Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les intervencions del cos de bombers, ahir.
Una de les intervencions del cos de bombers, ahir.
Estat de la zona del Clot d'Emprivat a causa de la tempesta.
Estat de la zona del Clot d'Emprivat a causa de la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Estat del Parc Central per la tempesta.
Arbre caigut a la carretera de la Plana.
Arbre caigut a la carretera de la Plana.

Prop de 40 intervencions per la forta ventada de la nit de diumenge


Escrit per: 
Redacció / Fotos: M. P. / J. G. / BonDia

El cos de bombers va efectuar un total de 38 intervencions la nit de diumenge per la tempesta amb fortes ràfegues de vent que va provocar diversos danys arreu del país. Tal com ha informat aquesta tarda el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, 32 dels serveis van ser a Andorra la Vella, 4 a Escaldes-Engordany i 2 a Sant Julià de Lòria. Així mateix, ha explicat que el cos de policia va realitzar una vintena d’actuacions al llarg de la nit relacionades amb els talls de circulació que es van produir als llocs més afectats. Tot i els nombrosos danys materials a diferents punts del país, no hi va haver, però, cap afectació personal. 

Un dels punts amb més complicacions va ser la carretera que uneix la Plana i la urbanització Comella Park, que va estar tallada durant unes hores per la caiguda d’arbres. Ahir cap a les 6 del matí es va habilitar pas alternatiu a la zona i a hores d’ara efectius del COEX segueixen treballant-hi per netejar la calçada completament i restablir el pas habitual. En relació amb això, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha explicat que precisament a la zona de la Comella i també d’Engolasters hi havia més de 10 punts d’afectació per la caiguda d’arbres i de roques. “El COEX està treballant per intentar obrir al màxim aquesta xarxa viària els pròxims dies”, ha comentat. Una obertura que es podria efectuar a finals d’aquesta setmana “en una versió optimista”, tot i que no ho ha assegurat. De tota manera ha fet notar que “al tram que es mantindrà tancat no hi ha habitatges i per tant es pot treballar amb certa tranquil·litat”, a més “no hi ha una afectació real per a cap veí”. També es van haver de tallar parcialment trams de la CG-1, l’avinguda Mitjavila i l’avinguda d’Enclar d’Andorra la Vella i el carrer Consell d’Europa d’Escaldesy. Precisament, uns dels indrets que va merèixer atenció especial de bombers, policia i servei de circulació va ser la zona del Clot d’Emprivat, a Escaldes-Engordany, a causa del mobiliari urbà que va sortir literalment volant pels aires, papereres, contenidors i també elements de protecció de les torres que s’estan construint. De fet tota aquesta zona va quedar tallada al trànsit per precaució.

També els accessos a Fontaneda i Bixessarri es van haver de tallar per la caiguda d’arbres i  senyals de trànsit. En altres zones també van caure teules, parts de terrasses, xemeneies i rocs.

D’altra banda, avui durant el matí el COEX ha anat avaluant els marges de les carreteres per veure quines altres afectacions hi pot haver de cara al futur. I és que en alguns indrets la vegetació ha quedat força malmesa i encara ahir al matí hi havia zones on les destrosses causades per la tempesta eren ben visibles. “Hem fet un inventari dels llocs que presenten més riscos i aquesta setmana procedirem a desbrossar aquestes zones annexes”, ha indicat Filloy, com a mesura de prevenció davant d’un possible nou episodi de vent. 

Paral·lelament, el Govern realitza aquesta setmana feines de poda i regeneració d’un grup de salzes a Santa Coloma que havien quedat malmesos després de les fortes tempestes del mes de juny. Així, a demanda del Comú d’Andorra la Vella es durà a terme un sanejament de les capçades i de les branques ferides per tal de regenerar aquests arbres i reequilibrar-los.

De tota manera, segons Filloy ara no es tracta d’una qüestió de manteniment de la zona forestal, sinó d’uns episodis de tempestes “molt puntuals, d’una violència que no havíem constatat mai”. A més, ha afegit, són “molt intensos” i duren “molt poc temps”, però provoquen tots aquests danys. “No hem d’oblidar que estem en un entorn de muntanya, no hi ha seguretat al 100%”, ha exposat.

En relació amb les ràfegues de vent, Filloy ha informat que van arribar a ser de 102 km/h al Roc de Sant Pere i fins de 190 km/h a la zona del port d’Envalira. Per aquest motiu, des de Protecció Civil es va avisar a l’organització del Tour de França que no muntessin la sortida prevista per aquest dimecres fins ahir i no pas el mateix diumenge com estava previst.

tempesta
nit
ràfegues de vent
país

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Carai amb les tempestes aquest any, no són normals a Andorra aquestes ventades
A casa nostra va ser veritablement espectacular, va caure un arbre del costat com si no fos res!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte