Diari digital d'Andorra Bondia
El mirador solar de Tristaina, aquest matí.
El mirador solar de Tristaina, aquest matí.
Vista panoràmica del mirador solar de Tristaina, aquest matí.
Vista panoràmica del mirador solar de Tristaina, aquest matí.
El mirador solar de Tristaina s'ha presentat aquest matí.
El mirador solar de Tristaina s'ha presentat aquest matí.
Vistes des del mirador solar de Tristaina, aquest matí.
Vistes des del mirador solar de Tristaina, aquest matí.
El mirador solar ofereix vistes panoràmiques dels llacs de Tristaina i la Pica d’Estats.
El mirador solar ofereix vistes panoràmiques dels llacs de Tristaina i la Pica d’Estats.

Arcalís estrena un mirador solar per assolir un 25% de facturació a l’estiu



Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana / Vídeo: Grandvalira Resorts

“L’objectiu d’aquesta estació [Ordino Arcalís] és fer el 25% de la facturació a l’estiu, tot i que hi ha poques estacions que ho aconsegueixen”. I per aconseguir-ho, Grandvalira Resorts complementa la seva oferta turística amb el nou mirador solar de Tristaina que s'ha presentat aquest matí. Així ho ha explicat el seu president, Joan Viladomat, qui ha afegit que “amb el telecabina ja funcionava molt bé l’estació i amb el mirador encara ho farà més”. El projecte va sorgir al 2018 i està inspirat sobretot en els miradors aeris del nord de Noruega. Però no només, ja que segons ha afirmat per acabar d’arrodonir la infraestructura durant aquests anys han visitat diversos països que en tenen. 

El mirador solar està situat a 2.700 metres d’altitud, té unes vistes panoràmiques de 360 graus i ofereix al visitant una nova perspectiva del circ glacial de Tristaina i els tres llacs. El cost de la instal·lació ha estat de 400.000 euros i es va muntar en cinc setmanes “de feina estricta”. Viladomat ha detallat que a causa de la crisi provocada per la pandèmia, “el ferro estava molt barat, i l’estructura l’hem comprat a meitat de preu”. Una estructura de 32 tones de ferro que té 25 metres de diàmetre i 75 de perímetre, que pot suportar fins a tres metres de neu i ràfegues de vent de fins a 140 km/h i que va arribar desmuntada des de Polinyà amb totes les peces, fins les més petites, numerades. Es va començar a muntar el passat 28 de maig i va requerir d’una vuitantena de viatges amb helicòpter per transportar totes les peces. 

Els autors del projecte, l’arquitecte Toni Riberaygua i l’enginyer civil Sergi Riba, han explicat que han dissenyat l’estructura procurant que tingués “el menor impacte en el medi”. Igualment, han revelat que el mirador és un tribut al concepte d’Arcalís com a muntanya solar i de fet l’estructura esfèrica és un rellotge solar. Així mateix, han posat en relleu la complexitat de la instal·lació tenint en compte l’alçada i les inclemències meteorològiques.

Qualitat i diversificació
“El que ens interessa és que la gent vingui a Andorra i que s’hi estigui com més nits millor”, ha subratllat el president de Grandvalira, de manera que en línia amb el que propugna el ministeri de Turisme volen col·laborar per aconseguir que cada vegada més els excursionistes es transformin en turistes.  

Per la seva banda, el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha assenyalat que el nou mirador “és un exemple concret del que fan les estacions per fomentar la temporada d’estiu”. I respon a una aposta per la “diversificació”. També ha destacat que es tracta d’un element “molt ben integrat a la natura i fomenta que els turistes puguin gaudir de la natura després d’aquest temps de pandèmia”. Al seu parer, és “una oferta complementària més per mostrar el producte marca Andorra”, sobretot pel que fa a la identificació del país amb la natura i la sostenibilitat. 
“Està molt ben pensat i aporta qualitat”, ha indicat. Una aposta per la qualitat que també ha fet extensiva al tipus de turisme que necessita el país. 

Així, ha apuntat que l’objectiu per aquesta temporada d’estiu és “incrementar la despesa mitjana dels turistes”, sense especificar, però, quina podria ser aquesta xifra de creixement. Això sí, ha remarcat que la perspectiva per a l’estiu és “bona”, afavorida per les diverses activitats organitzades. “Hi ha una bona previsió hotelera i esperem que es vagi incrementant”, ha declarat.

En la mateixa línia s'ha manifestat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, per a qui el mirador no només complementa l’oferta turística de la parròquia, sinó “del país de manera global”, ja que es tracta que els visitants “pernoctin el màxim de dies possible” a Andorra, ha insistit. A més a més, el cònsol ha emmarcat el projecte en la declaració d’Ordino com a reserva de la biosfera, una declaració que “s’ha fet esperar”, ha declarat. En aquest sentit, ha recordat que precisament els llacs de Tristaina són un dels paratges més visitats i concorreguts del Principat, i que ara amb aquest mirador tindran encara “més d’atractiu de cara al turisme”. Igualment, la nova instal·lació contribuirà a repartir l’afluència entre els llacs, ha fet notar.

També la cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, ha posat l’accent en la importància de l’estació d’Ordino Arcalís com l’element primordial de dinamització econòmica de la parròquia.  

Portes obertes, divendres
El nou mirador s’obrirà als visitants aquest divendres en una jornada de portes obertes que permetrà l’accés gratuït dels visitats al telecabina de Tristaina i al telecadira de Creussans. A partir de dissabte, el mirador serà gratuït per a la gent que pugi a peu, ha indicat Viladomat; ara bé, els qui agafin el telecabina i el telecadira hauran d’abonar l’entrada corresponent. 

arcalís
mirador solar
facturació
estiu

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Reserva de la biosfera.......amb 32 tones de ferro? Reserva de ferralla serà no?
Andorra el país de la ferralla, el ciment i la gespa de plàstic.... hem perdut el cap i ben aviat les nostres muntanyes!
Andorra, el país de la ferralla, el ciment i la gespa de plàstic! Ben aviat el país sense muntanyes!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte