Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó amb el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ahir al Consell General.
La ministra Sílvia Calvó amb el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ahir al Consell General.

Terceravia es desmarca i trenca el consens sobre la taxa de carboni


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Consell General va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la llei d’impostos especials, que crea la taxa de carboni, amb l’abstenció del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents que es va desmarcar així del consens assolit per totes les forces parlamentàries amb la Declaració de l’estat d’emergència climàtica, text que preveia la implantació d’aquesta taxa verda.

El conseller general de Terceravia Oliver Alis va justificar l’abstenció del seu grup en el fet que la taxa “afectarà la competitivitat del país”, així com també “per l’impacte negatiu que tindrà en la butxaca dels ciutadans”, a la vegada que es va mostrar en desacord que “s’implementi la taxa en aquest moment, marcat encara per la pandèmia de coronavirus”. Alis va recordar les dades de l’Observatori del CRES en el sentit que un 38% dels ciutadans tenen dificultats per arribar a final de mes i va demanar a l’executiu què diran a les famílies a qui la repercussió d’aquesta taxa “els minvarà més la capacitat de consum” i “no podran engegar la calefacció”.

Les manifestacions d’Alis van indignar la majoria i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que van retreure al parlamentari “la caricatura sobre l’impacte de la taxa sobre les famílies” amb la qual només es fa que “enganyar la ciutadania”. 

En aquesta línia, Calvó, que va recordar els avantatges que comportarà pels ciutadans la creació del fons verd amb els diners provinents d’aquesta taxa per exemple en el transport públic amb l’abonament mensual a 30 euros per a tot el país, va explicar que, en el cas del gasoil de calefacció, l’afectació per a les família de la taxa de cara al 2022 “serà de menys d’un cèntim per litre, és a dir de 4 euros l’any”. Quant als carburants de locomoció, i “sempre que el sector no absorbeixi cap part de la taxa i repercuteixi tot el preu al consumidor final”, l’afectació “serà d’un 3% més”.

Des del Partit Socialdemòcrata es va votar favorablement a la creació de la tasca tot i que des de la majoria es va rebutjar les reserves d’esmena que pretenien que no s’apliqués fins al primer de gener del 2023 en lloc del 2022 com està previst, després de l’esmena de la majoria en aquest sentit, i que fos el Govern qui dotés el fons verd en aquest període. El parlamentari Quim Miró va defensar aquest plantejament ja que “es donaria un marge de temps als distribuïdors per adaptar-se a l’espera que els països veïns apugin també el preu dels carburants”, tal com han anunciat.

El president del grup liberal, Ferran Costa, que va assegurar que la taxa no pretén “castigar a ningú sinó conscienciar que contaminar no pot sortir gratis”, va retreure als socialdemòcrates que volguessin ajornar fins a principis de 2023 l’aplicació de la taxa, i va recordar que “tots els grups van donar suport a la declaració d’emergència climàtica”.

Per la seva part, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, va destacar que amb l’aprovació del text el país assoleix “un triple compromís:  amb la comunitat internacional, amb el propi Consell General i les disposicions de la declaració d’emergència climàtica i el compromís moral com és la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic”.

Aval al pressupost extraordinari amb intercanvi de retrets per la manca previsió

La cambra parlamentària va aprovar el projecte de llei de pressupost extraordinari i d’actualització del pla d’equilibri financer del pressupost extraordinari, destinat al finançament de les despeses i als menyscaptes derivats de la situació d’emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2, després que la majoria rebutgés l’esmena a la totalitat presentada pels consellers de Terceravia, en un debat on des de l’oposició es va retreure al Govern “la poca prudència” a l’hora de fer previsions i la “lleugeresa” a l’hora de gestionar els diners públics”.

El president del grup de Terceravia, Josep Pintat, que va proposar la creació d’una taula amb totes les institucions per treballar conjuntament en el context econòmic actual marcat per la Covid-19, va lamentar que el punt de partida de la revisió pressupostària fos ja equivocat perquè pren de referència les dades del PIB del 2020 quan ja es disposa de les del primer trimestre d’enguany, on l’economia ha caigut un 9,3%. També va lamentar que no només no es compleixi la regla d’or sinó que l’incompliment sigui extensiu a totes les administracions.

El president del grup socialdemòcrata, Pere López, que va assegurar que “som aquí per la pèssima gestió dels diners públics i perquè els números no quadren”, va recordar al titular de Finances, Eric Jover, que en el debat del pressupost ja el va advertir que els comptes eren massa optimistes, i la prova “és que només han durat sis mesos”, i li va reclamar “més prudència”. Així mateix, López va criticar que l’endeutament contret per l’Estat sigui de 1.640 milions d’euros, fet que vol dir 21.000 euros per ciutadà.

El ministre, que va detallar les modificacions fetes als comptes que ja havia explicat en la compareixença davant la comissió i va insistir que el 2023 ja es complirà amb tots els criteris de la regla d’or, va retreure a López que volgués “crear confusió” amb l’endeutament, que va rebaixar a 1.400 milions, a la vegada que va recordar que l’executiu té capacitat per endeutar-se.

Des de la majoria es va defensar el pressupost extraordinari per continuar “estant al costat dels ciutadans i el teixit productiu”, uns comptes que “es revisaran sempre que faci falta”.

Pròrroga de les mesures

En la sessió, es va donar també el vistiplau a la petició d’autorització per prorrogar la facultat del Govern d’establir les restriccions i mesures previstes en la Llei qualificada de seguretat pública i la Llei general de sanitat per fer front a la pandèmia de la Covid-19, així com a la ratificació de l’acord amb França relatiu a l’exercici de les activitats professionals dels familiars del personal diplomàtic, consular, tècnic o administratiu de les missions oficials i a la proposta d’adhesió al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies de fauna i flora salvatges amenaçades.

Terceravia
desmarca
trenca
consens
sobre
taxa de carboni

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Els ciutadans estem farts de no arribar a final de mes. Viure a Andorra cada cop te menys avantatges. Podeu seguir carregant-vos el nostre país senyors amb l'excusa del canvi climàtic només feu que construïr i fer malbé el nostre paisatge, sou uns hipòcrites...falsos i mentiders i us creieu que som imbècils!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte