible des de demà i entre les novetats per aquest estiu a la cota 1.600 en destaca la posada en marxa del circuit de SwinCar, uns vehicles elèctrics de quatre rodes amb els quals es podrà moure per un itinerari tancat i abalisat. També s’ha configurat un espai per als més petits, el Naturkids, que concentra diverses activitats, com una tirolina de 22 metres adaptada a la seva mida, llits elàstics i dos circuits de motos elèctriques. Igualment s’ha creat un nou circuit per a buggies i es vol potenciar l’alberg que compta amb 115 llits, ja sigui amb colònies, estades esportives o fins i tot activitats d’equip d’empreses.

A la cota 2.000 s’hi posa en marxa el NaturlandBike Center, que compta amb cinc itineraris i diverses zones d’entrenament adequades a tots els nivells i edats. Ajona ha remarcat que “no neix amb cap objectiu de solapar-nos amb l’oferta de Pal-Arinsal, sinó de completar-la”, i no ha descartat comercialitzar productes conjunts. A més, hi haurà un servei permanent de manteniment dels itineraris, d’assistència mecànica i de primers auxilis. Paral·lelament s’ha creat una nova botiga on s’hi podrà trobar roba tècnica esportiva, marxandatge del parc i materials de ciclisme. A la mateixa instal·lació hi haurà un punt mecànic exprés BTT, un rentador i un espai de càrrega de bicis elèctriques.

Pel que fa al Prat de Conangle, serà d’accés gratuït però s’hi podran fer activitats de pagament: la ruta circular guiada Secrets del Bosc pel Camí dels antics oficis, la visita a l’aula de natura, la granja, el tir amb arc i un itinerari de BTT d’iniciació. A més, s’hi podrà trobar un centre eqüestre. “Teníem molt clar que ho volíem desenvolupar”, ha afirmat Ajona, apuntant que la voluntat és que fins i tot s’hi puguin arribar a llogar boxs “per a qui vulgui venir a fer una estada d’una setmana amb el seu cavall i allotjar-se a la borda. Creiem que té molt futur”.
Una altra de les novetats seran les rutes de senderisme guiades als búnquers de la Guerra Civil espanyola, al pic Negre i al refugi de Pimes.

A la recerca d’un transport d’accés
Xabier Ajona ha explicat que s’estan analitzant “diversos sistemes de transport” per millorar la connexió entre Sant Julià i el parc, fins a la cota 2.000. Tot i no concretar-ne cap, ha indicat que s’han mirat opcions de mobilitat elèctrica o transport públic i col·lectiu, “però no ho tenim definit”. Sí que ha descartat, en canvi, l’opció que s’havia apuntat fa anys d’un telefèric o telecabina, adduint que la situació financera ho fa del tot inviable, ja que costaria entre 15 i 20 milions.

Sense aportació comunal en 5 anys
El projecte que la nova direcció de Naturland ha presentat al Comú preveu que en un termini de 4 o 5 anys com a molt la societat sigui “totalment autònoma”. És a dir, que no sigui necessària l’aportació econòmica comunal que es fa actualment. La idea és que les aportacions es vagin reduint de mica en mica i alhora que arribin els números verds a Camprabassa. El procés serà progressiu per tenir capacitat inversora.

Andorra
Naturland
Ajona
marca
Centre
activitats
outdoor
Pirineus

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tan debó els hiu funcioni aquest cop. Qualsevol iniciativa amb èxit ens serveix a tots, així que molta sort en aquesta nova etapa!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte