Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, ha presentat el pla de transformació digital.
El secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, ha presentat el pla de transformació digital.

El Govern preveu que l’agència de ciberseguretat arrenqui el setembre


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Malgrat que no es preveu que la llei estigui enllestida fins a final d’any, l’executiu té previst crear i posar en marxa l’agència de ciberseguretat ja aquest mateix mes de setembre: un organisme “adscrit al ministeri competent amb Economia” però que es preveu que sigui “extern a l’Administració central”. 

Així ho ha avançat avui el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, que conjuntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, ha presentat el projecte de Transformació Digital d’Andorra davant el sector econòmic i social.

L’agència tindrà com a objectiu garantir la seguretat de totes les xarxes i serveis públics de l’administració, a la vegada que tindrà una vessant molt de conscienciació i de divulgació de consells de seguretat per empreses i ciutadans ja que “al final cada vegada que hi ha un incident de seguretat, o la gran majoria de les vegades, es deu a una manca de coneixement dels usuaris o dels propis professionals que es dediquen als sistemes d’informació o les TIC en general”, tal com ha apuntat Marquina.

El secretari d’Estat, que no ha descartat que l’agència de ciberseguretat és pogués acabar encabint en algun dels organismes ja existents, ha explicat que l’agència comptarà amb un centre de resposta d’incidents, que serà “un punt únic” en cas d’incidències de ciberseguretat i que també és un centre requerit per la normativa europea per a les col·laboracions internacionals amb ciberdelictes.

La voluntat és que l’organisme, que tot i arrencar el setembre fent ja alguna funció a nivell de divulgació haurà “d’anar creixent i disposant dels diferents serveis amb el pas del temps”, es posi en funcionament amb una persona que “és la que ha de construir el projecte”. En aquest sentit, Marquina, que ha dit que es farà un concurs, ha remarcat que els recursos en ciberseguretat “són escassos en general a nivell de tot el món” i per tant un dels reptes serà “aconseguir aquest talent, ja sigui de forma interna en la pròpia agència o a través d’aliances amb altres entitats privades que puguin tenir aquest talent sense necessitat de contractar-lo aquí a Andorra o fer-lo venir si no existeix”.

20 milions fins al 2024
Pel que fa al projecte de Transformació Digital d’Andorra, que inclou un total de 50 línies d’actuació desenvolupades en 131 accions concretes, el Govern preveu destinar per a la seva implementació 20,6 milions d’euros fins al 2024, un terç dels quals ja s’han executat o compromès entre el 2020 i el que portem d’any. En aquest sentit, Marquina ha detallat que per aquest any “hi ha planificades 63 iniciatives de les quals 46 ja estan en curs”.

Per la seva part, Espot, que ha posat novament com exemple en digitalització i “referent en el qual ens podem emmirallar” el cas d’Estònia, ha destacat que es tracta d’un programa “molt ambiciós” a la vegada que “un projecte cabdal per poder afrontar els grans reptes a mitjà i llarg termini que té Andorra”.

El cap de Govern ha admès que la qüestió de la digitalització és una de les “assignatures pendents” del país i que “cal afrontar sense dilacions”. En aquest sentit, i pel que fa a l’àmbit públic, ha recordat que únicament el 5% dels tràmits es poden fer en línia i que el nivell d’accés als serveis públics està limitat a l’horari presencial, i també ha reconegut que “els índexs de ciberseguretat global no són els òptims”. Pel que fa a l’àmbit privat, el cap de Govern ha recordat també les dades del darrer estudi de maduresa digital dut a terme per la consultora Iniced amb la col·laboració de MoraBanc i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, on es posa de manifest que fins a un 53% de les empreses no disposa d’un full de ruta per a la transformació digital.

Per aquest motiu, i perquè la transformació digital no només “ha de ser cosa de l’Administració” sinó que “ha d’implicar tothom”, entre les accions previstes al pla s’inclou un programa de suport a la digitalització de les empreses, que es posarà en marxa abans de final d’any. Es tracta, com ha precisat Marquina, d’“un programa que bàsicament tendirà a buscar un compromís per part de les empreses per efectuar unes auditories de situació que permetin, en funció dels sectors, determinar quins són els projectes més idonis a dur a terme, i aquest acompanyament en la selecció dels projectes i identificació de necessitats es farà conjuntament amb el suport del Govern”.

D’altra banda, i tot i no entrar al detall de totes les accions incloses al pla, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, sí ha fet unes pinzellades a algunes de les iniciatives realitzades o en curs en diferents àmbits. Així, quant a l’Administració, Marquina ha destacat l’anàlisi que s’ha dut a terme dels processos interns i la digitalització d’alguns tràmits externs que han permès guanyar temps per exemple en qüestions com la reserva de la denominació social o en la tramitació de la inversió estrangera o fins i tot que han suposat un estalvi econòmic com és el cas de la renovació de passaports, amb 2.000 euros menys al mes, o la renovació de cartes grogues i matrícules, on l’estalvi és de 2.700 euros al mes. I és que amb el projecte de transformació digital es busca potenciar la interoperabilitat de les dades i potenciar l’automatització de l’Administració, millorar l’experiència de la ciutadania i per agilitzar els processos empresarials. Marquina ha defensat els avantatges de la digitalització que són “eficiència, comoditat, agilitat, simplicitat per a empreses, per al ciutadà i per a qualsevol que vulgui venir a viure” al país.

Govern
preveu
l’agència de ciberseguretat
arrenqui
setembre

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Au va, no hem feu riure que encara anem amb un parepet "cutre" pel món per demostrar que estem vacunats...
Aixó són molts calers, espèro que sigui necessari, ja que hi ha moltes dificultats socials i humanes a resoldre abans d'invertir en més tecnologia. Ens quedarem sense gent al país per no ser realistes.
Public money, public code! El codi font de tota aplicació pagada amb diners públics hauria de ser públic de manera que puguem veure què es fa amb les nostres dades privades. Això és especialment important en quant a la propera app de salut que el Govern vol posar en marxa en breu.
Ben dit! Hem de saber cap a ón van els nostres diners!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte