Diari digital d'Andorra Bondia
La construcció suposa un 20% del PIB del país i més d’un 13% de la massa salarial.
La construcció suposa un 20% del PIB del país i més d’un 13% de la massa salarial.

Els constructors alerten de l’apujada de preus de les matèries primeres


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) alerta de la problemàtica existent en el sector de la construcció per l’encariment generalitzat dels costos de les matèries primeres principals. Així, materials com ara el coure, l’alumini, l’acer corrugat, el petroli o el betum per a mescla bituminosa s’han apujat entre un 56% i un 106%, amb la previsió que aquest augment de preus es prolongui durant tot el 2022. En paraules de la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau, “estem vivint una situació excepcional”. I és que, afegeix, “la recuperació de l’activitat ha comportat aquesta apujada generalitzada de costos de les matèries bàsiques i necessàries per a la construcció”. 

Dalmau fa notar que es tracta d’un increment en els preus que no té precedents i que es va iniciar el segon trimestre del 2020 provocat per la creixent demanda a causa de la reactivació de l’economia després de la pandèmia i per l’augment del transport marítim de mercaderies. Unes circumstàncies que estan impactant greument en la rendibilitat i competitivitat del sector, fet que posa en perill fins i tot la continuïtat de certs industrials o intervinents en el sector, que actualment està encapçalant la recuperació econòmica postpandèmia al Principat i que ha representat l’any 2020, prop d’un 20% del PIB de l’Estat i més d’un 13% de la massa salarial.

Segons la gerent de l’Acoda, l’augment dels costos de les matèries primeres provocada per “la ruptura d’estocs”, més la problemàtica afegida pels retards en els subministraments o la impossibilitat d’accés a certes matèries primeres està portant les empreses del sector a una situació tensa que es veu agreujada per la manca de mecanismes de revisió de preus en els contractes d’obres, tant en el sector públic com en el privat, la qual cosa posa en risc l’equilibri econòmic dels contractes. 

En aquest sentit, Dalmau assenyala que tot i que el sector es troba en un punt àlgid a nivell d’activitat, com que hi ha més demanda que oferta de matèries primeres els preus s’encareixen cada vegada més i “es fa difícil complir els terminis d’execució previstos en les contractacions que ja estan tancades i aparaulades”. 

Revisar contractes, vital
Així doncs, l’Acoda, igual que tots els seus homòlegs, considera molt rellevant analitzar les bases de la contractació de totes aquelles obres en curs, i estudiar mecanismes per introduir la revisió de preus així com la regulació de pròrrogues per al termini d’execució de les mateixes per manca d’avituallaments, donat que els proveïdors no poden garantir el subministrament i, en alguns casos, ni tan sols la fabricació de productes necessaris per a la realització de certs treballs, tant en l’àmbit de l’edificació com de l’obra civil. Dalmau explica que a hores d’ara “hi ha proveïdors que no poden confirmar quan lliuraran les comandes, de manera que no es poden tancar els preus perquè aquests canvien constantment”. 
Per aquest motiu, des de l’Acoda fan una crida que es pugui garantir la revisió de les clàusules dels contractes pel que fa a costos i terminis sobretot de cara al futur. Només així els contractistes podran continuar licitant sense posar en perill la viabilitat dels seus negocis assumint riscos globals i externs que no es troben recollits en les modalitats actuals de contractació.

Problemàtica europea 
Finalment, Dalmau recalca que  aquesta problemàtica no es dona només a Andorra, sinó que està present a tot Europa. És per això que l’Acoda s’alinea amb el que manifesta el comunicat fet públic per la Federació Europea de la Construcció (FIEC), que alerta d’aquesta situació a la Comissió Europea i sol·licita als estats membres la implementació de mesures per a la revisió de preus específics per als contractes d’obres ja adjudicats i no malmetre així la recuperació, tal com recull també la carta de l’Associació d’Empreses Constructores i Concessionàries d’Infraestructures (Seopan).

constructors
apujada
preus
matèries primeres
Comentaris: 1

Comentaris

Si el preu dels pisos es desmesurat, ara aquest problema afegit pot ser letal...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic