Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió del grup de treball transversal es va celebrar ahir al matí.
La reunió del grup de treball transversal es va celebrar ahir al matí.

Preocupació del sector turístic per la contracció de temporers a l’hivern


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: CEA

Els hotelers consideren que “anem tard” pel que fa a solucionar la manca de treballadors per aquest estiu i, en el cas de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) una de les seves principals preocupacions és què passarà amb la temporada d’hivern, donat que els temporers que tradicionalment venen d’Amèrica del sud “a dia d’avui” no podrien entrar a Espanya perquè molts estaran vacunats amb el vaccí rus, no aprovat encara per l’agència europea del medicament. Així ho va expressar ahir el seu director, Jordi Pujol. És una de les inquietuds que es van posar sobre la taula en la reunió del grup de treball que va tenir lloc ahir al matí a iniciativa de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i en la qual van prendre part tècnics de diferents ministeris, representants de la CEA i la Cambra de Comerç i de diferents associacions hoteleres i de comerciants, coordinats pel director del departament de Turisme, Sergi Nadal. 

Canvis normatius
De fet, la mateixa CEA té ja la mirada posada més enllà de l’estiu i va proposar una sèrie d’accions, que  podrien ajudar a solucionar la problemàtica de la manca de treballadors al país. Algunes de les quals són “velles”, com va reconèixer el seu gerent, Iago Andreu. Aquestes propostes passen per obrir unes quotes específiques de temporers d’estiu i flexibilitzar els requisits per als treballadors tant comunitaris com extracomunitaris, sempre “evitant el risc de precaritzar el mercat de treball intern”, va puntualitzar. Donar la possibilitat que els temporers puguin treballar en un sector i “fer hores extra”  i relaxar el requisit del temps d’experiència que han d’acreditar, així com explorar altres mercats de treballadors de l’est d’Europa, van ser altres de les propostes que per fer-se efectives comportarien modificacions normatives. 

Segons Pujol, en el fons la decisió sobre la modificació de  les lleis és “una decisió política” que pot ser “impopular” per al Govern. 

A llarg termini
Més a llarg termini, Andreu va explicar que en la trobada es va parlar de la necessitat de potenciar la formació dels joves en hoteleria i comerç, així com dels inscrits al Servei d’Ocupació. També es va reclamar “habitatge de lloguer assequible”; això sí, “no intervenint el mercat, sinó donant incentius als propietaris que optin per oferir aquest tipus de lloguer”. Igualment es va proposar potenciar el treball transfronterer. Pel que fa al transport públic, a més d’abaratir-ne el cost (mesura que entrarà en vigor l’1 de setembre amb l’abonament mensual a 30 euros) també es va incidir en la conveniència d’ampliar horaris i freqüències. 

La patronal és conscient que cap d’aquestes accions solucionarà la problemàtica per si sola, però valoren positivament haver-les pogut exposar i veuen en el Govern una bona predisposició per estudiar-les, va assenyalar Andreu. La directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra, Meritxell Cassi, va coincidir-hi: “el Govern està disposat a fer canvis” perquè la recerca de personal sigui “més efectiva i més fàcil”. 

El govern recull el guant
Nadal va mostrar la receptivitat del Govern per analitzar les demandes del sector, sobretot les relatives a promoure la formació i la revisió de les quotes. Cal tenir en compte que el departament de Turisme va demanar a principis de juliol quants llocs de treball faltaven al sector de l’hoteleria i van constatar que feien falta fins a 300. Per això mateix, va reconèixer que era complicat resoldre ara aquesta mancança de personal. Tot i així, va posar en relleu l’esforç dels empresaris per obrir els establiments hotelers. En relació amb això, va dir que a hores d’ara n’hi ha 129 d’oberts i 43 tancats, la mateixa xifra que l’estiu del  2019, va assegurar. També va afirmar que es treballarà amb els diferents ministeris per millorar l’efectivitat del Servei d’Ocupació. De tota manera va insistir que la manca de personal en aquests sectors també es dona en altres països. 

Finalment, i de cara a l’hivern, va declarar que “s’intentaran alleugerir els tràmits per contractar els treballadors temporers”. Al setembre, el grup de treball es tornarà a reunir i s’abordarà com afrontar l’hivern, va concloure Nadal. 

preocupació
sector turístic
contracció
temporers
hivern

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

Un dia un cap de sector de un centre d'esquí, em va dir " jo tindria tot temporers sudamericans i cualificats lo justet" Ell em va aclarir que pel tipo de turisme, estàvem sobrats,cobren poc, no reclamen ni protesten mai,dies dobles,triples,vacances etc etc, els pot fotre fora quan vols, si la temporada següent no els vols contractar, no hi ha problema i que els andorrans PROBLEMES, reclamen drets etc etc.
Es hora de treure el suc a la cimera iberoamericana, de nord a sud tots els de la cordillera andina via lliure per treballar a andorrà i sinó ni ha prou ja farem la cimera subsahariana
Si els polítics dels últims 30 anys de veritat hagesin treballat realment per el país en lloc de treballar per els seus propis interesos, els del germà, el cusi i el cunyat per agafar poltrona i beneficis ara no estaríem aixis. Porten desde la crisi del 2008 parlant de que es té de fer un canvi de model i lo únic que hi ha hagut al pais a sigut un canvi de cadires, però el model és el mateix sense creativitat i sols seguin apostan per els calés fàcils i la picaresca, la mateixa que tenen alguns empresaris del pais, realment seguir parlant més fins que empalmem amb un altre crisis ja no és la solució perquè la solució era per avanç de ahir i deixar pasar més temps sense gens de creativitat i actualització és la condemna de un país complement en fallida, andorra ja no és la enveja de res , ara per ara és tot el contrari, deixeu de maltractar a la gent del país per afavorir els de fora i invertiu amb qui us vota i us dona de menjar
Sabeu molt bé que no es tan sols per les quotes, molta gent que conec no tornarà a Andorra perquè ja no val la pena, pocs incentius per un viatge tan llarg i dificultós! A més sembla que molta gent a Andorra no els vol, tot i que els necessita, així que tampoc els fan sentir com a casa. Jo tampoc faria l'esforç la veritat.
Jo ,com a esquiador amb cert nivell, de principiant hauria preferit un argentí a un Andorrà i soc d'aquí però els trobo molt més professionals en tot (és la meva opinió personal) i a l'hosteleria està ben clar que també! Tota la resta es proteccionisme absurd
No ho podies haver dit millot, molt d'acord! Molta gent ha fet temporada a Andorra, molta gent es va quedar per viure aquí, en altres temps ho enteníem i agraïem, molts inclós hem treballat colze a colze amb ells i però han permés l'abús i s'ha contagiat a la població i han girat la vista per avarícia oblidant-se dels més importants, dels que estem, dels que han hagut de marxar per qué no arriben a final de mes o no triben una llar etc etc i ara pobrets, estan pensant en els que han de venir, però potser és tmassa ard i ja no vindràn! El mateix ho pots aplicar al model de turisme, parleu amb els de fora i veureu quina imatge donem...
ahora toca recoger lo q sembraron durante muchos años, aprovechándose de los trabajadores, exprimiéndolos al máximo y pagando una mierda ahora van a ver como la gente no viene al pais por que no vale la pena! Quien va a servir los cafes? quin va a dar clases de esqui? Quien va a atenderte en el hotel? No se dan cuenta que la gente que viene a trabajar al pais, en gran parte son los q mantienen el pais activo... con el personal del pais no aguantamos ni un 10% del turmismo. Realmente penoso...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte